VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Федик О. Ю.

Вінницький національний аграрний університет

Популяризація твердого біопалива в Україні

 

Використання пелет та брикет як паливного матеріалу, поряд з екологічними перевагами для навколишнього середовища, має і ряд соціально-економічних переваг, серед них:

-        створення нових робочих місць в промисловому секторі, сфері обслуговування, а також сільського та лісного господарства, що значно впливає на визначення вартості паливного матеріалу і є значним внеском до захисту соціальних структур регіону;

-        надійність забезпечення сировиною;

-        простота складування та транспортування.

Протягом 2012 року кількість виробників деревних пелет в Україні зросла у порівнянні із відповідними показниками попереднього року на 92%, а кількість постачальників – на 27% (рис. 1) [1].

 

Рис. 1. Виробники та постачальники деревних пелет в Україні у 2012 році [1]

 

Проте, незважаючи на зростаючий обсяг пропозиції твердого біопалива, постачання продукції на внутрішній український ринок склало лише 30% від загального обсягу виробництва [1].

Таким чином, питання визначення можливостей подальшого розвитку та підвищення ефективності використання твердого біопалива в Україні досі залишається актуальним. До основних перешкод для розвитку українського ринку твердого біопалива можна віднести відсутність вертикально-інтегрованих компаній, що здійснюють встановлення та сервісне обслуговування опалювального обладнання, і абонентські поставки твердого біопалива, а також дорожнечу спеціалізованого опалювального обладнання.

Проте відсутність повноцінно сформованого ринку твердого біопалива в Україні пояснюється також відсутністю первинного внутрішнього попиту, який, в свою чергу, великою мірою залежить від кількості інформації, що її отримує населення, щодо переваг використання відновлювальних енергоресурсів. Таким чином, однією із найвагоміших перешкод на шляху до широкомасштабного використання твердого біопалива в Україні є відсутність повноцінної інформаційної кампанії з популяризації систем опалення на  пелетах  і брикетах.

Під «популяризацією» мається на увазі інформування населення, галузей промисловості, сфери бізнесу про переваги впровадження енергоефективних технологій, вигідність енергозбереження, та безпеку і пріоритетність відновлюваної енергетики. Для досягнення цих цілей у Німеччини спеціалізованими агентствами з енергоефективності проводяться масштабні інформаційні та рекламні кампанії; організовуються тематичні міжнародні форуми, виставки, ярмарки; скликаються робочі зустрічі та «круглі столи». Крім того, щоденно проводяться промо-акції на вулицях міст, в ЗМІ генеруються написання статей за відповідною тематикою, видаються спеціалізовані шкільні та студентські газети і журнали. Як наслідок, – майже 80% населення підтримують розвиток відновлювальної енергетики. Натомість, в Україні, за даними соціологічного дослідження лише 20% опитаних вбачають необхідність використання альтернативних енергоресурсів [2].

Для вирішення проблеми низької поінформованості населення України, щодо переваг використання твердого біопалива та твердопаливного обладнання пропонується створити на регіональному рівні державні інформаційні центри з питань виробництва та використання твердого біопалива , до основних функцій яких входитиме:

-        надання консультативних послуг у сфері виробництва та використання твердого біопалива, з метою створення інформаційно-аналітичного ресурсу для виробників та споживачів твердого біопалива ;

-        залучення до співпраці банківських установ та кредитних спілок, з метою фінансування проектів у сфері виробництва пелет та брикетів на вигідних умовах;

-        організація та проведення тематичних виставок, конференцій, міжгалузевих зустрічей, тренінгів, які популяризуватимуть сферу використання твердого біопалива;

-        створення наукових центрів передачі компетентності (знань і умінь) у сфері оцінки (аудита) і рентабельної модернізації малих теплоенергетичних систем, із заміною вугілля або природного газу на тверде біологічне паливо.

Висновок. Таким чином, стимулювання розвитку внутрішнього споживання твердого біопалива в Україні неможливе без реалізації   цілеспрямованої   державної політики.   Мова йде не   тільки   про законодавчу і фінансову підтримку ,  але й про створення повноцінної інформаційної кампанії з популяризації систем опалення на  пелетах  і брикетах. Завдяки творенню державних інформаційних центрів український ринок твердого біопалива набуде відкритого та доступного характеру.

 

Список використаних джерел:

1.             База виробників пелет [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www. pelleta.com.ua/base-finalnyj-reliz-bazy-proizvoditelej-i-postavshhikov-59.html

2.             Три кити альтернативної енергетики [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www. bio.ukrbio.com/ua/articles/3759/