Мурсаллі Р. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

 

Сучасний світ характеризується все більшою глобалізацією і поширенням сучасних технологій. ІТ-продукти стають все більш доступними і входять у повсякденне життя все більшого кола людей. Зрозуміло, що інформаційні технології застосовуються і в бізнес-сфері. Особливо актуально їх застосування у ресторанному господарстві, оскільки сучасні технології допомагають автоматизувати процеси ведення бізнесу та підвищити його конкурентоспроможність.

Тим не менш, в процесі впровадження ІТ-технологій у повсякденну діяльність закладу ресторанного господарства всі підприємці стикаються з певним переліком проблемних питань. Дані аспекти будуть розглянуті в цій роботі.

В першу чергу постає питання, в якій сфері діяльності слід першочергово переходити у цифрову еру. Більшість підприємців задля економії коштів переходять на інтернет-рекламу, оскільки вона значно дешевша зовнішньої. Вона може набувати кількох виразів: банерна реклама, створення акаунтів у соціальних мережах, створення власного сайту, надсилання інформаційних листів [1]. Розглянемо кожен вид і пов’язані з ним проблемні питання більш детально.

Банерна реклама є інструментом, який треба використовувати з обережністю, оскільки вона потребує ретельного відбору площадок для її розміщення, аби привернути увагу саме цільової аудиторії. Якщо ж платформи для розміщення будуть обрані невірно, ефективність даного заходу буде близькою до нуля. Врахувати такі тонкощі самостійно майже неможливо, тому необхідно звертатись до професіоналів, що, звичайно, потребує додаткових ресурсів.

Акаунти у соціальних мережах є ефективним методом комунікації з потенційними споживачами, проте не достатньо надійний для залучення нових. На сторінках зручно розміщувати фотографії інтер’єру закладу та страв з меню, збирати відгуки. Проте надмірна активність щодо залучення нових фоловерів може призвести до блокування, яке в деяких соціальних мережах є остаточнім (тобто сторінка не підлягає відновленню і всі зусилля даремні). Для того, щоб даний вид комунікації був ефективним, слід найняти SMM-менеджера, тобто спеціаліста з популяризації інтернет-ресурсів за запитами в пошуку, залученням нових клієнтів тощо.

Розсилання інформаційних листів доречне для інформування вже існуючих клієнтів, в інших випадках це буде сприйматись як звичайний спам. Проте останні дослідження свідчать, що навіть інформативні повідомлення ігноруються споживачами, оскільки достатньо важко фільтрувати інформаційний потік [1].

Найкращим варіантом є створення власного сайту. Це дає можливість розмістити інформацію як про інтер’єр закладу, про меню, так і про діючі акцій, спеціальні пропозиції, контактну інформацію. Сайт є також показником статусу закладу, своєрідною візитівкою. Однак це найкоштовніший спосіб інтернет-реклами, який потребує постійних витрат: на адміністрування ресурсу, оплату доменного імені та серверу.

Говорячи про роль інформаційних технологій у впливі на споживачів легко забути про внутрішні аспекти діяльності підприємства. Впровадження сучасного програмного забезпечення відіграє чималу роль в оптимізації господарської діяльності. Мова йде про різноманітні програми автоматизації закладів харчування. Такі програми дозволяють швидко відправляти замовлення до кухарів, автоматично списувати продукти з запасів та формувати запит на закупівлю, забезпечують передачу інформації для програм бухгалтерської звітності в автоматичному режимі, розбивають замовлення за одним столом на декілька чеків, планувати схему розсадки відвідувачів, обслуговувати систему сповіщення для офіціантів тощо. Проте в процесі впровадження такого ПО маємо ряд проблем.

Необхідно зазначити, що програми автоматизації ресторанів досить дорогі, ціни коливаються в діапазоні від 3 500 грн до 15 000 грн [2]. В деяких випадках необхідно ще сплачувати щорічну плату за обслуговування. Крім того необхідно придбати спеціальне обладнання (планшети, монітори тощо). А після створення матеріальної бази слід ще організувати навчання персоналу. Тобто, це досить вартісні заходи, які не кожне ресторанне господарство здатне забезпечити.

Ще одним «вузьким місцем» є те, що такі програми повністю унеможливлюють махінації зі звітністю. Всі списання продуктів, відпускні ціни, розмір виручки від реалізації автоматично передаються до бухгалтерських програм і формуються у звіт. Тобто, що підприємець бажає оптимізувати свої податкові видатки використання спеціалізованого ПО ускладнить цю задачу або повністю унеможливить [3].

Отже, у підсумку можна сказати, що хоча впровадження ІТ технологій зустрічає певні перепони у ресторанному господарстві, вони не є нездоланними. В більшості випадків нововведення вимагають залучення спеціалістів для їх реалізації, проте такі спеціалісти вже є на вітчизняному ринку ІТ-послуг.         Проте найбільшою перепоною є особисте небажання підприємців змінювати формат діяльності. Але ця проблема вирішується сама собою з приходом у бізнес нових молодих рестораторів, які відкриті новим тенденціям і технологіям.

 

Список використаних джерел:

1.   Скляр В. С. Рекламна діяльність підприємств ресторанного господарства в умовах мережних технологій [Електронний ресурс] / В. С.Скляр, Ж. О. Пророчук. – Режим доступу : http://www.rusnauka.com/13_NPN_2010/Economics/65330.doc.htm

2.   Автоматизація ресторану 24 цікавих інструменти [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://m.habrahabr.ru/post/258679

3.  Матеріали сайту Forbes Україна [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://forbes.net.ua/opinions/1375097-10-restorannyh-trendov-kotorye-nakonec-doshli-do-ukrainy