VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Гурська О. М., Поперечна Ю. Р.

Національний університет «Львівська політехніка» , Україна

ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ФІЛІЙ В УКРАЇНІ

 

Однією з можливостей розширення діяльності підприємства є його право створювати відокремлені підрозділи, якими згідно з ст. 95 Цивільного кодексу України є філії та представництва.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 ЦКУ філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює   всі або частину її функцій .   Частиною 3 ст. 95 ЦКУ  встановлено, що філії наділяються майном юридичної особи, яка їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення [1].

Отже, філія як складова частина юридичної особи виконує ті функції, які покладені на неї підприємством. Зокрема, це може бути здійснення повного циклу виробництва та продажу власної продукції, купівля-продаж товарів, надання послуг. В таких випадках філія, як правило, самостійно здійснює всі етапи кожного із вказаних процесів, тобто виступає самостійним покупцем, виробником та продавцем [2].

Порядок створення філій має зазначатися в статуті юридичної особи, яка їх створила. Філії повинні мати затверджене нею положення про філію. Положення має містити найменування філії, її місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, порядок формування її майна, фондів, порядок формування та використання філією доходів, взаємні права та обов’язки юридичної особи та створюваної ним філії, порядок управління філією, умови припинення її діяльності тощо [3].

Відкриття філії не вимагає її державної реєстрації. Суб’єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття філії (відділення), представництва орган державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації до своєї реєстраційної картки.

Філія має своє керівництво, підлегле керівному органу юридичної особи, і діє на підставі довіреності, отриманої від відповідного керівного органу юридичної особи [4, с. 58].

Філія наділена правом укладати договори на поставку товарів, послуг, робіт. Кошти, які були отримані від продажу товарів, надання послуг, робіт залишаються у філії в межах кошторису. Кошторис повинен бути передбаченим у положенні філії та у статутних документах головного підприємства.

Отже, доходи філії складаються із сум перевищення виручки від проданих товарів, наданих послуг, робіт, які надійшли на їх розрахунковий субрахунок, над сумами коштів, перерахованих головному підприємству у звітному періоді.

Витрати філії визначаються згідно з кошторисом. Відрахування на амортизацію здійснюються на нематеріальні активи та основні засоби, які знаходяться на балансі філії та використовуються у її господарській діяльності.

А от доходи головного підприємства визнаються, згідно із статутом, з урахуванням доходів філій, які від них надходять. До витрат належать витрати, які були здійснені за рахунок і від імені головного підприємства (юридичної особи). Амортизація нараховується на нематеріальні активи та виробничі засоби, які знаходяться на балансі головного підприємства і використовується в його господарській діяльності [5].

Щодо оподаткування філій, то якщо філії розташовані на території іншої, ніж головне підприємство, територіальної громади, то такі філії можуть бути окремими платниками податку на прибуток. У такому випадку, згідно із ПКУ, сплата податку можлива за двома варіантами:

1) філії та головне підприємство платять податок окремо;

2) головне підприємство разом з філіями переходить на сплату консолідованого податку.

Якщо головне підприємство та його філії сплачують податок на прибуток окремо, то вони розглядаються як окремі платники податку (відповідно до п. 133.1.5 п. 133.1 статті 133 ПКУ). У цьому випадку до філії будуть застосовуватися всі положення даного розділу, як до окремого платника податку (ведення обліку доходів і витрат, нарахування амортизації, складання декларації про прибуток тощо).

Якщо юридична особа приймає рішення про консолідовану сплату податку, то такий порядок сплати застосовується всіма філіями разом із головним підприємством цієї юридичної особи, а не деякими з них. Сутність консолідованої сплати полягає в тому, що головне підприємство сплачує податок на прибуток як до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, так і до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філій. Отже, у такому разі сплату податку на прибуток за себе та за філії здійснює безпосередньо головне підприємство [6].

За нормами ПКУ, філії не можуть отримати статус платника ПДВ. Але якщо вони провадять самостійну діяльність, головне підприємство має право делегувати їм ведення податкового обліку в частині ПДВ [7].

За загальним правилом філія є податковим агентом і зобов’язана утримувати податок з доходів фізичних осіб. Проте, якщо філія є неуповноваженою сплачувати даний податок, його виплачує головне підприємство за місцезнаходженням філії [8].

Отже, відкриття підприємством своїх філій та представництв створює умови для розширення його діяльності, зокрема, розширення ринків збуту товарів та надання послуг, наближення до можливих джерел сировини та палива, економії на транспортних витратах. Відкриття філій сприяє економічному розвитку та територіальному розширенні діяльності підприємства.

 

Список використаних джерел:

1.                 Цивільний кодекс: кодекс України від 16.01.2003 №   435-IV.

2.                 Кучеренко С. Які податкові ризики можуть виникнути при продажу товарів через філію? [Електронний ресурс] / С. Кучеренко // Новини законодавства. Всеукраїнська сітка ЛІГА: ЗАКОН 29.08.2012. – Режим доступу: http://www.dokcpp.dn.ua/cgi-bin/dokcpp/start.cgi?news1=1068

3.                 Баторшина Н. Філії та представництва особливості правового статусу [Електронний ресурс] / Н. Баторшина // Юридичний журнал. – 2002. – № 6. – Режим доступу: http://www.justinian.com.ua/article.php?id=652

4.                 Несинова С. В. Господарське право України: навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів / С. В. Несинова, В. С. Воронко, Т. С. Чебикіна; ред. С. В. Несинова; Дніпропетровський ун-т економіки та права ім. А. Нобеля. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 564 с.

5.                 Права, доходи, витрати головного підприємства та його філій, офіційних представництв [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www . vseobmoni.com/nalogi/prava-doxodi-vitrati-golovnogo-pidpriyemstva-ta-jogo-filij-predstavnictv-2.html

6.                 Податковий кодекс: кодекс України від   02.12.2010   №   2755-VI .

7.                 Водоп’янова О. І. ПДВ: облік у філій / О. І. Водоп’янова // Дебет-Кредит. – 2011. – № 36.

8.                 Бухгалтерські новини: Сплата ПДФО підприємствами, що мають відокремлені підрозділи [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www .news.dtkt.ua/ua/taxation/pdfo/21853