«Спецпроект: анализ научных исследований» 2014 год

Приступа О . В . * , Приступа Т. С. **

* Луцький національний технічний університет, Україна;

** Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки,

м. Луцьк, Україна

дизайн упаковки серії limited edition

(на прикладі алкогольних та безалкогольних напоїв)

 

Технологія створення обмежених серій – це спосіб перетворити бренд без побоювання отримати негативну реакцію покупців. Спочатку прийом limited edition застосовувався в основному для просування брендів у сегментах luxury і premium , і в класичному варіанті передбачав створення невеликої серії унікальних товарів за вищою ціною. Ця маркетингова технологія у спрощеному форматі не передбачає обов’язкових змін на рівні самого продукту і часто обмежується створенням оригінального дизайну упаковки.

Аналіз останніх досліджень і публікацій вказує на те, що фахівці у галузі дизайну упаковки приділяють увагу тематиці подарункового та сувенірного пакування. Тематиці упаковки серії limited edition приділено недостатньо уваги, тому можна говорити про необхідність більш глибокого аналізу цієї теми.

Limited edition впливає на споживача і працює на просування брендів. Найактивніше прийом fashion limited edition використовують бренди алкогольних і безалкогольних напоїв. Так, для мінеральної води Evian випуск дизайнерських пляшок є свого роду щорічною традицією. Першим кутюр’є, який долучив французьку мінеральну воду до світу моди, став Крістіан Лакруа у 2008 році. Тоді бренд Evian вперше отримав благозвучну приставку Haute Couture , що перетворила склотару в розкішну модну річ. Evian в кутюрному оформленні була випущена невеликим тиражем – всього 99 штук – і призначалася для продажу на найпрестижніших аукціонах по всьому світу. У 2009 р. модне починання свого колеги продовжив Жан-Поль Готьє, який прикрасив масову версію Evian своєю характерною морською смужкою та у співпраці з Baccarat створив суперлімітовану серію з п’яти кришталевих пляшок Evian ручної роботи.

З 2010 року бренд Evian анонсував усьому світу свою нову філософію « Live young !», візуалізувавши її в яскравому святковому і оптимістичному оформленні обмеженої серії від Пола Сміта. Молодістю, радістю і чистотою пронизані лімітовані серії останніх років, розроблені японським дизайнером Іссей Міяке , культовим французьким модельєром Андре Куррежем і американським дизайнером Діаною фон Фюрстенберг , яка додала упаковці екологічності, зробивши дизайнерські пляшечки з матеріалу, на 100 % придатного для вторинної переробки, та напис органічними фарбами на поверхні: «Вода – це життя і любов. Життя – це вода». Завдяки модним експериментам сьогодні бренд Evian міцно асоціюється з певним стилем, світоглядом і сприймається споживачами як своєрідний символ престижу.

Прийом fashion limited edition на прикладі Coca-Cola Light та Diet Coke розрахований на завоювання симпатій цільової аудиторії напою – молодих жінок, які піклуються про стрункість і, звичайно ж, модний імідж. До дизайну лімітованих серій доклали свої творчі зусилля практично всі імениті модні дизайнери сучасності. Серед них: Джафранко Ферре , Карл Лагерфельд , Жан-Поль Готьє, Марк Джейкобс , Роберто Каваллі , Маноло Бланік , Патрісія Філд і Зак Позен . У 2009 році на честь 100-річчя знаменитої фігурної пляшки компанія Coca-Cola організувала проект під назвою « Tribute to Fashion », в рамках якого італійські кутюр’є Versace , Moschino , Alberta Ferretti , Blumarine і Etro розробили вісім унікальних дизайнів для пляшки. Трохи пізніше до вище перелічених брендів додалися Fendi , Marni і Missoni , але вже для роботи над версіями пляшечок « prкt-a-porter », які можна було купити в будь-якому супермаркеті на території Італії.

Одним з варіантів створення limited edition є прийом мінімізації та спрощення, як виявлення цінностей, значущих для людини. Під слоганом в «абсолютному світі життя обходиться без ярликів» у Швеції в 2009 році була випущена limited edition Absolut No Label – безетикетна версія іменитого горілчаного бренду, що закликає бути більш толерантними до людей з іншою сексуальною орієнтацією.

У 2012 році бренд Absolut випустив кілька мільйонів абсолютно унікальних упаковок методом промислового виробництва. Дизайнери і технологи компанії створили лімітовану серію Absolut Unique , що не має аналогів у світі, в якій жодна пляшка з 4 мільйонів не схожа на іншу. Щоб поєднати несумісні до цього речі – унікальність і масовість тиражу – технічні фахівці Absolut перебудували весь виробничий процес. Дизайнери придумали 51 варіант лекал і підібрали 35 кольорів, технологи розробили алгоритм, завдяки якому розпилювачі і генеруюче колір обладнання чергували лекала і колірні поєднання, працюючи в режимі контрольованого хаосу. Фахівці порахували, що в результаті використання такого алгоритму можна було створити 94 квінтильйони пляшок з унікальним дизайном – це трохи більше ніж 13 мільярдів пляшок на кожну людину, яка живе нині на планеті. Absolut Unique – інноваційний, абсолютно унікальний розвиток концепції limited edition , де кожна упаковка – окрема лімітована серія в єдиному екземплярі, відкриває небачені і безмежні перспективи для розвитку технології створення обмежених серій.

Як виявило дослідження, найпоширеніший прийом limited edition – це залучення до створення дизайну унікальних серій упаковки всесвітньо відомих дизайнерів і модних стилістів. Така тактика актуальна, насамперед, для брендів категорій люкс і преміум , оскільки тут виникає ефект, коли споживач «переносить» імідж кутюр’є на бренд. Зміцнення позиціонування товарів у високому ціновому сегменті та підкреслення унікальності самого продукту досягається завдяки ексклюзивному дизайну, що є характерною рисою серії limited edition .

 

Список використаних джерел :

1.              Волова Л. Эксклюзивная мода от « Премьер - Груп » / Л. Волова // Мир упаковки . – 2004. – № 4 (36). – С . 68–70.

2.              Ганоцька О. В. Елегантна упаковка для вишуканого товару / О. В. Ганоцька // Вісник ХДАДМ. – 2008. – № 3. – С. 15–20.

3.              Амангельдыев А. Золотой ключик все двери открывает , или тайны упаковки класса « люкс » [Електронний Ресурс] / А. Амангельдыев // Пакет . – 2013 – № 4. – Режим доступу : http://wwwkursiv.ru/kursivnew/paket_magazine/archive

4.              Старокодомский Д. Аналіз розвитку ринку упаковки [Електронний Ресурс] / Д. Старокодомский . – Режим доступу : http:// www.unipack.ru/static_one/31