«Актуальные вопросы модернизации национальной экономики Украины - 2014»

Яковлева О. М., Сабінова І. Ю.

Донецький державний університет управління, Україна

ФІНАНСОВИЙ РИНОК ТА ЙОГО РОЛЬ В ЕКОНОМІЦІ

 

Сучасний світовий фінансовий ринок відродився на початку 60-х років ХХ сторіччя. До цього, протягом 40 років, він був паралізований у результаті світової економічної кризи 1929–1933 рр., другої світової війни, валютних обмежень. Поява світового фінансового ринку відбулася на базі міжнародних фінансових операцій національних фінансових ринків, потім відбулась їх глобалізація. Спочатку він розвивався повільно і переважно як світовий грошовий ринок. Серед найбільш значимих передумов формування фінансового ринку в Україні слід виділити такі: розвиток альтернативного сектора економіки, формування ринкової інфраструктури, комерціалізація банківської сфери, відміна монополії зовнішньої торгівлі, пільговий порядок оподаткування доходів із цінних паперів, відсутність силового державного регулювання операцій із цінними паперами.

Фінансовий ринок – це сукупність усіх фінансових ресурсів. Фінансовий ринок єднає у собі такі складові (рис. 1).

Рис. 1. Складові фінансового ринку

 

Економічна сутність фінансового ринку складається з встановлення рівноважної ціни та обсягу купівлі-продажу фінансових ресурсів, інструментів, технологій, а також ціни та обсягу надання фінансових послуг для покупців і продавців на цьому ринку. Оскільки існує відповідність між фінансовою і економічною сферами, то таким чином фінансовий ринок впливає на економічні процеси і забезпечує раціональність та ефективність використання наявних, завжди обмежених економічних ресурсів.

Роль фінансового ринку, як складової частини державної фінансової системи, полягає в тому, що він надає конкретні інструменти для здійснення перетворення вільних коштів суб'єктів економічного життя в активний позиковий капітал, якого потребують інші суб'єкти економічного життя для реалізації своїх ефективних економічних проектів.

Фінансовий ринок є переправою на довгому містку та допомагає зустрітися продавцям і покупцям особливого товару – фінансових зобов'язань, він займає важливе місце на ринку ресурсів, адже сприяє обміну грошей майбутніх на гроші нинішні.

Держава пов'язана з фінансовим ринком через економічні відносини, що виникають між державою й іншими суб'єктами ринку стосовно створення, розподілу, перерозподілу та використання вартості ВВП і національного доходу країни. При цьому утворюються централізовані та децентралізовані фонди фінансових ресурсів. Через державні позики на фінансовому ринку шляхом емісії та розміщення державних цінних паперів держава має змогу фінансувати дефіцит державного бюджету.

Фінансовий ринок виконує низку функцій, такі як:

-        перерозподіл фінансових ресурсів;

-        емісія фінансових інструментів;

-        формування ринкових цін на окремі види фінансових активів.

Отже, фінансовий ринок є складовою сферою фінансової системи держави. Він може успішно функціонувати лише в умовах збалансованої ринкової економіки, коли преважна частина фінансових ресурсів мобілізується суб'єктами підприємницької діяльності на засадах їх купівлі-продажу. За допомогою фінансового ринку, як правило, мобілізуються і використовуються тимчасово вільні фінансові ресурси або ресурси, що мали обумовлене раніше цільове призначення.