К.е.н. Власенко М.О., Фархадов З.Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

КРИПТОВАЛЮТА ЯК ГРОШОВИЙ ІНСТРУМЕНТ СУЧАСНОГО БІЗНЕСУ

 

Криптовалюта (від англ. Cryptocurrency) –це вид цифрової валюти, у процесі емісії та обліку якої використовується асиметричне шифруваннята різні криптографічні методи захисту, такі як Proof-of-work або Proof-of-stake. Функціонування системи обігу криптовалюти відбувається децентралізовано у розподіленій комп’ютерній мережі.Перша функціонуюча криптовалютаBitcoin з’явилася у 2009 році. Її творцемвважається людина або групалюдей під псевдонімом Сатосі Накамото. З часу свого створення вартість Bitcoin зросла у 20 тис. разів, а щоденний обсяг обмінних операційцієї крипто валюти сягнув 15 млн. дол. США [1].

Вартість криптовалюті ні за чим не закріплена, тобто її ціна є динамічною та має специфічний механізм курсоутворення. Первісна ціна криптовалюти складалася звитрат на електроенергію для збереження цієї валюти, вторинну ціну визначає попит на цю криптовалюту. І, звичайно, саме попит є вирішальним у формуванні ціни на криптовалюти. Це наближує динаміку руху ціни криптовалюти до динаміки руху курсу національних валют, що відображено на рис.1.

Зазвичай виділяють три види попиту на криптовалюту:

1. Спекулятивно-інвесторський (як можливість купівлі криптовалюти з метою її продажу за більшу ціну);

2. Купівля товару (за криптовалюту);

3. Переказ криптовалюти на інший рахунок без комісії (або менше 0,1%).

Нажаль, сьогодні існування криптовалюти здебільшого забезпечується за рахунок чорного підприємництва, тому що транзакції цієї валюти важко (іноді навіть неможливо) відстежити, що забезпечує повну анонімність та непрозорість будь-якої транзакції. Унаслідок цього зникає й обов’язок сплати податків. Якщо прибрати податкові нарахування із ціни товару, то це його здешевлює, що робить його привабливішим для потенційного покупця.

 

Рис. 1. Динаміка курсу BTC/USDу 2015р.

 

Водночасшироке використання криптовалютипризводить до суттєвого зменшення податкових надходжень до бюджету, що у свою чергу призведе до ще більшого дефіциту державного бюджету. Намагаючись зменшити дефіцит бюджету, держава накладатиме нові податки на ті операції, які ще можна буде відстежити.

У разі використання криптовалюти завжди існує ризик для підприємця, адже, зберігаючи частину капіталу підприємства у крипто валюті, власник напряму піддається впливу постійного руху курсу криптовалюти. Він може як і отримати додатковий дохід, так і втратити частку уже заробленого.

Отже, кожен підприємець або бізнесмен, який використовує або планує використовувати криптовалюти для своєї справи, має чітко усвідомлювати, що криптовалюта, окрім позитивних рис(анонімність, зменшення податкових відрахувань тощо), має свої специфічні ризики, завдяки яким можна втратити власні кошти. Також криптовалюти мають пряму залежність від функціонування найпопулярніших сервісів, за допомогою яких люди мають можливість сплачувати товари та послуги за криптовалюту. Якщо такий сервіс закривається або тимчасово припиняє свою роботу, то ціна кожної одиниці криптовалюти одразу знижується.

Очевидно, що суспільству вже не вдасться згальмувати або ігнорувати розвиток і практичне застосування криптовалют, які за своїми ознаками відрізняються від звичних нам паперових грошей. Нині для торгівлі інформаційно-грошовими символами, зокрема купівлі-продажу бітконів за реальні долари США, вже функціонують 3 добре налагоджені Інтернет-біржі: токійська Mt.Gox, словенська Bitstamp та біткоін-біржа Btc-e.com. Також для обміну нових криптовалют на біткоіни в Інтернеті функціонують декілька десятків бірж-обмінників. У січні 2014 р. компанія “Google” виявила зацікавленість в освоєнні віртуальних можливостей системи Bitcoin [2].

Наразі в Україні криптовалюта не є розповсюдженим засобом платежу серед підприємств. Тим не менш, Інтернет-магазин компанії “Алло” став першим українським онлайн-гравцем, який запустив такий новий сервіс від ПАТ “Приватбанк”, як оплата покупок біткоінами. Під час оплати платіжною карткою замовлення на сайті необхідно вибрати платіж Bitcoin і підтвердити транзакцію скануванням QR-коду. Сума покупки автоматично конвертується за поточним курсом [3].

Малоймовірно, що найближчим часом в Україні криптовалюти стануть широко використовуваними, тому що вони є нестабільними, низьколіквідними у нашій країні, мають велику комісію при введені/виведенні на банківські карти. Також популярність готівкового розрахунку в Україні буде перешкоджати використанню безготівкової криптовалюти.

 

Список використаних джерел:

1.       Ковальчук Т. Цифрова валюта як віртуальне джерело фіктивного капіталу / Т. Ковальчук, К. Паливода // Банківська справа. – 2014.– №1–2. – С. 3–11.

2.       Лук’янов В.С. Зародження ринку криптовалюти в інформаційно-мережевій парадигмі / В.С. Лук’янов // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – №8 (158). – С.436 – 441.

3.       Интернет-магазин ALLO.UA, в партнерстве с ПриватБанком запускает возможность оплатить покупки знаменитой криптовалютой bitcoin [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://blog.allo.ua/internet-magazin-allo-ua-v-partnerstve-s-privatbankom-zapuskaet-vozmozhnost-oplatit-pokupki-znamenitoj-kriptovalyutoj-bitcoin/.