Красницький Б. О.

Національній технічний університет Україні «КПІ», м. Київ (Україна)

Електромобілі в Україні без мита – вплив на продажі

 

Прихильники електротранспорту чітко вказують на його переваги: економічність і екологічність, енергозаощадження та економія. Світова спільнота, підтримує багато різноманітних «зелених» програм, та ставить на меті значно знизити споживання палива та газу. Наша країна, в цьому гаслі, сильно відстає. І через підтримку державних програм, і через рівень зацікавленості споживачів. Проте, закон № 1674, щодо пільг для електромобілів, може свідчити, про початок змін у цьому напрямку, і про їх відверто позитивну тенденцію.

Парламент офіційно дозволив не платити ввізне мито за електромобілі. Вона становила 8% від вартості. Далі на ці відсотки ще нараховувалися 20% податку на додану вартість. Тобто, в даний час справи йдуть так: імпортне мито (10%) з 1 січня поточного року ліквідовано. Акцизний збір (109 євро за 1 автомобіль) діє, але найбільша частина «розмитнення», податок на додану вартість (ПДВ) в розмірі 20% ще залишається в силі.

Станом на середину лютого 2016 року в Україні зареєстровано вже 693 електрокари. Загальна Кількість таких авто за півтора місяці збільшилася на 22 відсотки – приріст електричних авто склав 125 одиниць, а порівнюючи з минулим роком, ріст склав майже 400% [1].

Як і очікувалося, у перші місяці 2016 року відбулося зростання кількості електричних автомобілів, після того як Верховна Рада скасувала ввізне мито з 1 січня 2016 року, проголосувавши за згаданий вище законопроект.

 

Таблиця 1. Статистика електрокарів на обліку, за місяцями 2016

Модель/період

01.01.16

19.02.16

Nissan Leaf

383

485

Tesla

42

45

Citroen

20

22

19BIO

19

19

Ford

21

25

Renault Fluence

18

20

Renault Twizy

8

8

Mitsubishi

4

6

Peugeot

6

6

BMW i3

3

3

Smart

5

5

Ranault ZOE

1

1

Інші;

38

48

Загально:

568

693

 

Зауважуючи на коментар голови правління Української асоціації учасників ринку електромобілів Арсенія Абдураїмова [2], який повідомив що в Україні є лише два офіційних дистриб'ютора електромобілів на сьогодні. Ці дві компанії, фактично створили олігополію на даному ринку. Це компанії «БIO Автомотив», яка є імпортує і займається дистриб'юторством від Гонконгського автовиробника «BIO Automotіve Co», автомобілів BIO AUTO. Інша, це – «Ніко-Україна» офіційний представник Mіtsubishі,. Спираючись на інформацію EV-UA, більшість, або навіть майже всі, електромобілі поставлені "сірим ринком". За словами пана Арсенія, як голови EV-UA, з усіх завезених в Україну автівок Tesla тільки одиниці з них придбані і завезені офіційно. Модельний ряд електромобілів, запропонований цими компаніями, налічує 5 моделей. «Сірий» ринок може запропонувати значно більшу їх кількість, бо тільки попередній аналіз показав цифру 24.

Тенденції попиту. На моделі «BIO Automotіve» орієнтовна вартість така – автомобілів від 164 500 гривень за двомісне, і від 228 780 гривень за п'ятимісне авто, в той же час на «сірому» ринку можна, наприклад, на сайтах автомобільних оголошень побачити вартість, зокрема, на модель електрокару Nissan Leaf  в межах від чотирьохсот до майже мільйону гривень. Про кари від концерну Tesla, як можна екстраполювати, більшості населенню України залишається тільки мріяти – ціна цього преміум-клас стартує від двох мільйонів гривень. Проте генеральний директор концерну, Ілон Маск, заявив що за наступні 3 роки буде випущено нове авто для масового ринку, в дешевшому сегменті.

Електрокар, перед класичним авто, має низку переваг. Це як безпечність доля середовища при використанні, через відсутність вихлопів. Це і економічність у «заправках» – були проведені розрахунки, що заправка на 100 км шляху, середнього електромобіля, буде коштувати споживачу близько 7 грн, що є дуже перспективним показником вже зараз.

Однією з найбільших проблем на даний момент, є початкова ціна такого авто для українців, вона ще досить висока, і Україна не може. Але купуючи електромобіль, споживач протягом двох-трьох років приблизно ту саму суму, що на класичному авто (бензин чи дизель), компенсуючи початкову різницю у вартості, і в подальшому отримувати чисту економію.

Тобто, зважаючи на тимчасову кризу, пересічний українець для купівлі електромобіля, придбає його в кредит, за 30–40 тис. дол. Обслуговування такого автомобіля зараз коштує не більше 600 гривень на місяць (у офіціального автодилера), в той час коли бензинове авто вимагало ~ 6000 грн/міс. За три роки можна заощадити майже чверть мільйона гривень, що переплатила банку, тобто 1/3 кредиту. В загальному, строк окупності такого майна становитиме 11 років. При тому, що ціна на електромобілі знижується на 20% кожні 2 роки, останні 6 років. Тобто, на сьогодні, це все ще задорогий товар для мас-ринку України, проте за даними агенції Bloomberg [3], за наступні 8 років, ціна електромобілів буде нижче ціни авто з ДВЗ. Слід зауважити, що в багатьох країнах вже сьогодні є програми стимулюючи попит на електрокари, так, наприклад, Швеція компенсує 25% вартості авто(ПДВ близько 20%, разовий реєстраційний збір, щорічний дорожній податок) при купівлі і на 3 роки дають кредитування під 0%.

Динаміка за перший квартал 2016 року, за скасуванням мита, та з урахуванням економічної ситуації, незначна проте дуже позитивна. На думку Абдураїмова (глава EV-UA), якщо в нашій країні скасувати ще й податок на додану вартість на електромобілі, це може зменшити їх вартість до рівня звичайних автомобілів, і відповідно класичних преміум. Значно зросте попит і купівельна спроможність, відповідно і виробники зволіють зайти на наш ринок офіційно. А це означає, що буде будуватися відповідна інфраструктура, створяться робочі місця, виникне ціла нова галузь, здатна дати до 2% зростання ВВП.

 

Список використаних джерел:

1.       Співзасновники Української Асоціації Учасників Ринку Електромобілів, Статистичний звіт [Електронний ресурс]. Режим доступу : http://www.electrocars.com.ua/new-ev-stat-02-2016

2.       Перший офіційний дистриб'ютор електромобілів в Україні, Інтерв'ю. [Електронний ресурс]. Режим доступу : http://www.bioauto.com.ua/news.html

3.       Bloomberg New Energy Finance services  [Електронний ресурс]. Режим доступу : http://about.bnef.com/press-releases/electric-vehicles-to-be-35-of-global-new-car-sales-by-2040