VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

К. е. н. Кривцун І. М.

Національний університет «Львівська політехніка», Україна

  ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА КОМПЕНСАЦІЯ НЕГАТИВНИХ ЕФЕКТІВ МІЖНАРОДНИХ СПОРТИВНИХ МЕГА-ЗАХОДІВ

 

Проведення міжнародних спортивних мега-заходів має для приймаючої країни наслідком отримання значних як позитивних, так і негативних ефектів. Позитивні ефекти такі, як залучення іноземних інвестицій, збільшення туристичних потоків під час та після спортивної події, покращення іміджу країни, досягаються за умови успішності проведення спортивного мега-заходу. Негативні ефекти, окрім тих, що зумовлені упущеннями та недоліками у підготовці заходів такого типу, пов’язані також із значними витратами на їх проведення та невикористанням у майбутньому споруджених спортивних об’єктів (явищем, яке у міжнародній практиці отримало назву «ефект білих слонів»).

  Актуальність цієї проблеми зумовила зростання за останній час кількості наукових праць як вітчизняних, так та зарубіжних фахівців, що присвячені економіці спортивно-подієвого туризму. Зокрема, у наукових дослідженнях значна увага приділяється аналізу факторів впливу та розробці моделей оцінки соціально-економічних ефектів від проведення міжнародних спортивних мега-заходів [2], вивченню передумов розвитку в Україні підприємств спортивно-подієвого туризму [3]. Водночас за останній рік зросла кількість публікацій, у яких проводиться аналіз результатів участі України у чемпіонаті Євро-2012.

Аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду у сфері спортивно-подієвого туризму вказує на те, що невирішеною залишається низка питань, які стосуються розроблення ефективної програми дій щодо підвищення ефективності та обмеження ризиків, пов’язаних із проведенням витратних спортивних подій. Така програма дій повинна передбачати забезпечення позитивних та нейтралізацію або компенсацію негативних ефектів від участі країни у витратних спортивних заходах світового значення.

Окрім врахування зарубіжного досвіду, у вітчизняній практиці основою для розроблення рекомендацій щодо підвищення ефективності проведення спортивних мега-заходів є підбиття підсумків участі України у чемпіонаті Євро-2012. Загалом, загальна вартість проведення чемпіонату Європи з футболу склала для України за останніми оцінками 13.867 млрд. дол. США [4]. Очевидно, що ця сума не покривається ані 500 млн. євро інвестицій від УЄФА , ані кошт ам и, залишен ими у країні 1. 8 млн. туристів.

Поряд із аналізом негативних ефектів участі України у чемпіонаті Європи з футболу, значна увага повинна приділятись розробленню заходів їх компенсації та попередження (у разі участі України у майбутньому в спортивних мега-подіях) (табл. 1) .

 

Таблиця 1.   Заходи щодо попередження та компенсації негативних наслідків

від проведення спортивних мега-подій

Група факторів

Наслідки впливу факторів

(на прикладі Євро-2012)

Рекомендаційний захід

Превентивний

Компенсаційний

Правові,

по­лі­тичні

Через недосконалість законо­давчої бази, що регулює залучення іноземних інвес­тицій в Україні, частка при­ват­них інвестицій у Євро-2012 склала 44%, проти за­пла­нованих 82% [1].

Удосконалення норма­тив­но-правової бази.

С творення державної сис­теми управління ін­вестиціями.

Створення єдиного орга­ну нагляду за дотри­манням плану підготовки спортивного заходу

Ефективне уп­рав­ління спо­ру­дже­ними спор­тив­ни­ми об’єк­тами .

 

Сприяння роз­вит­ку під­при­ємств спор­тив­но-подіє­вого, від­почин­ко­в ого та роз­ва­жаль­­но­го ту­риз­му.

 

Розвиток ту­рис­тичної інфра­струк­­тури

Економічні

Вартість реконструкції НСК «Олімпійський» зросла з 1,5 млрд. грн. до 4,59 млрд. грн. [1]

Ви­сока вартість проживання у готелях призвела до того, що 13 із 16 футбольних збірних обрали спортивні бази у Польщі.

Прокладено та відремонтовано лише 2% від загальної мережі автомобільних шляхів загаль ­ ного користування

Удосконалення методики оцінювання соціально-еко­­номічних ефектів від спортивного мега-заходу

Сприяння розвитку під­приємств спортивно-по­дієвого туризму

Трудові

Низька якість послуг, зумов­лена дефіцитом фахівців з відповідними професійними знаннями, володінням інозем­ними мовами та відповідним досвідом

Підготовка високо­ква­лі­фі­кованого персоналу для забезпечення належ­ного рівня обслуго­ву­вання та відповідної ін­фра­структури

Формування по­зитивного імі­джу країни та підвищення її ту­ристичної при­вабливості

Соціальні

Відсутність цілісного бренду та позитивного іміджу країни

Налагодження співпраці держави і ЗМІ

 

Превентивні заходи, які попереджують виникнення негативних ефектів, мають значно вищу ефективність, аніж компенсаційні заходи. Однак, на практиці не завжди вдається врахувати всі фактори впливу, а тому заходи компенсації негативних ефектів є чи не єдино можливими. Саме заходи цієї групи можуть на сьогодні здійснюватись в Україні для покриття витрат на проведення чемпіонату Євро-2012.

Наукові праці, присвячені економіці спортивно-подієвого туризму, є новим та перспективним напрямком наукових досліджень. Водночас невирішеною залишається низка питань, які стосуються використання зарубіжного досвіду та його адаптація до вітчизняних умов господарювання; розроблення рекомендацій щодо ефективного управління витратними спортивними об’єктами, які споруджуються до певної події; удосконалення методики оцінювання соціально-економічних ефектів від проведення спортивних мега-заходів. Вирішення цих проблемних питань дасть змогу попередити та компенсувати негативні ефекти спортивних мега-заходів та підвищити ефективність їх проведення Україною у майбутньому.

 

Список використаних джерел :

1.             Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» № 357 від 14 квітня 2010 р.

2.             Скавронська І. В. Формування соціально-економічних ефектів міжнародних спортивних мега-заходів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.00.02 / І. В. Скавронська. – Тернопільський нац. екон. ун-т. – Тернопіль, 2012. – 20 с.

3.             Вань Мяо. Забезпечення розвитку системи підприємств спортивно-подієвого туризму: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.00.04 / Мяо Вань. – Таврійський нац. ун-т ім. В. Вернадського. – Сімферополь, 2011. – 21 с.

4.             Євро-2012 знову подорожчало на 220 млн. доларів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http :// www . pravda . com . ua / news /2012/09/21/6973207