Чавикіна О. В.

Харківський національний економічний університет імені С. Кузнеця (Україна)

РОЗВИТОК МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯЯК ОДИН

З ПРІОРИТЕТІВ ДЕРЖАВНОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

Розвиток країни як соціально-економічної системи вимагає ефективного управління на регіональному та місцевому рівнях. Місцеве самоврядування є суб’єктом публічної влади, який відіграє роль одного з найефективніших інструментів управління містом та розвитку території. Якщо воно дійсно функціонує, а мешканці мають права та можливості самостійно вирішувати питання, тоді спостерігається зростання місцевого бюджету та покращення умов життєдіяльності населення. Отже, проблема ефективності місцевого самоврядування потребує особливої уваги органів влади та самого населення.

Аналіз проблеми розвитку місцевого самоврядування можна знайти в роботах наступних науковців: А. Манжула, О. Бабінова, О. Пашков та В. Шарий. У даних роботах автори досліджували окремі проблемні аспекти функціонування  місцевого самоврядування в Україні, серед них були проблеми щодо децентралізації управління розвитком на регіональному і місцевому рівнях та делегування повноважень, тобто передання повноважень органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування за законом. Також дослідження науковців свідчать про відсутність достатньої систематизації стримуючих факторів розвитку самоврядування та шляхи їх подолання [1].

Мета дослідження полягає в комплексному вивченні інституту місцевого самоврядування в Україні. Для досягнення мети були поставлені наступні завдання:

- виявити чинники, які стримують подальший розвиток місцевого самоврядування в Україні ;

- надати пропозиції щодо усунення перешкод, які гальмують вдалий  розвиток органів місцевої влади та вдосконалити систему самоврядування.

На сьогодні проблеми розвитку діяльності органів місцевої влади в Україні є актуальними. Місцеве самоврядування - це могутній потенціал державотворення, в Україні ці органи влади недостатньо ефективно функціонують та  виконують головну місію, яка закладена Конституцією України – це запровадження права територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення. Державний курс на інтеграцію до Європейських структур потребує вдосконалення системи управління на регіональному та місцевих рівнях до європейських традицій демократичного управління, посилення ролі самоврядування та вирішення питань щодо впорядкування законодавчої бази. Тому що органи місцевого самоврядування зустрічаються з великою кількістю проблем через нечітке визначення законодавчих документів їхніх повноважень та функцій. «1 квітня 2014 року було схвалено Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, яку розроблено з урахуванням вимог Європейської хартії. Можна зробити висновки, що найактуальнішим на сьогоднішній день є забезпечення негайних дій щодо вирішення проблем розвитку територіальних громад» [2].

Проводячи аналіз рівня розвитку місцевого самоврядування в Україні , можна зробити висновки, що основними проблемами, що стримують розвиток місцевого самоврядування в Україні є: відсутність чіткого розподілу повноважень між органами місцевої влади, що має бути забезпечено відповідною нормативною базою - Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Закон України “Про місцеві державні адміністрації”; «недостатній розвиток системи управління на регіональному і місцевому рівнях відповідно до вимог Європейської хартії; неможливість самостійно приймати рішення органам влади; нечіткість нормативно-правового визначення статусу місцевого самоврядування, його відокремленості від органів державної влади» [3].

Отже, існує багато чинників, що стримують вдалий розвиток місцевого самоврядування в нашій країні. Дану проблему потрібно вирішувати комплексно, шляхом прийняття продуманої, зваженої програми розвитку органів місцевої влади, яку б дійсно виконували. Завершення децентралізації управління на місцевому рівні, розвиток самоврядування на засадах системного підходу потрібно спрямувати на чотири основи: правову, фінансову, матеріальну та територіальну. Саме цей підхід може дійсно забезпечити перехід на новий рівень у здійсненні управління регіоном. Насамперед метою реформування місцевого самоврядування є зростання якості людського життя завдяки створенню умов для розвитку територіальних громад, члени яких здобудуть можливість захищати власні права через участь у розв’язанні проблем місцевої значущості. Вирішення зазначених проблем розвитку та удосконалення місцевого самоврядування допоможе забезпечити населення послугами, їх наданням та високий соціально-економічний розвиток держави, її регіонів.

 

Список використаних джерел:

1. Тужик В. В.  Актуальні питання розвитку місцевого самоврядування в Україні [Електронний ресурс] / В. В. Тужик. – Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/soc_gum/Yurukr/2010_9/05.pdf

2. Розпорядження «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua

3. Бабінова О. О. Розвиток місцевого самоврядування в Україні на сучасному етапі реформування: проблеми та пріоритети [Електронний ресурс] / О. О. Бабінова. – Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua3.

4. Удовіченко Н. В. Місцеве самоврядування в Україні: історичні традиції та перспективи розвитку [Електронний ресурс] / Н. В. Удовіченко, А. О. Страшко. – Режим доступу : http://www.oblrada.pl.ua/uploads/lstud/2015/05.pdf