VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Аріфмеметов Р. Р.

Кримський економічний інститут ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана», м. Сімферополь, Україна

ВПЛИВ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ НА МІЖНАРОДНУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ КРАЇНИ

 

На сучасному етапі соціально-економічного розвитку іноземні інвестиції мають величезний вплив на економіки багатьох країн світу. Їх обсяги продовжують стрімко зростати, посилюючи роль міжнародного виробництва в світовій економіці. Можна стверджувати, що вплив іноземних капіталів на рівень міжнародної конкурентоспроможності України дуже великий. Наприклад, позитивний вплив іноземних інвестицій на економіку України включає в себе кілька аспектів.

По-перше, іноземні інвестиції є стабільним джерелом фінансування. Постійний приплив іноземних інвестицій забезпечує безперервне надходження капіталу в економіку нашої країни, що збільшує її виробничі здібності, а також впливає на накопичення капіталу та підвищує рівень її міжнародної конкурентоспроможності.

По-друге, інвестування капіталу в економіку країни тягне за собою передачу технологій, управлінських навичок, обмін досвідом. Промислові технології отримують свій розвиток на території України, що підвищує її рівень технологічного розвитку. У свою чергу підвищення рівня технологічного розвитку вимагає наявності кваліфікованих робітників. Таким чином, іноземні інвестиції стимулюють зростання попиту на висококваліфіковану робочу силу та підвищують рівень добробуту населення.

У зв’язку з цим потік інвестицій підвищує продуктивність праці та рівень якості продукції, що випускається, а це впливає на її конкурентоспроможність, зокрема на міжнародному ринку товарів. Таким чином проявляється вплив іноземних інвестицій на розширення зовнішньоекономічних зв’язків України.

Важливим також є те, що за відсутності чіткої програми і продуманої політики взаємодії з глобальними компаніями, що здійснюють фінансові вливання в Україну, приплив іноземних інвестицій може вкрай негативно вплинути як на міжнародну конкурентоспроможність нашої країни, так і на перспективи її подальшого економічного зростання.

Незважаючи на явні плюси впровадження іноземних інвестицій, існують і певні мінуси. Як було зазначено, іноземні інвестиції підвищують попит на висококваліфіковану робочу силу, у зв'язку з чим зростає рівень добробуту населення. Оскільки іноземні інвестори платять більш високу заробітну плату в порівнянні з вітчизняними роботодавцями, наймані працівники прагнуть працевлаштуватися на іноземних чи спільних підприємствах.

Іншим аспектом негативного впливу іноземних інвестицій на економіку України служить ефект витіснення внутрішніх капіталовкладень іноземними інвестиціями, витіснення вітчизняних підприємств більш конкурентоспроможними іноземними, можливості розвиватися, рости, пробиватися на світовий ринок вітчизняних товаровиробників обмежені жорсткими умовами конкуренції. Можна сказати, що цей ефект далеко неоднозначний, так як іноземні інвестиції можуть сприяти розвитку національних підприємств за рахунок зростання продуктивності праці, зовнішнього ефекту від передачі технологій, що є одним з позитивних впливів іноземних інвестицій на економіку України.

Слід відмітити також вплив іноземних інвестицій на імпорт і експорт України. Через вторгнення іноземного капіталу, іноземних підприємств експорт та імпорт продукції України може істотно знизитися, оскільки продукція іноземних інвесторів випереджає за якістю продукцію вітчизняних підприємств та є більш прийнятною для зовнішніх ринків. У свою чергу у зв'язку з випуском продукції іноземних інвесторів відпадає необхідність в імпорті продукції даного виду товару Україною.

Для мобілізації інвестиційних факторів конкурентоспроможності економіки України, яка, забезпечується ресурсами сировинно-індустріального типу, доцільно і необхідно: формувати сприятливі умови для внутрішнього та іноземного інвестування, орієнтуючи його на інноваційно-технологічні пріоритети розвитку, форсувати створення кластерів у традиційних та нових секторах економіки, інтенсифікувати і поглиблювати інвестиційне співробітництво з Європейським Союзом.

Інвестування іноземного капіталу є невід'ємною частиною міжнародних економічних відносин і має як безперечні переваги, так і очевидні недоліки для економік приймаючих країн, зокрема України. Кожній країні важливо заздалегідь передбачати всі наслідки впливу іноземних інвестицій і визначати необхідність їх залучення. Регулювання іноземних вливань в Україні тут має відбуватися з врахуванням політичних та соціальних особливостей країни. При правильній роботі з іноземними інвестиціями, їх освоєння рівень міжнародної конкурентоспроможності України може вирости в рази.

Таким чином, важливою передумовою економічного зростання в Україні є активізація інвестиційної діяльності. Сучасний стан розвитку економіки характеризується певним пожвавленням інвестиційного процесу та зростанням валового внутрішнього продукту країни. Але ці позитивні тенденції ще не набули сталого характеру. У зв’язку з цим необхідно вироблення напрямків державної інвестиційної політики, спрямованої на активізацію інвестиційної діяльності, оскільки саме інвестиційні ресурси є надійною фінансовою основою для впровадження передових наукових розробок у виробництво, закономірним результатом чого є підвищення конкурентоспроможності на макрорівні (на рівні продукції та товаровиробника) та макрорівні (на рівні країни) загалом.