«Альянс наук: ученый – ученому» (27-28 марта 2014 года)

К. мист . Молинь В. Д.

Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва

Львівської національної академії мистецтв, Україна

СВЯТОСЛАВ МАРТИНЮК-ДОСЛІДНИК, ХУДОЖНИК, КЕРІВНИК

 

Цього року відзначає 70-літній ювілей Святослав Леонтійович Мартинюк – професор, директор Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, член Національної спілки художників України.

Народився Святослав Леонтійович 17 січня 1944 року в с. Підгірці на Рівненщині. Художню освіту здобував у Львові. Навчався на відділі декоративного живопису Львівського училища прикладного мистецтва   ім. І.   Труша (1960–1963), а згодом на відділі художнього скла у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1967–1972). Учився у Романа Сельського , Володимира Овсійчука , Богдана Галицького.

Святослав Леонтійович Мартинюк творчо працює в ділянці художнього скла, дизайну інтер’єрів, живопису, має сорокалітній досвід педагогічної роботи у вищих навчальних закладах Львова. Впродовж п’яти років працював викладачем кафедри рисунку архітектурного факультету Львівського політехнічного інституту, а з 1979 року – на посаді викладача, старшого викладача кафедри художнього скла Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва.

У 2001 році призначений деканом новоствореного факультету дизайну Львівської національної академії мистецтв, а з 2006 року – директором Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв.

За цей час вдалося розвинути чимало вагомих ідей в галузі архітектурного, декоративно-ужиткового скла, дизайну інтер’єрів, станкового малярства. Святослав Мартинюк дослідник історії гутництва в Галичині у контексті загальноєвропейської історії скла, організатор польових досліджень давніх гут ХVІ-ХІХ століть, куратор шести виставок давнього скла Галичини, автор експозиції галицького історичного скла в Музеї гутного скла, учасник обласних і республіканських художніх виставок, міжнародних симпозіумів гутного скла. Вивчення маловідомих сторінок історії гутництва в Україні та Європі стало основою численних авторських публікацій у фахових виданнях і виставок, в тому числі в рамках Міжнародного симпозіуму з гутного скла.

Від 2006 року Святослав Мартинюк очолює наш мистецький навчальний заклад, водночас виконує обов’язки завідувача кафедри дизайну, до якої входять чотири відділи – графічного дизайну, дизайну меблів та художніх виробів з дерева, моделювання костюма, художні вироби зі шкіри.

У виставкових залах Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини відбулася персональна виставка живопису Святослава Мартинюка, присвячена 70-літньому ювілею автора.

У вітальній адресі ректорату, вченої ради, науково-педагогічного колективу Львівської національної академії мистецтв з 70-літнім ювілеєм Святослава Леонтійовича, зокрема, зазначено: «У вашій особі зібралися кращі якості митця, педагога, дослідника, організатора мистецької освіти та художнього життя в Україні, людини високих морально-етичних принципів, національного і державницького масштабу... Очолюючи від 2006 року Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ, Вам вдалося оптимізувати діяльність цього шанованого навчального закладу, зміцнивши його науково-методологічну, творчу і матеріальну базу. Своїм особистим прикладом як адміністратора, педагога, митця і вченого вам вдається наснажити середовище своїх колег вищими сенсами в професійній діяльності, мотивувати їх на самовдосконалення та нові горизонти творчості».

Впродовж творчої діяльності Святослав Мартинюк був учасником багатьох виставок в Україні, Польщі, Словенії. 1997 року влаштував персональну виставку своїх творів у Львові.

Косівчани мали можливість ознайомитись з живописом ювіляра на «Виставці одногрупників» у залах Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини (2009), на якій експонували свої творчі роботи Святослав Мартинюк (пейзажний жанр, натюрморт), Василь Бойчук (пейзажний жанр) та Лідія Луканюк (розпис на склі). Виставка представила частку творчого доробку трьох одногрупників, які навчалися на відділі художнього скла Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва, а через чотири десятиліття волею долі всі троє стрілись у Косові.

У виставкових залах Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини відбулася персональна виставка живопису Святослава Мартинюка, присвячена 70-літньому ювілею автора. Експозиція ювілейної виставки налічувала більше п’яти десятків робіт. Це нові роботи « косівського періоду» творчості, виконані впродовж 2009-2013 років. Художник працює переважно в техніці олійного живопису та акриловими фарбами. Можна побачити добре знайомі мотиви «Косів» (2009), «Під міською горою» (2011), «У сутінках» (2010), «Сніг у Косові» (2009), представлені в характерній для автора манері. Певний шарм львівської школи живопису присутній у творах «Голубий вечір» (2012), «Багряний верх» (2010), «Осінній мотив. Рибниця» (2010). Цікавою в етнографічному плані є багатофігурна композиція «Коляда» (2011), зафіксована живописними засобами на присілку в Яворові «Хата Дмитра Шкрібляка » (2010).

Прості й невибагливі мотиви, правдивість відтворення природного оточення, фрагментарні зображення й багатопланові композиції передають певний спокій та розміреність.

Привертають увагу нескладні за композиційним розміщенням, однак досить детально прописані «Натюрморт» (2013) з двома гарбузами, «Гарбуз і ніж», «Дротяний горщик» (2011), «Натюрморт з сухими квітами» (2010), «Етюд» (2011), «Натюрморт з пляшками», «Синя пляшка» (2013).

Пейзажі й натюрморти фіксують враження автора від Косова й Гуцульщини.

Про «магнетизм середовища» говорив на відкритті професор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців : «Представлені твори засвідчують, що Святослав Леонтійович не тільки прекрасний керівник, сучасний ерудований організатор мистецького й навчального процесу, а він надзвичайно чуйний митець і програмує свою творчість відповідно до свого світовідчуття. Я свідомий того, задумуючись над творами Святослава Леонтійовича, наскільки йому було непросто й відповідально, відчуваючи це середовище, цей магнетизм Косова і Гуцульщини в цілому, покоритися напевно цій магії, змінити дещо свої творчі інтонації, віддатися цілком з великою любов’ю цьому середовищу на рівні пейзажу, на рівні натюрморту. Ця виставка приманює дуже багатьма професійними властивостями, але найбільше тією чуттєвою складовою розуміння українського пейзажу як феномену мистецтва. Автор чуйно вбирає в себе поліфонію значень, звуків і метафізичних сенсів, які приховані в горах, які конфігуруються прекрасними мешканцями Гуцульщини. Все це на підсвідомому рівні спрацьовує на те, як відчуває це середовище Святослав Леонтійович, які мотиви він вибирає для своїх творів».

Важливо зауважити, що ця виставка представляє лише два жанри, але настільки багато розкриті в типологічному сенсі: панорамні зображення, фрагментарні зображення, бліц-враження й такі твори, які належать до категорій картинного образу.

Виставка живопису Святослава Мартинюка лише фрагментарно розкриває це ім’я, його неординарну творчу особистість, як педагога, митця, дослідника, організатора-керівника в галузі мистецької освіти і мистецтва України.

  За вагомий внесок у розбудову вищої освіти України Святослав Леонтійович Мартинюк нагороджений золотою медаллю Академії мистецтв України, нагрудним знаком «Петро Могила».

Вітаючи, бажаємо ювіляру міцного здоров’я, творчої наснаги та подальших мистецьких здобутків.