УДК 640*4(477.44)

К. с.-г. н. Окрушко С. Є.

Вінницький національний аграрний університет

АНАЛІЗ СТАНУ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

У Вінницькій області під лісами та іншими лісовкритими площами знаходиться 14,2 % території. За останні 60 років лісівники області створили майже 150 тис. га лісових насаджень. Вирішення проблеми лісовідновлення на Вінниччині має бути одним із головних аспектів розробки сучасного екологічного лісового господарства та створення невиснажливої екологічної мережі в умовах збалансованого розвитку України.

Серед завдань, як постають перед лісівниками Вінниччини є: заліснення області, збільшення реалізації деревної та іншої продукції, максимальна адаптація системи електронного обліку деревини з сучасними системами бухгалтерського обліку, будівництво лісових доріг, створення лісової інфраструктури, реорганізація деревопереробного виробництва і максимальне його завантаження.

Ліси Вінницької області належать до типу середньоєвропейських. На даний час лісистість Вінниччини складає 13,8 %, при оптимальній потребі 15 %. Для досягнення цього показника в області необхідно створити не менше як 32,5 тис. га нових лісів.

В 14 районах Вінницької області лісистість складає від 4,8 % (у Козятинському районі) до 14,5 % (у Могилів-Подільському районі). За останні роки обсяг лісорозведення збільшено майже у 3 рази. За 2006 – 2013 роки лісівниками Вінниччини прийнято під заліснення 6,1 тис. га земель непридатних для сільськогосподарського використання, заліснені 5,6 тис. га. За цей же період відновлено ліси на площі 7, 7 га.

Основу лісової рослинності становить дуб, граб, ясен, липа, клен, явір, берест, осика, тополя, дика груша, дика яблуня, черемха, черешня та інші.

Вінниччина є регіоном передового досвіду вирощування дубових лісів. Майже 80 % лісів Вінницької області – дубові насадження. Ця деревина сама по собі є досить цінним комерційним продуктом. Адже економічна складова діяльності лісомисливського господарства Вінниччини надзвичайно важлива.

Протягом 2013 року лісоводами області проведені роботи по відтворенню лісів на площі 3014 га. Посаджено та посіяно по області 2791 га лісу, на площі 223 га забезпечено природне поновлення лісу. Площа фактичної рубки для ведення лісового господарства у 2013 році склала близько 20 тис. га, що на 470 га більше площі попереднього періоду. Значна частина – 93 % припадає на рубки формування і оздоровлення лісів та інші заходи, пов’язані з веденням лісового господарства  та близько 7 % – рубки головного користування. В цілому по області заготовлено 667 тис. м3 ліквідної деревини, в тому числі від рубок головного користування 357 тис. м3, що складає 54 % її заготівлі. Із загальної кількості заготовленої деревини: 257 тис. м3 (39 %) складає дров’яна деревина для технологічних потреб, 212 тис. м3 (32 %) – лісоматеріали круглі та 183 тис. м3 (27 %) – дрова для опалення.

В зв’язку із економічною кризою лісогосподарська галузь розвиває  співпрацю з малим та середнім бізнесом, переорієнтовується на внутрішній ринок і місцевий попит.

Перевиконано план посіву та посадки лісу в державний лісовий фонд у Дашівському ДЛМГ та Бершадському лісгоспу. В інших господарствах роботи ще ведуться,  зважаючи на заплановані більші площі.

На сьогоднішній день в держлісфонді створено 1033 га лісових культур та захисних насаджень – 261 га. Сіянців вирощено 16 млн штук, при потребі лише 12 млн. Щороку вирощується більше 60 видів деревних та чагарникових порід, що забезпечує високоякісну зміну у лісах Вінниччини. Для вирощування лісових культур є потужна лісонасіннєва база: лісонасіннєві плантації, лісонасіннєві ділянки, плюсові насадження, плюсові дерева. Створено мережу дослідних ділянок для відпрацювання найбільш ефективної технології проведення рубок переформування.

Для закладки якісних лісів проводиться глибока підготовка ґрунту із обов’язковим рихленням підплужної підошви. Також забезпечується оптимальна ширина міжрядь 3–4 м. Чимала увага в лісовому господарстві Вінниччини нині приділяється енергозберігаючим технологіям.

Стовідсотково виконано лісогосподарськими підприємствами Вінниччини запланований об’єм робіт щодо обробітку ґрунту під лісові культури, сприяння природному поновленню та доповненню лісових культур.

У 2013 році загальний обсяг продукції, робіт та послуг лісового господарства Вінниччини склав 233 мільйонів гривень. Це на 4 мільйони більше порівняно з минулим роком. В 2012 році лісове господарство Вінниччини перерахувало до бюджетів різних рівнів 26 мільйонів гривень, в тому числі 11 мільйонів із них поповнили обласний бюджет. А в квітні 2014 року сума надходжень вже становила 16,7 мільйонів гривень.

На ведення та розвиток лісового господарства області підприємствами спрямовано 58 млн. гривень. Із них 52 млн. грн. (90 %) – власні кошти і 6 млн. грн. (10 %) надходження з державного бюджету. Власні кошти – це фінансові надходження від використання деревини, її експорту, мисливства, рибальства, бджільництва, а також робота екологічно-просвітницьких центрів.

Впроваджується створення ущільнених лісових культур дуба звичайного з введенням горіха чорного, груші звичайної, черешні лісової, модрини європейської. Це дає можливість у віці стиглості досягти запасу деревини не 190–220 м3, як на сьогоднішній день, а 550–600 м3.

За останні роки у Вінницькій області зростає заліснення шляхом створення нових лісів та сприяння природному їх поновленню, збільшується реалізація деревної та іншої продукції. Одним із основних завдань у лісництві області є своєчасні та якісні роботи із охорони лісових ресурсів.