VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

К. е. н. Петренко В. А., Берестевич В. Є.

Мелітопольський державний педагогічний університет

імені Б. Хмельницького, Україна

ЕТАПИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ МАКРОЕКОНОМІЧНОГО РАХІВНИЦТВА

 

Серед країн, які входять до ООН набула поширення система макроекономічного рахівництва – система національних рахунків (далі СНР). Система національних рахунків – це сукупність показників послідовного та взаємопов'язаного опису найважливіших процесів і явищ економіки: виробництва , доходів, споживання, нагромадження капіталу та фінансів. За сукупністю спільних ознак виділено два етапи розвитку СНР.

Перший етап характеризується посиленням зацікавленості державних органів управління статистикою національного доходу, з метою використанням всіх виробничих потужностей, усуненням безробіття, мінімізацією інфляції. Здобутками цього етапу є: розробка загальних принципів обчислення національного доходу; вирішення низки теоретико-методологічних засад обчислення макроекономічних показників; доведення необхідності вилучення із національного доходу (далі НД) приросту вартості активів, зумовленої інфляцією; доведення доцільності оцінювання НД на основі сучасних процесів ціноутворення; розроблення методики оцінювання соціально-корисних послуг органів державної влади; зроблено пропозицію розмежування НД на вироблений, розподілений та використаний і розроблено три методи його виміру (за доданою вартістю, розподільчий та кінцевого використання).

Другий етап розпочався після Другої світової війни. В цей період перед урядами країн постали нові завдання – відбудова зруйнованої війною економіки, налагодження мирних зовнішньоекономічних зв`язків. Здобутки цього етапу стали: розробка міжнародних стандартів у галузі національних рахунків; створення єдиної методологічної основи для збору, систематизації та зіставлення у міжнародному масштабі статистичних макроекономічних показників; широке застосування ЕОМ і математики у розробці СНР.

Цей етап має свої віхові підетапи:

1947 р. – оприлюднено доповідь ООН, у якій було сформульовано основні принципи національного рахівництва і запропоновано досить складну СНР;

1951 р. – запропоновано «Спрощену систему національних рахунків», поява якої зумовлена складністю збору інформації, необхідною для реалізації СНР;

1952 р. – запропоновано «Стандартну СНР»;

1953 р. – підготовлено «Систему національних рахунків та допоміжних таблиць», яка стала першим стандартом ООН в галузі національного рахівництва;

1968 р. – запроваджено другий стандарт ООН в галузі національного рахівництва;

СНР 1968 р. окрім традиційних рахунків національного доходу і національного продукту включала нові: міжгалузевий баланс; баланс міжгалузевого багатства; систему показників руху фінансових ресурсів; рахунки для секторів економіки. Аналіз показав, що система вміщувала рекомендації для складання СНР країнам, що розвиваються.

1970 р. ­­– розроблено Європейський варіант СНР, адаптований до потреб найбільш розвинених Європейських країн.

1993 р. – статистична комісія ООН ухвалила та запровадила нову СНР.

СНР 1993 р. вміщує в собі понад 500 стандартних рахунків та 26 допоміжних таблиць. Укладаються вони, як і в бухгалтерському обліку, за принципом подвійного запису.

Аналіз СНР 1993 р. показав, що всі рахунки можна поділити на три класи.

Рахунки першого класу – консолідовані рахунки, які характеризують основні макроекономічні пропорції. Це такі рахунки: ВВП і витрати на нього; рахунок національного доходу і його розподілу; рахунок фінансування капітальних затрат; рахунок зовнішніх операцій.

Рахунки другого класу створюються на основі першого класу стосовно виробництва, споживання та капіталоутворення окремих продуктів і послуг. До цієї групи віднесено рахунки для ринкових продуктів та послуг; інших (неринкових ) продуктів та послуг; галузей, що виробляють товари; виробників послуг приватних некомерційних організацій, що обслуговують домогосподарства.

Рахунки третього класу – є рахунками доходів, витрат, і фінансування капітальних вкладень. Вони включають рахунки для не фінансових корпоративних та напівкорпаративних підприємств; фінікових установ; органів державного управління; приватних некомерційних організацій, що обслуговують домогосподарства; рахунки домогосподарства, а також приватних нефінансових некорпоративних підприємств.

Визначено, що відповідно до міжнародного стандарту у СНР інституційні одиниці групуються в п'ять секторів: нефінансові корпорації, до яких належать інституційні одиниці, які займаються ринковим виробництвом товарів і послуг для продажу за цінами , що покривають витрати виробництва і дають прибуток; фінансові корпорації – комерційні інституційні одиниці, що спеціалізуються на фінансових послугах чи допоміжній фінансовій діяльності ( банки , страхові компанії тощо); сектор загального державного управління, до якого належать органи управління центрального та місцевого рівнів, некомерційні бюджетні організації, фонди соціального страхування; сектор домашніх господарств, що об'єднує фізичних осіб як споживачів, а в деяких випадках як фізичних осіб-підприємців; сектор некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства, до якого входять інституційні одиниці, створені окремими групами домашніх господарств для забезпечення їх політичних, релігійних і професійних інтересів, а також для надання соціально-культурних послуг (соціально-культурні підрозділи нефінансових корпорацій) безоплатно або за цінами, що не мають економічного значення.