Садовська Ю. І., к. е. н. Голомб В. В.

Запорізька державна інженерна академія (Україна)

АНАЛІЗ ІНФРАСТРУКТУРНОЇ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

 

Сьогодні розвиток підприємництва напряму залежить від середовища в якому воно функціонує. За створення належних умов для розвитку підприємництва в Україні відповідає його інфраструктурна підтримка.

Згідно з Законом України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» під інфраструктурною підтримкою підприємництва слід розуміти підприємства, установи та організації будь-якої форми власності, котрі сприяють розвитку суб’єктів малого і середнього підприємництва, їх інвестиційній та інноваційній активності,а також просуванню виробленої ними продукції та результатів інтелектуальної діяльності на ринок.

До об’єктів інфраструктурної підтримки підприємництва відносять бізнес-центри та бізнес-інкубатори, центри трансферу технологій, фонди підтримки підприємництва, науково-технологічні та консультативні центри, лізингові компанії та інші [1].

На початок 2015 року в Україні налічувалось 447 бізнес-центри, 82 бізнес-інкубатори, 58 технопарків, 216 фондів підтримки підприємництва, 2825 інноваційних та інвестиційних фондів та 4054 інформаційно-консультативні установи. Разом з тим, у розподілі цих об’єктів за географічним принципом спостерігається певна диспропорція. Так, близько 35 % від їх загальної кількості сконцентровано в місті Київ. Таким чином, в Україні відсутня належна підтримка підприємництва на регіональному рівні, що зумовлено недостатньою її координацією та фінансуванням.

Так, Запорізька область – це економічно розвинений експортно-орієнтований індустріально-аграрний регіон, відомий переважно завдяки діяльності великих металургійних, машинобудівних та енергогенеруючих підприємств. Однак, у зальному обсязі реалізованої продукції підприємствами регіону на внутрішньому ринку питома вага МСП складає близько 50 %. Проте за останні кілька років кількість малих підприємств та ФОП-ів зменшується щорічно на 3-5 %.

Не в останню чергу причиною цього явища можна визнати низький рівень розвитку інноваційної інфраструктури. За даними Запорізької обласної державної адміністрації в регіоні «функціонує лише 4 бізнес-центри та 3 бізнес-інкубатори, 1 фонд підтримки підприємництва, працює 10 інвестиційних та інноваційних фондів та 18 інформаційно-консультативних установ» (табл. 1) [2].

 

Таблиця 1. Кількість об’єктів інфраструктури підтримки суб’єктів МСП [2]

Об’єкти інфраструктури підтримки суб’єктів МСП

Кількість об’єктів

2014

2016

Бізнес-центри

9

4

Бізнес-інкубатори

2

3

Лізингові центри

1

4

Фінансово-кредитні установи: кредитні спілки, установи взаємного кредитування

55

57

Фонди підтримки підприємництва

2

1

Інвестиційні, інноваційні фонди і компанії

2

10

Біржі

6

2

Інформаційно-консультативні установи

21

18

Страхові компанії

71

70

Аудиторські фірми

17

38

Всього

186

207

 

Однак, останні роки в регіоні спостерігається тенденція до росту кількості об’єктів інфраструктурної підтримки. Так, 2014 році загальна кількість об’єктів інфраструктури склала 186, а в 2016 збільшилася до 207 (тобто на 11%). Таке загальне збільшення об’єктів інфраструктурної підтримки підприємництва пов’язане з регіональними програмами розвитку малого та середнього підприємництва у Запорізькій області [2].

Проте, структура об’єктів інфраструктури значно змінилась за останні два роки. Відтак, у Запорізькій області удвічі зменшилася кількість бізнес-центрів. Таке падіння можна пояснити малоприбутковістю або, навіть, збитковістю таких структур, які не викликають зацікавленості у більшості інвесторів. Змінити ситуацію могла б пряма фінансова допомога з державного та місцевого бюджетів, надання на пільгових умовах приміщень чи техніки, а також інформаційна підтримка.

Але загалом інформаційно-консультативна інфраструктура регіону покращилась. У 2016 році порівняно з 2014 роком зросла кількість бізнес-інкубаторів та аудиторських фірм. Значно виросла кількість лізингових центрів, що є досить позитивною тенденцією. Це пояснюється тим, що раніше, малий бізнес не мав можливості брати устаткування в лізинг через надто дорогі лізингові платежі. А за рахунок розвитку лізингових компаній, залученні банків та інших фінансових установ до участі у лізингових відносинах, лізинг стає більш доступним.

Збільшення фінансово-кредитних установ, інвестиційно-інноваційних фондів і компаній говорить про покращання фінансово-кредитної інфраструктури. Особливо важливим є вирішення проблеми дорогих кредитів та браку інвестицій, що стримують розвиток підприємництва.

Таким чином, загальна тенденція інфраструктурної підтримки підприємництва в Запорізькій області є позитивною. Проте, необхідно і в подальшому велику увагу приділяти розвитку об’єктів інфраструктурної підтримки підприємництва, удосконаленню системи надання адміністративних послуг, а також фінансово-кредитній та інформаційній підтримці малого і середнього бізнесу.

 

Список використаних джерел:

1. Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua

2. Сайт Запорізької обласної державної адміністрації [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zoda.gov.ua