IX Международная научно-практическая Интернет-конференция «НАУКА В ИНФОРМАЦИОННОМ ПРОСТРАНСТВЕ» (10–11 октября 2013 г.)

К. т. н. Ярошевич Т. С., Макарчук В. М.

Луцький національний технічний університет, Україна

МОЛОКО ЯК СКЛАДОВА ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ

Статистика свідчить про те, що споживання молока та молочних продуктів населенням України щороку зменшується: пересічний українець на сьогодні вживає зараз майже вдвічі менше молока, ніж це рекомендується фізіологічно обґрунтованими нормами. У той же час, стан здоров’я як дітей та молоді, так і населення в цілому, погіршується. Роль здорового харчування у збереженні здоров’я населення є беззаперечною, і молоко та молочні продукти у раціональному, збалансованому харчуванні посідають не останнє місце.

Проблема в тому, що коли споживачеві нав’язується певний стереотип молока як продукту, від якого невідомо чого більше – користі, чи шкоди, то виникає питання – чи будуть споживачі його відносити до здорового харчування?

Молоко завжди вважалося одним із найважливіших продуктів харчування – молокопродукти складали основу раціону більшості людей.

На сьогодні цей продукт вже досліджений досить ретельно, його хімічний склад та фізичні властивості давно відомі, ефективність споживання доведена. Значна кількість людей не може уявити свій добовий раціон без молока.

Склад молока досить різноманітний, воно дуже багате на корисні й поживні речовини та містить 25 жирних кислот, 30 мінеральних солей, 20 амінокислот, 20 вітамінів. Вцілому , до складу молока входять понад сто компонентів, основними з яких є білки (казеїн, сироваткові білки), лактоза, мінеральні речовини (в тому числі й мікроелементи), гормони, вітаміни, ферменти, антитіла. Деякі компоненти, такі, як казеїн і лактоза не зустрічаються в інших продуктах харчування.

 

Таблиця 1. Хімічний склад коров’ячого молока

Компоненти молока

Масова частка, %

середнє значення

межі коливання

Вода

87,0

83,0–89,0

Молочний жир

3,8

2,7–6,0

Азотисті сполуки:

- казеїн

- альбумін

- глобулін

та інші білки

 

2,7

0,4

0,12

 

2,2–4,0

0,2–0,6

0,05–0,2

Небілкові азотисті сполуки

0,05

0,02–0,08

Лактоза

4,7

4,0–5,6

Зола

0,7

0,6–0,85

 

Найбільш цінними речовинами молока є білки. Вони містять майже всі незамінні амінокислоти. А більшість макро- та мікроелементів, що є в молоці, є надзвичайно важливими для відновлення крові, формування кісткової тканини.

Лікарі рекомендують молоко при туберкульозі, малокрів ’ї , гастриті, отруєннях, хворобах нирок, печінки як дієтичний продукт і такий, що має лікувальні властивості. Молоко є незамінним у харчуванні дітей та робітників з важкими умовами праці. Воно допомагає людині подолати стресовий стан, заспокоює нервову систему, знижує артеріальний тиск.

Проте, не кожна людина може вживати коров'яче молоко, принаймні не в таких кількостях, до яких звикли його прихильники. Крім людей із групою крові В, для всіх інших, молоко є важкозасвоюваним продуктом. У певної кількості людей виробляється недостатня кількість ферменту лактази, що потрібний для перетравлення молочного цукру лактози.

Під час травлення молока в кишечнику виникають бродильні процеси; як наслідок зростає кількість патогенних грибів, метеоризм, у людей, що мають проблеми із травним трактом молоко може викликати алергійні й автоімунні процеси в організмі. Вважається, що молоко багате на кальцій, необхідний для здорового росту кісток і нормального функціонування нервової системи. Тим не менш, кальцію в молоці не більше, ніж в капусті броколі або листовий капусті. Згідно з дослідженнями, проведеними у Гарвардському університеті, підвищене споживання молока чи інших харчових джерел кальцію не знижує ризик перелому кісток (дослідження стосуються жінок у віці від 34 до 59 років). Згідно з іншими дослідженнями, коров'яче молоко може бути причиною виникнення певних форм онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань.

Втім, для людей, які поділяють таку точку зору, можна знайти успішну альтернативу – вживати молоко зі зниженою кількістю лактози або молоко коров'яче замінити на соєве. Сир, виготовлений з коров'ячого молока – на соєвий сир тофу . Також у невеликих кількостях можна вживати сири з козячого й овечого молока.

Проаналізувавши всі «за» і всі «проти» можна зробити висновок, що регулярне вживання молока позитивно впливатиме на кісткову тканину людського організму, покращить стан шкіри, зору, налагодить травлення; молоко також допоможе подолати безсоння, стресовий стан, знизити артеріальний тиск. Молоко рекомендується при захворюваннях дихальних шляхів, гастриті, хворобах нирок, кишечнику, печінки. Користь молока проявляється також у його здатності виводити з організму шкідливі речовини і воно навіть сприяє зниженню ваги за рахунок покращення процесів обміну.

  Отже, молоко насправді є невід’ємним харчовим продуктом щоденного раціону людини.