Шкарупа А. К.

Дніпропетровський націоналֺьний універсиֺтет імені Олеся Гончара (Україна)

ЕКОЛОГІЧНИЙ ТУРИЗМ: СУТНІСТЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ

 

Одним з перспективних видів туризму, що постійно набирає темпів розвитку є екологічний. Чисельність його прихильників в останні роки безперервно зростає в усьому світі, а екологічна діяльність набула динамічного розвитку. Подальший розвиток цього виду туризму пов’язують з досить привабливими перспективами перебудови економіки, що стимулює зростання інших галузей: транспорту, зв’язку, торгівлі, будівництва, сільського господарства, виробництва товарів широкого споживання, тощо.

На сьогодні найбільшої популярності екотуризм набуває серед молоді та  частини населення, що ведуть активний спосіб життя, в тому числі серед студентів, які бажають відвідати цікаві місця за умови заощадження коштів. В останні часи прихильниками екотуризму також стають люди похилого віку, які його розглядають з точки зору отримання рекреаційних послуг.

Сутність екологічного туризму полягає в організації відпочинку в екологічно чистих місцях, зокрема недоторканних людиною. Започатковано такий вид туризму з метою ознайомлення та збереження навколишнього середовища, природних багатств. Популяризація екотуризму має за мету привернути увагу людства до проблем пов’язаних з охороною природи. Але відносно молодий вид діяльності, в процесі стрімкого розвитку набув нових забарвлень та швидко перетворився у самостійний вид бізнесу. 

Екологічний туризм здійснюють у двох основних напрямках: відвідування  мало змінених природних території та туризм, спрямований на відвідування, «поряд із малозміненими людською діяльністю природними територіями, і об'єктів традиційної місцевої культури» [1].

До екологічного зазвичай відносять наступні види туризму:

-                      природно-пізнавальний, коли основною метою відпочинку є відвідування унікальних, гарних і цікавих природних об'єктів, спостереження за флорою і фауною;

-                      активний туризм – подорожі на транспорті, рухоме мускульною силою, в тому числі пішки, а також на лижах, велосипедах, байдарках, рафтах ін.;

-                      сільський туризм – відпочинок в сільській місцевості;

-                       споживчий туризм: отримання "дарів природи" не для продажу – збір грибів та ягід, рибалку і полювання;

-                      пікніковий туризм – наприклад відпочинок на березі водойми з метою купуватися, позагоряти, а заодно і погуляти по лісі, порибалити, пограти у волейбол та ін.

Особливим напрямком екотуризму є створення екологічних готелів. Основні відмінності еко-готелів від інших їх видів  «полягають у тому, що екологічні готелі в більшості своїй знаходяться в екологічно чистих зонах, функціонують за принципом гармонійного сусідства з природою, не забруднюючи навколишнє середовище продуктами життєдіяльності туристів» [2]. Такі готелі є в Україні, знаходяться в більшості в західному та центральному регіонах.

Зростання популярності екологічних готелів пов’язують з тим, що населення відчуває негативний вплив навколишнього середовища на свій організм і прагне цього уникнути, або хоча б мінімізувати. З кожним роком важливість і значимість екотуризму в житті кожної людини  зростає, що, безумовно, радує, і породжує надії на перспективи його розвитку.

Сьогодні екологічний туризм – це особливий вид туризму в Україні, який може розвиватися успішно навіть при загальному економічному спаді і заслуговує на пильну увагу і серйозні заходи для розвитку не тільки з боку адміністративних органів, а й безпосередньо з боку самого населення краю.

Не дивлячись на те, що на сьогоднішній день сучасний екотуризм знаходиться в стані «зародка» і тільки починає дозрівати, в Україні він неспішним кроком починає входити в моду. Попит на нього існує не тільки з боку іноземців, а й наших співвітчизників, велика кількість туристичних фірми почали здійснювати свою діяльність в цьому напрямку і пропонувати клієнтам відпочинок в екологічно чистих куточках України. Можливо, в недалекому майбутньому завдяки цьому виду відпочинку люди почнуть відкривати для себе красу природи, яку, на жаль, за масою щоденних турбот, ми не завжди помічаємо.

В Україні найбільш перспективним можна вважати розвиток сільського туризму (green rural tourism), або агротуризму (agrotourism, farm tourism), як різновиду екологічного туризму. Розвиток саме цих різновидів туризму дозволить вирішити деякі наболілі проблеми села, зокрема підвищити рівень зайнятості сільських жителів, підвищити рівень їх доходів, покращити благоустрій сільських територій та інфраструктури села, відродити місцеві народні звичаї, традиції. Отже, розвиток зеленого туризму, крім підприємницьких зисків, поповнення бюджетів за рахунок податків, має значний вплив на вирішення соціально-економічних проблем сільських територій, через їх розвиток за рахунок туристичних потоків.

 

Список використаних джерел:

1.                 Михайлова О. А. Перспективи розвитку екотуризму: природоохоронні території та історико-культурна спадщина [Електронний  ресурс] / О. А. Михайлова. –  Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/Soc_Gum/Vdakk/2010_1/17.pdf

2.                 5 кращих еко-готелів світу [Електронний  ресурс]. – Режим доступу : http://dom.ukrbio.com/ua/articles/7617/

3.                 Timar I. V. Hospitality services in Ukraine: current state, problems and prospects for further development / I. V. Timar // Economics, management, law: realities and perspectives: Collection of scientific articles. – Les Editions L'Originаlе, Paris, France, 2016. – Р. 241–244.