Пономаренко Ю. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

TROUBLE-SHOOTER ЯК ДОПОМІЖНИЙ МЕТОД ОРГАНІЗАЦІЇ УСПІШНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ

 

На сьогоднішній день навіть найуспішніші компанії стикаються з проблемами, які досить важко вирішити. Ці проблеми є наслідком негативного впливу як зовнішніх факторів, так і внутрішніх чинників, серед яких головну роль відіграє кадрове забезпечення підприємств. Для вирішення проблем деякі компанії витрачають величезні суми грошей, деякі влаштовують щоденні «мозкові штурми» собі і персоналу, але позитивний результат ані у першому, ані у другому варіантах не гарантований. Саме тому зараз стає все більш актуальним питання щодо залучення спеціалістів, котрі швидко й відносно недорого зможуть знайти вихід практично з будь-якої складної економічної ситуації на підприємстві. У західній практиці таких спеціалістів називають trouble-shooter.

Trouble-shooter – це нова професія, яку мають люди з нестандартним мисленням. У дослівному перекладі це означає «той, хто відстрілює труднощі» [1]. Тобто trouble-shooter – це людина, яка вирішує проблеми, а, як відомо, в більшості усі проблеми на підприємстві зазвичай пов’язані з низькою якістю управління.

На даний момент дана професія залишається досить рідкісною, адже її обирають як основне джерело доходу не більше 100 людей по всьому світу, тому мало хто може однозначно охарактеризувати її представників. Даний факт дозволяє отримувати експертам у сфері налагодження проблем гонорари, що доходять до 100 000$ за годину [2].

Небезпечність цієї професії криється у тому, що права на помилку абсолютно немає, усі запропоновані методи повинні приводити лише до одного – бажаного результату, але це зовсім не означає, що під професією трабл-шутера розуміється дешевий маскувальник проблем.

Креативність мислення, ясність розуму, здібність дивитись на речі під іншим кутом та цілеспрямованість – це основні якості робітника даної професії. Рішення, котрі пропонують трабл-шутери дуже прості, максимально ефективні та абсолютно безпомилкові. Трабл-шутінг – це найвищий рівень консалтингу та криза-менеджменту.

Всесвітньо відомих рейтингових трабл-шутерів знайти дуже важко, їх імен навіть немає ані у довідниках, ані в інтернеті. Як правило, їх приховують від конкурентів або знаходять по рекомендаціям. Діяльність таких людей також складає комерційну таємницю, тому прикладів їхніх виконаних робіт, котрі опубліковані для суспільства, надзвичайно мало. Та все ж можна привести декілька з них.

Перша історія пов’язана з діяльністю всесвітньо відомої компанії – виробника кросівок «Nike». Основною проблемою було те, що компанія налагоджувала виробництво кросівок у бідних країнах Африки. Виробничий процес був технічно розроблений і запущений, фабрика збудована та персонал навчений. Однак неважко здогадатись, що продукція, вироблена на фабриках у таких бідних країнах, повинна мати дуже низьку собівартість, а цього можна досягти тільки залучаючи до роботи місцеве населення. І тут компанія зіштовхнулась з тим, що місцеві робітники почали обкрадати продукцію, при цьому забезпечуючи викраденим товаром окружні села. Кількість охорони, потрібної для фабрики, майже рівнялась кількості місцевого населення. 

Не дивлячись на успішну діяльність компанії, головний офіс довго не міг вирішити, на перший погляд, цю безнадійну проблему. Тоді компанія запросила трабл-шутера. Запрошений трабл-шутер зміг оцінити масштаби даної проблеми та через відносно короткий проміжок часу дав свою пораду: «Вам потрібно виробляти у різних країнах окремо праві та ліві кросівки». Таке просте рішення було просто геніальним і ситуації, що склалася, адже компанія збанкротувала б на забезпеченні охорони, до того ж і кросівки залишались цілими.[2]

Також яскравим прикладом послужив випадок у Америці. Там існували дві крупні фірми, що займались видавництвом довідників і щомісяця конкурували. Удвох на ринку їм було тісно, вони вдавалися і до демпінгу, і до чорного піару, і користувались робітничим шпіонажем. Однак нічого не допомагало, і фірми тривалий час залишались непримиримими ворогами одна одній, а покупці купували відразу два довідника, котрі були майже однаковими за якістю та розміром. Тоді одна з компаній звернулася за допомогою до трабл-шутера. Вивчивши дану ситуацію, професіонал порекомендував випустити довідник меншого розміру, але тільки за тієї умови, що інформації та буде рівно стільки ж. Через відносно короткий час друга фірма збанкротувала та не розуміла, у чому суть такої ідеї. Відповідь складалася у психології людини. Якщо перед нею покласти великий довідник розміром з карту і дати в руки такий самий, але менший за розміром, людина машинально покладе його зверху великого. У результаті протягом місяця людина користується тільки верхнім довідником. Особливість трабл-шутера складається в тому, що у нього є лише одна спроба виправити ситуацію. Так, він отримує великі гроші, але й має великі ризики.

Таким чином можна зробити висновок, що потреба у професії trouble-shooter на сьогоднішній день збільшується, так як конкуренція на ринку зростає високими темпами. Велика перевага таких людей полягає у тому, що вони можуть і вміють відсторонитися від проблеми та подивитись на неї абсолютно з іншої сторони. А такі спеціалісти – значна цінність, особливо для великих корпорацій, компаній та підприємств, які прагнуть зміцнити свою конкурентну позицію на ринку шляхом розробки і реалізації нестандартних, креативних рішень без вагомого залучення інвестиційних ресурсів.

 

Список використаних джерел:

1.       Леонтєва М. А. Як стати трабл-шутером / М. А. Леонтєва [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://mariyaleontieva.com/post/kto-takoi-trouble-shooter

2.       Нова професія – trouble-shooter [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.mylifecenter.ru/#!%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A4%D0%95%D0%A1%D0%A1%D0%98%D0%AF-TROUBLESHOOTER

3.       Світові професіонали. Трабл-шутери [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://professionali.ru/Soobschestva/biznes-klub/vynoshu-otdelnoj-temoj--interesujus-vashim