К. держ. упр. Чухно І. А.

Харківський національний медичний університет (Україна)

МІЖСЕКТОРАЛЬНА ВЗАЄМОДІЯ ЯК УМОВА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ

 

На сьогодні багато науковців та практиків в сфері державного управлiння та економіки надають велику увагу розвитку інновацiйної діяльності та значенню інновацій для забезпечення соцiально-економічного розвитку нашої держави. При цьому поширеною є думка, що однією з важливих умов забезпечення зростання національної економіки є створення інноваційної економіки та руху в цьому напрямі за інноваційним шляхом розвитку.

Регулювання інноваційної дiяльності та інноваційного розвитку здійснюється в межах державної інноваційної політики. Відповідно до законодавства України, «головною метою державної інноваційної політики є створення соціально-економічних, організаційних і правових умов для ефективного відтворення, розвитку й використання науково-технічного потенціалу країни, забезпечення впровадження сучасних екологічно чистих, безпечних, енерго- та ресурсозберігаючих технологій, виробництва та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції» [2]. При цьому одним із основних принципів державної інноваційної політики визначено орієнтацію на інновацiйний шлях розвитку економiки України [2].

Проте, враховуючи ті зміни, що на сьогодні відбуваються в суспільному житті та публічному управлінні, а також особливості здійснення інноваційного процесу і створення умов для інноваційного розвитку в державі необхідно забезпечити ефективне управління інноваційним розвитком на регіональному рівні. З одного боку, це забезпечить умови для більш повного використання інноваційного потенціалу регіонів, з врахуванням їх специфіки, пріоритетів розвитку, ресурсних можливостей, а з іншого – створить умови для підвищення конкурентоспроможності регіонів на основі розробки та впровадження інновацій, мотивуючи при цьому представників регіональної влади та громади для активізації інноваційного процесу та створення умов для інноваційного розвитку.

При цьому слід зважати на визначальну роль державної інноваційної політики в цьому процесі. «Особливістю інноваційного розвитку регіону є те, що він як ніякий інший розвиток потребує державної та регіональної підтримки. Якщо в інших сферах відповідні зрушення відбуваються часто «всупереч», то інноваційний шлях розвитку регіону потребує зацікавленості не тільки господарюючих суб’єктів, а й органів влади, бо це та діяльність, яка відбувається лише за умови створення певних сприятливих умов» [1]. Загалом до таких умов належать ефективне нормативно-правове полк здійснення інноваційної діяльності, її інформаційне забезпечення, дієва інноваційна інфраструктура, належний захист інтелектуальної власності тощо.

Критично важливою умовою забезпечення інноваційного розвитку на регіональному рівні є налагодження дієвої міжсекторальної взаємодії в цій сфері між владою, наукою та бізнесом. Лише за наявності такої взаємодії, заснованої на врахуванні потреб та інтересів всіх її сторін, використанні всіх можливостей та переваг, що наявні у кожного із секторів, для забезпечення розробки та впровадження інновацій у всіх сферах суспільного життя та виробництва, прагненні до досягнення спільного результату, можлива зміна поточної ситуації і спрямування розвитку регіонів, а за ним і країни, по інноваційному шляху.

Публічний, владний сектор в даному випадку буде представлений на трьох рівнях: державної влади – у вигляді органів державного управління та державної інноваційної політики; регіональної влади – у вигляді регіональних органів державного управлiння та мiсцевого самоврядування та продукованих ними регуляторних документів, конкретних програм та заходів в інноваційній сфері, а також в інших сферах соцiально-економічного розвитку регіону, що можуть тим чи іншим чином вплинути на інноваційне середовище та інноваційний розвиток; місцевої влади – у вигляді місцевих адміністрацій й органів самоуправління та дій і заходів, здійснюваних ними в рамках управління місцевим розвитком, що матимуть вплив на формування інноваційного середовища та інноваційний розвиток відповідних територій.

Наявність чіткої узгодженості в пріоритетах, стратегіях, програмах та конкретних заходах, що здійснюватимуться на кожному з цих рівнів є не менш важливою умовою інновацiйного розвитку регіону ніж попередньо визначена міжсекторальна взаємодія. Узгодження інтересів різних управлінських рівнів має відбуватися в рамках державної інноваційної політики й засновуватися на визначених нею принципах і завданнях, проте розробка конкретних заходів і програм має ґрунтуватися на вивченні та врахуванні місцевих та регіональних умов та інтересів, наявного потенціалу інновацiйного розвитку регіону. Інтегруючу роль в цих питаннях повинен відігравати регіональний рівень управління. Перевагу при цьому слід віддати органам місцевого самоврядування регіонального рівня.

Отож, забезпечення інноваційного розвитку нашої держави в сучасних умовах є одним із важливих чинників стабілізації та подальшого її соцiально-економічного розвитку. При цьому, значна роль в цьому процесі відводиться формуванню необхідних умов та ефективному управлінню інноваційним розвитком на рівні регіону. Важливою умовою інновацiйного розвитку регіону та ефективного управління ним є налагодження дієвої міжсекторальної взаємодії в цій сфері між владою, наукою та бізнесом, а також узгодження інтересів трьох рівнів управління інноваційним розвитком регіону з наданням інтегруючої ролі в цьому процесі регіональним органам управління.

 

Список використаних джерел:

1.    Дегтярьова І. О. Інструменти інноваційного розвитку регіону: зарубіжний та вітчизняний досвід застосування [Електронний ресурс] / І. О. Дегтярьова // Державне управління: теорія та практика. – 2010. – № 1. – Режим доступу : http://academy.gov.ua/ej/ej11/txts/10diovdz.pdf

2.    Закон України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.2002 № 40-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/40-15