VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Григоровська С. Л.

Кам’янець-Подільський національний університет імені І. Огієнка, Україна

ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ПРОГРАМИ

«ПРОФЕСОР ХІГГІНС. АНГЛІЙСЬКА БЕЗ АКЦЕНТУ»

ДЛЯ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

 

У сучасній системі освіти все більше набуває популярності використання інформаційних технологій, дистанційне та мультимедійне навчання. Все більше викладачів та працівників освіти використовують комп’ютерні   можливості як допоміжний метод навчання тому чи іншому предмету, включаючи й іноземні мови. Особливості комп’ютера дозволяють передати йому частину функцій керування викладача. Комп’ютер пропонує вибір різноманітних навчальних програм, матеріалів і процедур навчання; пред’являє, відповідно до програми навчання, певний навчальний матеріал, забезпечує тренувальну діяльність з формування певних різновидів розмовної діяльності, вмінь і навичок; аналізує і оцінює якість навчальної діяльності учня; вносить корективи в процес роботи учня.

Проблеми створення і застосування комп’ютерних програм у навчанні іноземних мов досліджували різні науковці ( Сердюков П. І., Асоянц П. Г., Чекаль Г. С., Коваль Т. І., Кужель О. М. ті інші). Дослідники розповіли про переваги комп’ютеризованого навчання іноземних мов та подали короткий аналіз найвідоміших автоматизованих навчальних курсів для вивчення іноземних мов, особливо англійської мови.

Та досі не було так детально описано і охарактеризовано програму «Професор Хіггінс . Англійська без акценту», яка, на нашу думку заслуговує особливої уваги, як ефективний інструмент вивчення англійської мови самостійно.

Тому метою нашого дослідження ми ставимо опис програми «Професор Хіггінс . Англійська без акценту» та можливості її використання для самостійного вивчення англійської мови.

Навчальна програма поділяється на два розділи: фонетика і граматика. Основною відмінністю цієї програми від інших є те, що її автори пропонують почати навчання не з вивчення та засвоєння лексики, а з найменших «клітин» мови – звуків. Детально розглядаються всі види голосних та приголосних. Правильність вимови можна розглянути на малюнках і схемах. Засвоївши цей розділ, можна переходити до наступного рівня – транскрипції Наступний щабель - слова, фрази, правила наголосу та інтонування, властиві англійській мові. Весь теоретичний матеріал з фонетики одразу ж відпрацьовується на практиці, що дає, безумовно, кращий результат. Результат відпрацювання програма автоматично оцінює в балах.

Продовжити роботу над вимовою і базовою лексикою пропонується за допомогою вправ з розділу « Аудіювання ». Для вміння розуміти будь-яку англійську мову на слух і розширенню словникового запасу служить підрозділ «Розмовник», в якому містяться діалоги на стандартні побутові теми. Крім них, представлені такі пласти мови, як скоромовки, прислів'я, а також поетична мова в 97 віршах англомовних поетів. З особливостями американського варіанту англійської можна познайомитися, прослухавши оповідання Р. Кіплінга.

Курс граматики включає 130 незалежних уроків. Кожний урок присвячений одному із розділів граматики. Уроки складаються з двох частин. Перша знайомить учня з граматичною конструкцією, а друга містить декілька вправ, використовуючи які, учень може потренуватися та перевірити, на скільки добре він його зрозумів. Крім того практичні вправи містять прислів'я, скоромовки, діалоги. У словнику є переклад та транскрипція всіх слів фонетичного курсу.

Слід розглянути одну із вправ, яка пропонується даною програмою у розділі «Граматика». Наприклад: Unit 4 Present tenses.У даному підрозділі міститься 4 види завдань, які допоможуть, попрактикувавши , оволодіти даним матеріалом.

Вільям збирається у ділову поїздку. Маргарита запитує про його плани. Використовуйте дані слова для того, щоб скласти запитання.

What firms to visit ?

When to leave for the Airport ?

Whom to meet there ?

Що стосується фонетичних вправ, то вони спрямовані на тренування покращення англійської вимови через прослуховування звуків, англійських приказок чи віршів. Користувачам пропонується, наприклад, прослухати, відтворити та вивчити новий вірш одного з англійських поетів, а також поповнити свій словниковий запас новою лексикою, яка була використана в тій чи іншій фонетичній вправі.

Наприклад, програма дає можливість прослухати вірш « Night » by William Blake , повторити за диктором і відслідкувати правильність власної вимови ( рис . 1).

 

Рис. 1. Прослуховування віршів

 

Застосування комп’ютерної програми у навчанні усного та писемного спілкування англійською мовою відкриває нові можливості у навчальному процесі. Однак при цьому слід зазначити, що комп’ютерна програма не є альтернативою посібника, але може бути використана як додатковий матеріал для закріплення і повторення вивченого матеріалу вдома та самостійного оволодіння англійською мовою.