Бихкало К. Ю.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ФАКТОРИ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ІТ-ПРОДУКТИ РИНКУ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ПОСЛУГ

 

З нарощуванням темпів життя, зростання ринку телекомунікаційних послуг, більш активного використання мобільних додатків особливої актуальності набуває питання обґрунтованого формування цін останніх.

Визначення ціни мобільних додатків базується на застосуванні витратного підходу у ціноутворенні. У вартість розробки мобільних додатків, як правило, входять наступні складові: оплата роботи програмістів, оплата роботи дизайнера, оплата роботи керуючого проектом, забезпечення умов роботи команди (оренда приміщень, інтернет тощо), соціальні виплати і податки, а також прибуток організації. Всі ці складові, в свою чергу, залежать від часу та рівня складності роботи відповідних фахівців: чим складніше завдання, тим більше робочого часу витрачається і тим вище вартість їх виконання.

Візьмемо до прикладу простий додаток з доставки квітів: на сервері зберігається каталог товарів із зображеннями і цінами, додаток повинен його відобразити, надати механіку вибору (кошик), оплати і зв'язку з оператором. Сумарний час робіт (складання технічного завдання, підготовка зображень, програмування, тестування і підготовка до публікації) складе близько двох тижнів роботи. Це хороший темп з урахуванням швидких узгоджень всіх моментів. Два тижні роботи двох фахівців з повною зайнятістю (керуючий проектом і програміст під одну платформу), і одного з частковою зайнятістю (дизайнер) складуть мінімум 30-35 тис. грн. Операційні витрати в цьому випадку додадуть ще 15-25% до вартості проекту. В результаті із закладеним прибутком в 5-10% вартість проекту під одну платформу складе вже від 40 тис. грн. [1].

Для зниження вартості додатку можливі три варіанти:

1. Мінімізувати функціонал програми. У переважній більшості випадків (практично завжди) в додатку є функції, які жодним чином не впливають на його роботу, основні цілі та успіх. Прибравши все непотрібне, можна і сфокусуватися на головному, заощадивши час і кошти. У майбутньому завжди можна зробити оновлення, базуючись вже не на здогадках, а на реальному досвіді.

2. Зробити додаток кросплатформним (одразу на декілька операційних систем). У деяких випадках цей підхід має сенс.

3. Замовити додаток на фріланс-сайтах. В цьому випадку зникає потреба покривати операційні витрати (немає ані офісу, ані соціальних виплат, ані податків), за рахунок чого вартість робіт помітно зменшується. Однак є і зворотна сторона: студія несе повну відповідальність за проект, в разі ж з фрілансом майже завжди немає договору, що означає відсутність захисту споживача від зриву термінів проекту та гарантій якості продукту. Підтримка проекту в майбутньому так само стає великою проблемою: клієнт не отримує жодних гарантій, що додаток буде створено на основі стандартних технологій і буде добре документовано. У разі відмови фахівця в подальшій співпраці знайти йому заміну буде вкрай складно.

На формування максимальної ціни впливають два фактори: по-перше, закон попиту і пропозиції та, по-друге, здоровий глузд, але вони не завжди «йдуть поряд». З одного боку, імениті великі студії можуть собі дозволити сильно завищувати вартість розробки проектів, встановлюючи прибуток в 50-300% і більше. Замовник, безумовно, отримає якісний продукт, проте більша частина бюджету складає його спокій за рахунок наявності відомих замовників в портфоліо. Тобто по суті клієнт купує проект і ще мінімум за таку ж вартість – відчуття гарантії. Відчуття, знову ж таки, не тому що воно уявне – будь-яка відома студія робить свою роботу вкрай професійно, а тому що гарантії замовник отримає і в будь-який інший студії, яка зробила 5-10 хороших проектів, і які детально розписані в договорі, але наявність в портфоліо компанії Apple психологічно заспокоює більше, ніж будь-які юридичні й іміджеві зобов'язання.

З іншого боку, конкуренція між студіями призводить до максимального наближення вартості проекту до порогу рентабельності. Але як визначити цей поріг і як зрозуміти, чи не завищена ціна проекту? Тут приходить на допомогу саме здоровий глузд, суть якого в даному випадку полягає в приблизному розумінні співвідношення бюджету до загальної кількості робочих годин. Якщо над проектом працюють 3 спеціалісти протягом 3-х місяців, то 1440 робочих годин, в принципі, не можуть коштувати 8 млн. грн.: в цьому випадку або вартість години роботи повинна бути майже 5,6 тис. грн. (а це повинен бути ну дуже хороший програміст, який робить по одній соціальній мережі щодня), або кількість годин занижено і насправді над проектом працюють не три, а 42 людини при ставці в 400 грн./ год. Обидва сценарії не є реалістичними, що дає вам розуміння завищеної оцінки. У загальному випадку якщо множенням кількості співробітників, що працюють над проектом, на кількість трудових годин і ставку в 500-1000 грн./год. ви отримали цифру в 2-3-5 і т.д. разів менше, ніж озвучений бюджет, можна бути впевнені, що робота коштує набагато менші гроші [2]. Також на суму розробки програми можуть впливати, на перший погляд, незначні моменти. Наприклад, якщо клієнт наполягає на якомусь рішенні в дизайні, яке не може бути реалізовано стандартними засобами мобільної операційної системи, то обсяг роботи для реалізації в принципі простого елемента (наприклад діалогового вікна) може збільшитися в кілька разів.

Так само на бюджет може вплинути і час. Додаток не існує сам по собі, він покликаний скласти якусь частину інформаційної інфраструктури і є невід'ємною її частиною. З плином часу і з ходом роботи над додатком різні чинники цієї інфраструктури можуть змінитися, що може привести і до зміни бюджету. Наприклад, може бути анонсована нова версія мобільної операційної системи, функції якої вимагатимуть переглянути технічне завдання, або ж конкуренти випустять продукт, який вже явно буде перевершувати задумку програми і доведеться додавати якісь елементи, переорієнтувати функції або зовсім відмовлятися від проекту [3].

Список використаних джерел:

1.      Разработка мобильных приложений: от идей и прототипов до реализации и продвижения [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://appcraft.pro/portal/mobile_app_budget

2.      Build your freelance business [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.upwork.com/i/howitworks/freelancer/

3.      Блог компании Notissimus «Разработка мобильных приложений» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://habrahabr.ru/company/notissimus/blog/242771/