VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Максимова К. В.

Харківська державна академія фізичної культури, Україна

ПРОБЛЕМА ПОКРАЩЕННЯ СТАНУ ЗДОРОВ Я ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ СУЧАСНИМИ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧИМИ ФІТНЕС-ЗАНЯТТЯМИ

 

Згідно з концепцією Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки, важливу роль в підтримці здоров'я нації, а саме, здоров'я жінок репродуктивного (І зрілого) віку, приділяють клубній формі організації занять – оздоровчому фітнесу.

Збереження та зміцнення здоров'я жінок репродуктивного віку та профілактика захворювань, шляхом залучення до систематичних занять фізичними вправами є одним з напрямів державної політики більшості України, оскільки цей вік відіграє особливу роль у житті жінки, пов’язаний з її репродуктивною функцією.

Одним із головних завдань фізичного виховання є формування у населення стійкої мотивації і потреби у збереженні й зміцненні свого здоров’я, фізичного розвитку та фізичної підготовленості, використання засобів фізичного виховання в організації здорового способу життя. Це завдання ефективно вирішується шляхом залучення людей до фізкультурно-оздоровчих занять сучасним фітнесом.

Терміном «оздоровчий фітнес» в останні роки у зарубіжній і вітчизняній практиці фізичного виховання позначається сукупність різних видів рухової активності, які сприяють підвищенню фізичного стану тих, хто займається, і визначається рівнем функціональних показників серцево-судинної і дихальних систем, кількістю жирової тканини в організмі, показниками м'язової сили і витривалості, а також гнучкості.

Сучасні форми рухової активності (аеробіка, степ-аєробіка, пілатес, каланетіка, стретчінг, шейпінг, фітнес, стріп-аєробіка та інші) надають оздоровчий ефект, завдяки активізації найважливіших функціональних систем організму, та сприяють високій енергетичній вартості роботи.

В даний час спостерігається удосконалення фітнес-технологій, викликане збільшенням попиту на індивідуальні заняття, для вирішення індивідуальних потреб кожної окремої жінки.

Але, нажаль, аналіз наукових досліджень, результати яких впроваджуються в практику роботи фітнес-клубів впродовж останніх десятиліть свідчить про те, що в більшості випадків, ефективність використання фітнес-програм не завжди досягає максимального результату. Кожна з методик застосування сучасних форм рухової активності не враховує особливості розвитку жіночого організму з точки зору її репродуктивного віку. Тому, в даний час розвиток сфери рекреаційної і оздоровчої фізичної культури не може обійтися без науково обґрунтованого впровадження сучасних інноваційних технологій у фітнес індустрію.

Одним з перспективних наукових напрямів в даній області стає дослідження морфо – функціональних показників та стану фізичної підготовленості жіночого організму із урахуванням її репродуктивного віку.

Дослідження цього напрямку пов’язані з показниками антропометрії і складу тіла, з функцією серцево-судинної і дихальної систем та багато іншим. Застосування сучасних методів в оздоровчому фітнесі дозволить враховувати індивідуальні особливості адаптації організму людини до сучасних фізкультурно-оздоровчих занять, ризик розвитку захворювань, особливості метаболізму, що в свою чергу, сприятиме оздоровчому ефекту від занять.

У зв'язку з вище вказаним, пошук ефективних критеріїв для програмування і диференціації до процесу фізкультурно-оздоровчих занять жінок І зрілого віку з урахуванням їх репродуктивного віку, є актуальним.

Після опрацювання наукових джерел на першому етапі нашого дослідження нами було проведено констатуючий експеримент для оцінці рівня фізичного стану жінок репродуктивного віку, що займаються фізкультурно-оздоровчими заняттями, а також вимірювання морфо-функціональних показників розвитку, анкетування з метою встановлення мотивації до занять. За результатами дослідження основним мотиваційним пріоритетом жінок першого зрілого віку був зовнішній вигляд (покращення форми та зменшення маси тіла). Серед основних мотивів мотиви зовнішнього вигляду посідають перше місце (56%), друге місце – зміцнення здоров’я (27%), третє – соціальні мотиви (10%), четверте місце – мотиви психологічного стану (7%). Після чого нами було науково обґрунтовано і розроблено індивідуальні програми фізкультурно-оздоровчих занять для жінок репродуктивного віку з урахуванням мотиваційних пріоритетів .

Нами були розроблені практичні рекомендації, щодо впровадження нового підходу диференціювання у процесі фізкультурно-оздоровчих занять сучасним фітнесом з урахуванням індивідуальних особливостей жінок репродуктивного віку в практичну діяльність фітнес-тренерів різної кваліфікації. Отримані дані мають як теоретичну, так і практичну значимість.

Практичне значення полягає в тому, що результати дослідження дозволяють підвищити ефективність фізкультурно-оздоровчих тренувань в оздоровчому фітнесі та запобігти негативним наслідкам тренувань. Отримані в результаті дослідження дані можуть бути використані в практиці роботи фітнес-клубів.