К. е. н. Власенко М. О., Мушин І. М.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПРОБЛЕМА НЕДОБРОСОВІСНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ НА ВІТЧИЗНЯНОМУ ТОВАРНОМУ РИНКУ

 

Важливою частиною механізму ринкових відносин є конкуренція, яка забезпечує ефективне функціонування та стимулювання ринкової економіки.

Вчені трактують поняття «конкуренція» по-різному, проте можна виокремити найзагальніше: конкуренція (як економічна категорія) – це економічна боротьба за вигідні умови для виробництва та реалізації продукції [3].

На жаль, конкуренція не завжди стимулює виробництво, а лише тоді, коли конкуренція є добросовісною, проте зараз є дуже поширеним явище недобросовісної конкуренції, що може привести підприємства до повного краху.

Недобросовісна конкуренція в Україні регулюється законами України Про захист від недобросовісної конкуренції”, “Про захист економічної конкуренції”, “Про Антимонопольний комітет України”, Конституцією України, “Паризькою конвенцією про охорону промислової власності” (1883 р.), міжнародними договорами та іншими актами законодавства [1].

В наші дні недобросовісна конкуренція вважається лідером серед порушень законодавства з економічних питань. Згідно з статистикою країн Європейського Союзу, кількість підробок у світі становить від 5 до 7 відсотків від загальної кількості виробів (від недобросовісної конкуренції найбільше страждає харчова промисловість та медицина), що зумовлює збитки на суму 200-300 млрд євро на рік [2].

На даному етапі недобросовісна конкуренція має такі прояви:

  незаконне використання чужих позначень, дизайну та торгового знаку;

реклама з використанням іншого бренду;

оманливі або недостатні дані від виробника;

підкуп працівників економічних суб’єктів (як виробника, так і споживача).

Споживачі більш за все страждають від таких прикладів недобросовісної конкуренції на вітчизняному ринку:

1) “Сендвіч сир з пармезаном відомої торгової марки Звенигора не містить складових для приготування пармезану, а лише смакоароматичну суміш Сир Пармезан””.

2) Замість сметани продають сметанковий продукт чи сметанку, які містять рослинні жири, штучні замінники, емульгатори. Споживачі повинні бути уважними і звертати увагу і відрізняти написи Сметана і Продукт сметанний термінований”; так само як і поняття Масло і Молоковмісний спред”; плавлені сирки заїждженої марки Дружба”, але від різних виробників також можуть мати каверзу і т.д.

3) Також на полицях супермаркетів можна зустріти продукт, який називається Тунець сріблястий”, хоча в його складі навіть ароматизатора тунця немає, а з рибних продуктів є лише минтай.

4) Часто в магазинах можна побачити товар, який є дешевшим, але частіше за все ціна зменшена за рахунок зменшення ваги товару в упаковці.

Прикладів недобросовісної конкуренції можна навести дуже багато, але основне питання полягає в тому, як з нею боротися. Українське законодавство чітко визначило певні аспекти недобросовісної конкуренції: види, форми та відповідальність за її використання. Боротися з порушниками можна таким чином: адміністративним способом (подання заяви або скарги до державного органу, який розглядає такі порушення (в Україні такий орган називається Антимонопольний комітет)) та судовими (подання позову до господарського суду).

Антимонопольний комітет України сприяв відкриттю музею в Києві, де є зал, присвячений недобросовісній конкуренції. В ній представлені зразки українських товарів, які копіювали відомі бренди. Наприклад, вітчизняне Martin у пластиковій пляшці, який має такий самий дизайн, як відома італійська марка Martinі”. Український еквівалент масла Rama це Rama нова”, а напій Peps!” порушує права американського Pepsi”. Ще одним прикладом недобросовісної конкуренції є випуск шампанського Rafaell”, який дизайном наближений до відомих цукерок Rafaellо”. В магазинах ці цукерки з шампанським поєднували в подарункові продуктові набори, сподіваючись, що ці продукти випускає одне підприємство і через свою неуважність та халатного ставлення до виконуваної роботи Антимонопольний комітет оштрафував цю торговельну мережу на 1 млн. грн. [2].

Отже, можна підсумувати, що недобросовісна конкуренція є негативною стороною системи ринкових відносин. На жаль, підприємці вдаються до нечесних методів, щоб реалізувати свою продукцію. Ми зобов’язані боротися з цим явищем та, при можливості, запобігати йому.

 

Список використаних джерел:

1. Про захист від недобросовісної конкуренції : Закон України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/100602

2. Заборонено “Peps!” і “Martin” // Віче. – 2007. – 1 (січень) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.viche.info/journal/459

3. Гринько Т. В. Державне регулювання розвитку інноваційного підприємництва/ Т. В. Гринько // Економіка і регіон : зб. наук. праць. – Полтава: «ПолтНТУ», 2005. – № 4(7). – С. 96–99.

4. Єлець О. П. Сутність конкуренції та конкурентоспроможності підприємства / О. П. Єлець, Є. В. Богдан // Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. – 2014. – Вип. 7. – С. 82–91.