VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

К. е. н. Дугінець Г. В., Сафонова О. В., Хмельовська А. В.

ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»,

м. Дніпропетровськ, Україна

МІЖНАРОДНА ТРУДОВА МІГРАЦІЯ

В СВІТІ ТА ЇЇ ДЕМОГРАФІЧНИЙ АСПЕКТ

 

У другій половині XX в. людство стало свідком непереборної і незворотної сили процесів глобалізації, які так чи інакше охопили всі сфери суспільного життя і створюють глобальну за своїм масштабом систему взаємозалежності країн і народів світу.

Глобалізаційні процеси в поєднанні зі стрімкими змінами у глобальних політичних та економічних системах сприяли різкій інтенсифікації світових міграційних потоків, призвели до формування принципово нової міграційної ситуації у світі, найважливішими характерними рисами якої є:

-        безпрецедентне розширення масштабів і географії міжнародної міграції;

-        трансформація структури міжнародних міграційних потоків;

-        визначальне значення економічної і насамперед трудової міграції;

-        неухильне зростання і структурна «нездоланність» нелегальної імміграції;

-        зростання масштабів і розширення географії вимушених міграцій;

-        збільшення значущості міжнародної міграції населення в демографічному розвитку сучасного світу;

-        двоїстий характер сучасної міграційної політики.

Зростаючий дисбаланс демографічного розвитку між розвиненими країнами і країнами, що розвиваються, збільшується розрив у рівнях економічного розвитку між окремими країнами та регіонами світу, розпад соціалістичної системи і виникнення на її основі нових державних утворень, посилення геополітичної нестабільності в ряді африканських і азіатських країн, на Близькому Сході – все ці та інші події другої половини 1980–1990-х рр.. привели в рух величезні і часто некеровані хвилі міжнародних міграційних пересувань і висунули міжнародну міграцію населення в ряд найважливіших глобальних процесів, які значною мірою впливають на світову економіку та обумовлюють її глобалізацію.

Вже тільки масштаби міжнародної міграції дозволяють говорити про неї як про явище, що має глобальне значення. За даними Відділу народонаселення ООН, в 2005 р. в світі налічувалося понад 190 млн. «класичних» міжнародних мігрантів (тобто людей, що живуть не в країнах, де вони народилися), при цьому майже 61% з них перебували в розвинених країнах. Інакше кажучи, в даний час один з кожних 35 мешканців земної кулі є «класичним» міжнародним мігрантом, при цьому в розвинених країнах міжнародним мігрантом є кожен десятий житель, у той час як у країнах, що розвиваються – тільки кожен 70-й житель.

Зауважимо, що в ці цифри не включені нелегальні мігранти, чисельність яких за різними оцінками становить від 20 до 35 млн. осіб, міжнародні туристи, чисельність яких у 2007 р. перевищила 900 млн. чоловік, а також довгострокові, сезонні, маятникові і епізодичні мігранти. Фактично якщо говорити про всі категорії населення, в тій чи іншій формі залучених в міжнародні міграційні потоки, то в даний час, по суті, кожен шостий житель земної кулі є міжнародним мігрантом.

Індикатором зростання масштабів міжнародної міграції є і збільшення частки міжнародних мігрантів в чисельності населення приймаючих країн. Незважаючи на те, що у світовому розрізі частка міжнародних мігрантів у загальній чисельності населення збільшилася незначно (з 2,5% в 1960 р. до 3,0% у 2005 р.), зміни на рівні окремих країн були набагато більш значущими. Так, якщо в 1960 р. тільки в 27 країнах світу частка мігрантів у населенні перевищувала 10%, то в 2005 р. таких країн вже налічувалося 50.

В даний час всі країни сучасного світу в той чи іншій мірі виявляються залученими до світових міграційних потоків. Розвиток систем комунікації та транспортного повідомлення не залишив незачепленою жодну країну, міжнародні мігранти з'явилися всюди.

Особливе значення в 1990-і рр.. міжнародна міграція населення набула в Україні, яка переживала серйозну демографічну кризу, ставши по суті єдиною позитивною компонентою її демографічного розвитку. Імміграція в Україну, яка прийняла різноманітні форми (вимушена, добровільна, нелегальна), згідно з даними поточного обліку, склала за 1992–2012 рр.. близько 7 млн. ​​чол . Проведений в 2012 р. перепис населення показав, що міграційний приплив за міжпереписний період (1989–2012 рр..) виявився істотно вищим і склав близько 3 млн. осіб. В результаті міграційний приріст за 1992–2007 рр.. перевищив 3,8 млн. чоловік і дозволив «згладити» майже на 35% природне зменшення населення України, яка за ці роки склала близько 6 млн. чол. Разом з тим в останні роки міграційний приріст значно знизився. Так, в 2007 р. він склав всього 240 тис. проти 978 тис. осіб у 1994 р.

 

Список використаних джерел:

1.             Киреев А. Международная экономика / А. Киреев . – М.: Международные отношения , 1999. – Ч. 1.

2.             Башкатов Б. И. Международная статистика труда / Б. И. Башкатов , Г. Ю. Карпухина . – М.: Дело и Сервис , 2001.

3.             Вышегородцев М. М. Утечка умов или приток капиталов , а стоит ли бить тревогу ? / М. М. Вышегородцев , А. В. Сиденко // Финансы . – 2000. – № 10.

4.             Цапенко И. « Ренессанс » экономической миграции на Западе / И. Цапенко // Вопросы экономики . – 2002. – № 11.

5.             Костин   Л. Миграция и мигранты / Л. Костин    //   Человек и труд. – 2001. – № 8.

6.             Труд и занятость в России : стат. cб . – М.: Государственный комитет РФ по статистике , 2001.

7.             Долгучиц Л. А. Планета иммигрантов / Л. А. Долгучиц . – М.: Молодая гвардия , 1990.

8.             Статистика международной миграции . Рекомендации по совершенствованию систем сбора данных / [Р. Билсборроу , Г. Хьюго , А. Оберай , Х. Злотник]. – М.: ILO , 1999.

9.             Денисенко М. Б. Замещающая миграция / М. Б. Денисенко // Международная миграция и современный мир. – 2001. – Вып . 5.

10.         Ионцев В. А. Международная миграция населения : теория и история изучения / В. А. – М., 1999.

11.         Пристанева А. А. Рынок труда: занятость и безработица / А. А. Пристанева . – К., 1997.

12.         Власова В. М. Стабилизация занятости в условиях рынка / В. М. Власова, В. А. Сидоркина . – М.: Финансы и статистика, 1992.

13.         Дежина И. « Утечка умов» из России : мифы и реальность / И. Дежина // Науковедение , 2003.

14.         Интернет-журнал Демоскоп-Weekly [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.demoscope.ru

15.         Население России 2001. – М., 2002.

16.         Global Population Policy . Data base 1993 UN New York 1995.