Федорова А. С., к. е. н. Голомб В. В.

Запорізька державна інженерна академія (Україна)

АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

 

Мaлe та середнє пiдприємництво як iнституцiйний сектор економіки давно домінує за чисельністю та обсягами виробництвa у розвинутих крaїнaх. Ці підприємства забезпечують гнучкість та стiйкiсть економічної системи рeгiону, нaближують її до потрeб конкретних споживaчiв i, водночaс, виконують важливу соцiaльну роль, нaдaючи робочі мiсця та зaбeзпeчуючи джeрeло доходу для значної кiлькостi нaсeлeння.

Хочa протягом усього пeрiоду ринкових рeформ в eкономiчнiй лiтeрaтурi багато увaги придiлялося проблeмaм розвитку в Укрaїнi малого бiзнeсу, aлe його стан всe ще зaлишaється нeзaдовiльним. Проблeмa полягaє нaвiть нe в кiлькiсних пaрaмeтрaх функціонування цієї сфeри, якi поступово полiпшуються, a нaсaмпeрeд – у структурi вітчизняного малого бiзнeсу, його зосередженості на посередницьких опeрaцiях, роздрібненості та вiдсутностi дієвої спiвпрaцi з великими пiдприємствaми в рeгiонaх.

Необхідно зазначити, що в Україні кількість та рівень розвитку малих та середніх підприємств є нерівномірним за регіонами, що обумовлено загальною економічною ситуацією, що склалася на тій чи іншій території. Адже суб’єкти малого підприємництва безпосередньо залежать від платоспроможності жителів регіону, від стабільного розвитку промислового та агарного виробництва. Через це у депресивних, провінціальних регіонах темпи розвитку МСП є невеликими.

На регіональному рівні розвиток малого підприємництва уповільнюють наступні проблеми [2]:

              складне адміністрування податків;

              низький рівень культури підприємництва;

              надмірна зарегульованість підприємницької діяльності;

              недосконалість державної підтримки розвитку підприємництва, яка виражається у недосконалості, нерозвиненості, неефективності інформаційної, інфраструктурної, кадрової (освітньої) мережі підтримки МСП (особливо у малих містах та сільській місцевості);

              недостатнє  фінансування регіональних програм підтримки і розвитку малого підприємництва;

              недостатній контроль за використанням виділених коштів малим підприємствам;

              проблеми доступу до кредитних та інших фінансових ресурсів;

              відсутність системної співпраці великого, малого і середнього бізнесу;

              недостатній рівень залучення інвестицій у розвиток МСП.

Також, в сучасних реаліях велику роль грають загальні економічні проблеми України (ведення АТО, зниження купівельної здатності громадян, курсові коливання гривні, макроекономічна нестабільність), які мають безпосередній впив на розвиток  МСП. 

Крім того, попри розгорнуту боротьбу з корупцією, дана  проблема залишається актуальною  й по сьогоднішній день. Серед актуальних  залишається проблема нестабільності законодавства (після останніх змін до деяких законів , а саме про обов’язковий платіж ЄСВ при відсутності діяльності і доходу, різко скоротилося число ФОП у регіонах).

Для подолання зазначених проблем можна рекомендувати наступні заходи їх вирішення та визначення подальшого  розвитку малого підприємництва на регіональному рівні [3]: формування позитивного підприємницького клімату в регіонах; надавати фінансову та юридичну допомогу суб’єктам малого підприємництва на селі, які займаються екологічним виробництвом та екотуризмом; залучати нову робочу силу в сільське господарство; залучати до регіональних тендерів на закупівлі за державний бюджет малі підприємства; розробити програми допомоги та співпраці малого підприємництва з місцевими та державними органами.

Реалізація рекомендованих заходів сприятиме виходу малого підприємництва на новий вищий рівень розвитку, зміцненню позицій МСП  в структурі української економіки, наповненню доходних частин місцевого та державного бюджетів. Отже, місцевим органам необхідно створити ефективну та діючу програму розвитку малого підприємництва, так як, малий бізнес має позитивне значення для місцевого ринку та національної економіки в цілому.

 

Список використаних джерел:

1. Беліченко А. О. Тенденції та перспективи розвитку малого бізнесу в Запорізькому регіоні / А. О. Беліченко // Гуманітарний вісник ЗДІА. – 2011. – № 44. – С. 60–64.

2. Регіональні програми розвитку малого і середнього підприємництва: структура, пріоритети, фінансування. – К. : Центр громадської експертизи. Центр міжнародного приватного підприємництва, 2015. – 24 с.

3. Тимченко О. І. Проблеми та перспективи розвитку малого підприємництва в регіонах України [Електронний ресурс] / О. І. Тимченко. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4135