VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

К. т. н. Кузь М. В.

Івано-Франківський університет права імені Короля Д. Галицького, Україна

метод шифрування інформації про метрологічні характеристики компараторів при проведенні звірень національних еталонів

 

Країни-учасниці звірень проводять кругові звірення (експериментальні дослідження) своїх еталонів за допомогою компаратора (еталона передавання) і, після цього, результати визначення метрологічних характеристик компаратора (на своїх національних еталонах) надсилають координатору звірень (пілотній організації). Є ймовірність того, що котрась із країн може довідатись про результати визначення метрологічних характеристик компаратора пілотною організацією і сфальсифікувати свої результати, чим забезпечити визнання своїх еталонів на міжнародному рівні та, завдяки цьому, відкрити ринки для своїх засобів вимірювальної техніки в інших країнах.

Передавання текстової інформації відкритими каналами (електронною поштою) є недостатньо захищеним. Тому з розумінням важливості тої чи іншої інформації виникла потреба її шифрування. Недоліком існуючих методів шифрування текстової інформації є те, що шифрограми є набором букв, цифр і не мають ніякого змістовного навантаження. По зовнішньому вигляду цієї інформації легко зрозуміти, що вона є шифрограмою, і будь-який користувач мережі Internet може нею зацікавитися і спробувати її «зламати», тобто підібрати один із відомих шифрів. Тому, для суб’єктів, які передають та приймають важливу інформацію, особливо по мережі Internet, що є загальнодоступною для мільйонів користувачів, необхідністю є розроблення нових алгоритмів шифрування і дешифрування даних.

Відповідно до розробленого методу образного шифрування даних, вихідну текстову інформацію (оригінал), яку необхідно передати за допомогою глобальної мережі Internet, вибирають образ (текст) певного відмінного від оригіналу змісту, який буде шифрограмою, і встановлюють залежність (ключ) між вибраним образом і оригіналом, причому ключ також має змістовне навантаження і є образом і може передаватися як окремо так і в складі шифрограми. Притому, кількість позицій (літер) однакова в оригіналі, образі і ключі.

При шифруванні текстової інформації кожна літера абетки, розділові знаки, символ «пробіл» та цифри розміщуються по кругу за годинниковою стрілкою (рис. 1).

 

7

Рис. 1. Послідовність формування шифру

 

Від позиції першої літери образу (включно) відраховують число позицій до першої літери оригіналу (включно) проти годинникової стрілки. Аналогічні операції проводять для другої, третьої... останньої літер образу та оригіналу. Із отриманих значень формують ключ-образ, наприклад таблицю, графік. Ключ передають окремо (наприклад, основна інформація передається з скриньки А електронної пошти в скриньку Б, а ключ – з скриньки В в скриньку Д) від закодованої інформації, або розміщують у тексті шифрограми-образу.

Нехай необхідно зашифрувати значення метрологічної характеристики (невизначеності) компаратора:

u0,3% (всього 5 символів разом з «пробілом»).

Вибираємо шифрограму-образ іншу за змістом ніж оригінал з такою ж кількістю символів:

Зав.№ (всього 5 символів).

Знаходимо число позицій між літерами та цифрами оригіналу і образу:

1, 34, 31, 4, 0 .

Шифрограма разом з ключем має вигляд:

Зав.№ 1 34 31 4 0 .

Візуально інформація « Зав.№ 1 34 31 4 0» не сприймається як шифрограма, оскільки на вигляд є звичайним текстом, який наводить заводський номер компаратора.

Ключ для методу образного шифрування даних можна сформувати і випадковим чином, що значно підвищить завадостійкість методу (рис. 2).

 

9

Рис. 2. Послідовність формування шифру випадковим чином

 

Використання методу образного шифрування даних дозволить підвищити рівень завадостійкості інформації про метрологічні характеристики компараторів, яка передається за допомогою глобальної мережі Internet. Для зручності роботи з компаратором зашифрована інформація може бути вказана навіть на корпусі компаратора і всіма учасниками звірень буде сприйматися як заводський номер компаратора і тільки представник пілотної організації, знаючи ключ до шифру та послідовність його формування, зможе оперативно оцінювати результати звірень.