VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

К. е. н. Квактун О. О., Лисенко Я. О.

ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»,

м. Дніпропетровськ, Україна

КЛАСИФІКАЦІЯ ІНЖИНІРИНГОВИХ ПОСЛУГ В ГАТС

 

Англійське слово «інжиніринг» («engineering») перекладається на російську мову як «техніка», «інженерне мистецтво», «машинобудування». Сьогодні термін «інжиніринг» використовується для позначення цілої галузі або сфери підприємницької діяльності, пов'язаної із створенням промислових підприємств, об'єктів інфраструктури, будівельних та інших об'єктів, тобто інженерно-консультаційної та інженерно-будівельної діяльності [1].

Генеральна угода з торгівлі послугами (ГАТС) виділяє два типи послуг, що включають в себе інжиніринг [2]:

1) будівельні та пов'язані з ними інжинірингові послуги;

2) проектні та інжинірингові послуги.

Класифікація видів послуг, що входять в перший тип, наступна [2]:

1. Загальні будівельні роботи для зведення будівель (CPC 512).

У них входять роботи по будівництву (включаючи нові об'єкти, а також роботи по доповненню, зміні та реновації) для всіх видів будівель, приватних чи громадських, призначених та непризначених для житла.

2.      Загальні будівельні роботи для цивільного інжинірингу (CPC 513).

Сюди входить будівництво об'єктів, відмінних від будівель, наприклад, автомагістралей і вулиць, залізниць та на посадкових треків, злітно-посадкових смуг, мостів і тунелів, судноплавних русел і гаваней, гребель, трубопроводів, комунікаційних ліній та ліній електропередач, гірничодобувних фабрик і мануфактурних заводів, стадіонів та спортивних майданчиків.

3.      Роботи по збірці і установці (CPC 514, 516).

Ці роботи пов'язані з такою діяльністю, як збирання і зведення попередньо виготовлених конструкцій, установка устаткування для ізоляції, обгородження об'єкта, кондиціонування і нагрівання повітря, пожежної сигналізації, водопроводів, газопроводів, електричних проводів і ліфтових конструкцій.

4.     Завершальне будівництво та оздоблювальні роботи (CPC 517).

Цей вид послуг включає спеціальні будівельні роботи, завершального і оздоблювального характеру, такі як вікна, оштукатурювання, малярське справу, облицювання плитками підлоги і стін, настилання килимів, теслярські роботи, дизайн інтер'єру та декор.

5.     Інші (CPC 511, 515, 518).

Цими послугами є попередні роботи на будівельному майданчику, також як спеціальні торгові будівельні роботи, такі як фундаментальні роботи, буріння водяних свердловин, покрівельні роботи, бетонні роботи, цегляну кладку. Сюди також входять послуги з оренди обладнання для цілей будівництва або знесення будівель чи цивільних інженерних робіт.

Другий тип, проектні та інжинірингові послуги:

1.      Проектні послуги (CPC 8671).

Сюди входять всі види проектних послуг крім тих, які класифіковані нижче як промислове планування та ландшафтна архітектура, а саме: а) рекомендаційні та передпроектні послуги (86711); б) проектний дизайн (86712); в) послуги з управління контрактом (86713); г) спільні послуги з управління контрактом та проектний дизайн і д) інші проектні послуги (86719).

2.     Інжинірингові послуги (CPC 8672).

У цю підгрупу послуг входять всі види інжинірингової діяльності, крім інтегрованого інжинірингу, тобто: а) рекомендаційні та інженерно-консультаційні послуги (86721); б) інжинірингове моделювання для будівництва фундаментів і будівельних структур (86722); в) інжинірингове моделювання для механічних та електричних установок для будівель (86723); г) інжинірингове моделювання для будівництва цивільних інжинірингових послуг (86724); д) інжинірингове моделювання для промислового виробництва і технологічних процесів (8674); е) інженерне моделювання для підприємств, що виробляють високотехнологічну комп'ютерне обладнання (86726); ж) інші інжинірингові послуги, необхідні в процесі фази будівництва та установки (86727); з) інші інжинірингові послуги (86729).

3.     Інтегровані інжинірингові послуги (CPC 8673).

До цієї групи відносяться послуги по проектуванню об'єктів, призначених для негайної експлуатації: а) інтегровані інжинірингові послуги для проектування транспортної інфраструктури проектів, призначених для негайної експлуатації (86731); б) інтегрований інжиніринг та проектний менеджмент для водопостачання і каналізаційної системи проектів, призначених для негайної експлуатації (86732); в) інтегровані інжинірингові послуги для будівництва промислових об'єктів, призначених для негайної експлуатації (86733); г) інтегровані інжинірингові послуги для інших проектів, призначених для негайної експлуатації (86739).

4.     Промислове планування та ландшафтна архітектура (CPC 8674).

Сюди входять а) послуги з промислового планування (86741); б) ландшафтна архітектура (86742).

У той же час фахівці ГАТС допускають, що деякі країни можуть враховувати будівельні і проектні інжинірингові послуги разом (наприклад, Венесуела), інші додають примітки, щоб визначити рамки будівельних і пов'язаних з ними інжинірингових послуг (Гонк Конг, Китай).

 

Список використаних джерел:

1.             Електронний ресурс. – Режим доступу:   http://www.efcanet.org/

2.             Електронний ресурс. – Режим доступу:   http://www.wto.org/