К. психол. н. Іванова В. В., Чорей Д. В.

Мукачівський державний університет, Україна

ПроблемИ соцІалІзацІЇ дІтей

 

«Соціальна ізоляція», «відчуження», «сором'язливість» – ось деякі з термінів, які описують стан людини, що страждає від самотності. Семантично близькі до них є такі поняття, як соціальна тривожність, відчуття небезпеки, страх перед навколишнім світом. Ці проблеми надзвичайно актуальні в наші дні, однак експериментів досліджень, присвячених виявленню причин соціальної ізоляції, явно недостатньо. У зв'язку з цим видається цікавим знайомство з деякими поправленнями в цій області, які розробляються групою американських психологів та їх західноєвропейськими колегами. Не дивлячись на відмінність в теоретичних поглядах, цих вчених об'єднують спільні цілі: вивчення ранніх форм соціальної ізоляції дітей, механізмів її виникнення і зв'язку з наступним соціально-емоційним розвитком. Особлива увага приділяється прогнозу майбутніх труднощів у спілкуванні дитини з іншими людьми.

При аналізі проблеми соціальної ізоляції в термінах «соціальна «віддаленість», «сором'язливість», «загальмованість», та ін. були виділені шість типів одиночної активності дітей, які можуть бути або стати формою відчуження дитини від ровесників. Це:

1. Незріла сенсомоторна і функціональна гра – повторювана, проста моторна активність, яка здійснюється заради задоволення;

2. Конструктивна гра – дії з предметами з метою отримання якого-небудь результату;

3. Одиночна гра – драматизація – будь-який вид або елемент гри «понарошку», яку дитина розгортає без участі інших людей;

4. Дослідницька діяльність – вивчення об'єктів з метою отримання інформації про них; спостережлива поведінка – дитина знаходиться неподалік від граючої групи, але не приєднується до неї;

5. Незайнятість – байдуже, безцільне проведення часу.

Пасивні види ігор – нормальний і природний прояв пізнавальної активності дітей, особливо в ранньому віці. Такі ігри заохочуються дорослими і не викликають відчуження однолітків. Отже, даний вид одиночної поведінки відображає лінію дослідницької діяльності дошкільників. Її значне переважання в поведінці дитини пов'язано з високим пізнавальним мотивом і зниженою потребою у спілкуванні.

Найбільшу тривогу з точки зору соціальної самотності викликає скута поведінка.

Роль ранньої соціальної ізоляції в соціальному розвитку дітей.

Дана проблема розглядається у вивченні соціальної ізоляції, агресивної поведінки дітей та шляхів їх розвитку від дошкільного до підліткового віку. Одним з цікавих фактів – виявлення різного психологічного значення виділених форм одиночної активності в різних вікових періодах. У той час як у дошкільному періоді дитинства часта поодиноко-пасивна гра не корелює зі скутою поведінкою, що відображає труднощі особистісного та соціального розвитку, у молодших школярів та підлітків виявляються тісні зв'язки її з низькою самооцінкою і труднощами в спілкуванні з однолітками. Зближення двох типів поведінки в онтогенезі робить їх поведінковими індексами обережність і соціальну тривожність. У свою чергу, поодиноко-активний тип поведінки залишається протягом дошкільних і шкільних віків відображенням агресивних тенденцій дитини і призводить до стійкого, негативного ставлення дітей до їх надмірно імпульсивних однолітків.

В дошкільному віці діти, які виявляють ознаки соціальної ізоляції, не викликають тривоги дорослих і відкидання з боку однолітків. Зайнята індивідуальною грою, дитина зручна для вихователів і батьків і не оцінюється ними як проблемна. Однак більш ретельне дослідження спілкування таких дітей з однолітками вже в цьому віці виявляє ряд потенційних труднощів. Головні серед них:

1. Слабка ініціатива дитини у взаємодії з однолітками;

2. Недостатня «цінність» ініціативних звернень до інших дітей (вони обмежуються переважно залученням до себе увагою без змістовних спроб продовжити спілкування, настояти на своєму), яку дослідники пов'язують зі зниженою потребою соціального затвердження себе;

3. Несамостійність у вирішенні міжособистісних проблем, часті звернення за допомогою до дорослого;

4. Більш слабкий авторитет таких дітей серед ровесників;

5. Знижений рівень вербального спілкування: меншу кількість мовних висловів, звернень, прохань, позаситуативно-особистісних розмов, більш слабка вербальна компетентність, переважання невербальних способів спілкування.

Загалом таких дітей можна охарактеризувати як більш тихих, більш поступливих і схильних до підпорядкування.

До семи років їх особистісні та соціальні труднощі збільшуються. Про них ще не можна сказати, що вони не популярні чи відкинуті однолітками, але останні вже відзначають деякі дивацтва в їх поведінці – сором'язливість, боязкість, лякливість, прагнення до самотності – і ставляться до них зневажливо, ніж до соціально-активних ровесників. Самі ж соціально-віддалені діти виявляють знижений рівень соціальних кондицій і самооцінки.

У підлітковому віці ступінь соціального відкидання дітей, схильних до самотності, зростає. Вони не користуються любов'ю однолітків, не вміють постояти за себе, що поглиблюють їх соціальні й особисті проблеми. У їх поведінці, самооцінці ясно виражаються почуття пригніченості, невпевненості в собі.

Отже, актуальним залишається пошук ефективних засобів активізації спілкування дитини, починаючи вже з дошкільного віку, які зможуть підвищити її самооцінку, підняти рівень інтелектуальних можливостей дитини.