VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Каспрук А. Ю.

Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, Україна

ВПЛИВ ЗМІН У МІСЦЕВОМУ ОПОДАТКУВАННІ

НА ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

 

В сучасних умовах постає негайна потреба у зміцненні фінансових ресурсів органів місцевої влади для з абезпечення їх фінансової самостійності, в досягненні якої важливу роль повинно відігравати місцеве оподаткування як одне з джерел доходів місцевих бюджетів.

З прийняттям Податкового кодексу перелік місцевих податків і зборів було суттєво змінено, а саме: із 2 податків та 12 зборів було виключено економічно недоцільні, а також передано деякі загальнодержавні – єдиний податок з суб’єктів підприємницької діяльності, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, які стали додатковими стабільними джерелами доходів місцевих бюджетів. С лід зазначити, що великим досягненням податкової реформи є зарахування єдиного податку до бюджету розвитку місцевих бюджетів, видатки якого спрямовуються на соціально-економічний розвиток території та розбудову місцевої інфраструктури. Так, у м. Чернівці, де добре розвинений малий та середній бізнес, єдиний податок приносить значні доходи, на 2012 р. було заплановано близько 32 млн. грн.

Разом з тим, через скасування ринкового збору та податку з реклами, які складали до 90% надходжень від місцевих податків і зборів, деякі місцеві бюджети зазнали дуже суттєвих фінансових втрат. Так, в доходах бюджету м. Чернівці найбільшу частку займав ринковий збір – 93,9%, так як дане місто займає перше місце в Україні за кількістю торгових площ на душу населення.

Прогнозується, що стягнення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в складі місцевих податків і зборів, буде мати важливе фіскальне значення для доходів місцевих бюджетів. За оцінками експертів Асоціації міст України, такі надходження становитимуть 170 млн. грн. на рік. Цей податок також буде зараховуватись до бюджету розвитку.

Введенням туристичного збору Податковий кодекс фактично відновив сплату готельного збору (скасованого з 01.01.2004), об’єднавши його з курортним збором. Базою справляння цього збору визначено вартість усього періоду проживання (ночівлі).

Отже, відповідно до ст. 10 Податкового кодексу України до місцевих податків і зборів належать:

-        податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

-        єдиний податок.

-        збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

-        збір за місця для паркування транспортних засобів;

-        туристичний збір.

На сьогоднішній день місцеві податки і збори становлять декілька відсотків від суми всіх доходів місцевих бюджетів, тоді як в розвинутих країнах ця сума складає 30–70%, зокрема, в Японії – 35% доходів органів місцевого самоврядування, у Великобританії – 37%, в Німеччині – 46%, у Франції – 67%, у США – 66%. До того ж, вітчизняна система місцевих податків і зборів в її нинішньому вигляді практично не має суттєвих резервів для розвитку в подальшому і потребує докорінного вдосконалення.

На сучасному етапі в Україні існує низка проблем, які не дозволяють місцевим податкам та зборам брати головну участь у формуванні доходів місцевих бюджетів, а саме:

-        надмірні витрати на адміністрування;

-        обмеження прав місцевої влади щодо встановлення і сплати місцевих платежів;

-        нераціональний розподіл повноважень місцевих органів влади на делеговані й власні завдання та функції, який призводить до зменшення ефективності та рівня відповідальності місцевого самоврядування за використання бюджетних коштів;

-        пряме втручання органів державної влади у діяльність органів місцевого самоврядування;

-        нерозвиненість самооподаткування як альтернативної форми надходжень до місцевого бюджету;

-        фіскальна функція місцевих податків і зборів має другорядне значення, що призводить до зменшення питомої ваги в доходах місцевих бюджетів.

Слід зазначити, що важливим елементом оподаткування є надання пільг з місцевих податків і зборів. Щоб цей процес був впорядкованим, чітким, прозорим та законним, необхідно запровадити реєстр для кожного регіону, в якому буде перелік суб’єктів господарювання, які мають право на пільги, список пільг, їх ставки та умови надання.

Важливим кроком у вдосконаленні місцевого оподаткування має бути чітке, прозоре правове забезпечення. Законодавство про місцеве оподаткування повинно містити принцип гласності з тим, щоб щодо кожного податку чи збору місцевою радою приймалося окреме рішення, яке ухвалювалося б тільки радою та підлягало обов’язковій публікації в місцевих засобах масової інформації.

Розширення переліку місцевих податків та зборів має здійснюватися також за рахунок запровадження податків із цільовим використанням одержаних коштів: наприклад, збори за прибирання і освітлення вулиць, за збирання сміття, впорядкування парків, зон відпочинку, кладовищ тощо. В умовах загрозливої екологічної ситуації в Україні корисними стануть місцеві екологічні податки, які доцільно стягувати у вигляді штрафів за забруднення повітря, водоймищ, лісів та інших природних ресурсів, утилізацію шкідливих відходів.

Вирішення комплексу проблем, що склалися на місцевому рівні, дасть змогу значною мірою оптимізувати бюджетні відносини в нашій країні та зміцнити економічну самостійність адміністративно-територіальних одиниць. А це, в свою чергу, призведе до зростання рівня політичної незалежності та фінансового забезпечення місцевого самоврядування, сприятиме розбудові демократичної держави.