Херович М. Я.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна

ЗМІНИ МСА: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ

 

У березні 2012 року РМСАНВ видала Міжнародний стандарт аудиту (МСА) 610 (переглянутий) «Використання роботи внутрішніх аудиторів».

Цей переглянутий стандарт стосується відповідальності зовнішнього аудитора, якщо він використовує роботу внутрішнього аудиту при отриманні аудиторських доказів.

При перегляді МСА 610 РМСАНВ також узгодила вимоги та поради, які уточнюють умови і встановлюють відповідальність зовнішнього аудитора, якщо він планує використати внутрішніх аудиторів для надання йому безпосередньої допомоги під час виконання аудиту.

Після розв’язання усвідомленої розбіжності між МСА та Кодексом етики професійних бухгалтерів щодо визначення поняття «група із завдання» та можливості використання внутрішніх аудиторів для отримання безпосередньої допомоги зовнішніми аудиторами, РМСАНВ розгляне, чи потрібні подальші незначні відповідні зміни в інших міжнародних стандартах у світлі змін у МСА 610 (переглянутому).

Відповідні зміни було також внесено в МСА 315 (переглянутий) «Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвого викривлення через розуміння суб’єкта господарювання і його середовища» для пояснення, як робота внутрішнього аудиту та її результати можуть надати корисну інформацію зовнішньому аудитору для оцінки ним ризиків.

Окрім того внесено зміни до МСА 402 «Аудиторські міркування стосовно суб’єктів господарювання, які звертаються до організацій, що надають послуги» та МСА 600 «Особливі міркування – аудити фінансової звітності групи (включаючи роботу аудиторів компонентів)», на які вплинув зміст переглянутих МСА 315 та  МСА 610.

Зміни параграфу Д1. МСА 402 «Аудиторські міркування стосовно суб’єктів господарювання, які звертаються до організацій, що надають послуги» розкривають інформацію про характер послуг, які надаються організацією, що надає послуги. Відтепер таку інформацію можна отримати з різних джерел:

·     інструкції для користувачів; оглядів системи;

·     звітів організацій, які надають послуги,

·     підрозділу внутрішнього аудиту (внутрішніх аудиторів) або регуляторним органам щодо заходів контролю організації, яка надає послуги;

·     звітів аудитора організації, яка надає послуги, включно з його листом управлінському персоналу, якщо вони доступні.

МСА 600 «Особливі міркування – аудити фінансової звітності групи (включаючи роботу аудиторів компонентів)» містить зміни та доповнення параграфів Д 27., Д 51., Додатку 2 та Додатку 5.

Параграф Д 27. вимагає від аудитора ідентифікувати й оцінювати ризики суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства, а також розробляти та вживати прийнятних заходів у відповідь на оцінені ризики як передбачено МСА 315 (переглянутим) та МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності» (для тих суб’єктів господарювання, в яких є підрозділ внутрішнього аудиту).

Така інформація, використана для ідентифікації ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності групи внаслідок шахрайства, може включати відповіді тих, кого наділено найвищими повноваженнями, що стосується групи, управлінського персоналу групи, відповідних працівників підрозділу внутрішнього аудиту (та, якщо це вважається прийнятним, управлінського персоналу компонентів, аудиторів компонентів і інших осіб), на запити аудиторської групи із завдання для групи, чи відомо їм щось про вчинене, підозрюване або очікуване шахрайство, яке впливає на компонент чи групу.

Параграф Д 51., з посиланням на параграф 29 стандарту, розглядає вплив на рішення аудиторської груп із завдання для групи щодо того, скільки компонентів відібрати, які компоненти відбирати, та типу роботи, яку слід виконати щодо фінансової інформації індивідуальних компонентів. Чинниками впливу можуть бути:

·     чи виконував підрозділ внутрішнього аудиту роботу у компонента та

·     будь-який вплив цієї роботи на аудит групи.

В Додатку 2 «Приклади питань, розуміння яких отримує аудиторська група із завдання для групи» наведені приклади що охоплюють широке коло питань групи із завдання. Проте не всі питання стосуються завдання з аудиту групи, і перелік прикладів не є вичерпним. Так, розглядаються заходи контролю на рівні групи, що можуть бути поєднанням моніторингу заходів контролю, включаючи діяльність підрозділу внутрішнього аудиту та програм самооцінки. Сам підрозділ внутрішнього аудиту можна вважати частиною заходів контролю на рівні групи, якщо, наприклад, функція внутрішнього аудиту централізована.

З посиланням на МСА 610 (переглянутий) , розглядається оцінка аудиторською групою із завдання для групи компетентності та об’єктивності, чи достатньо організаційний статус підрозділу внутрішнього аудиту та відповідні політики і процедури підтверджують об’єктивність внутрішніх аудиторів, рівень компетентності підрозділу внутрішнього аудиту, а також чи застосовує підрозділ систематичний та дисциплінований підхід, якщо аудиторська група із завдання для групи очікує планує використати їх роботу підрозділу.

До Додатку 5 «Обов’язкові та додаткові питання, включені в лист-інструкцію аудиторської групи із завдання для групи» внесені зміни, які стосуються питань проведення роботи аудитора компонента про результати роботи підрозділу внутрішнього аудиту, що ґрунтується на роботі, виконаній щодо процедур контролю в компонентах або доречних для компонентів.