Шуриберко К. В., к. т. н. Куценко В. Й.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ТІНЬОВА ЕКОНОМІКА В УКРАЇНІ:

ПРИЧИНИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ

 

Тіньова економіка у нашій державі є однією з найзначніших перешкод розвитку конкурентоспроможності країни, зростання соціальних стандартів життя населення й інтеграції в європейське товариство. Сильною проблемою є і те, що значну кількість тіньових операцій можна здійснити у відкритому нормативно-правовому полі, а  факт здійснення такої тіньової діяльності потребує великих зусиль органів державної влади. Діяльність тіньової галузі економіки паралельно з легальним призвело до великого скорочення в структурі доходів бюджету частки податків, що виставило під загрозу виконання загальних державних програм. Сьогодні перспективним напрямком розширення доходів – є залучення тіньових оборотів в сферу легального відкритого бізнесу, але всі спроби вирішити цю проблему поки не дали очікуваних результатів. Розробка спеціальних методів обліку та оцінок є провідним завданням сучасного етапу розвитку, в результаті того, що обсяги тіньової економіки не можуть бути повністю враховані офіційною статистикою.

З проблемами наявності "тіньової" економіки зустрічаються майже всі країни світу. В одній частині її обсяги фіксуються на рівні, а в іншій – є свідченням існування відтвореної системи таких тіньових економічних відносин. До другого виду відноситься і Україна, об'єми тіньової економіки, якої за різними інформаційними джерелами фіксується як 1949 % ВВП. Державного служба статистики нашої країни в останні роки визначає обсяги "тіньової" економіки у середньому від 16 % до 19 % валового внутрішнього продукту (табл. 1). Варто відзначити, що ці дані сильно відрізняються від даних інших служб.

 

Таблиця 1. Оцінка частки "тіньового сектора" економіки України, % ВВП

 

Схеми і методи тіньової економіки підлягають вивченню з точки  впливу на протікання більшості  економічних процесів і явищ: розподіл і формування доходу, інвестування,  торгівлі та економічного зросту в цілому. Вплив "тіньових" відносин в розподілі коштів в державі достатньо великий, і він несе значну загрозу економічному розвитку країни. Саме із-за цього виникає і необхідність  у проведенні наукового аналізу "тіньової" економіки для покращення організаційно-процедурних підходів, щодо детінізації такої економіці. У державних структурах влади, наукових установах та громадських організаціях переважають два підходи для вирішення такої проблеми із ростом "тіньової" економіки. Першим – є радикально-ліберальний підхід, який пов'язаний  із цільовими установками на дуже високі темпи первісного нагромаджування капіталу. Безрадісні підсумки втілення такого підходу в наявності: критичних масштабів вітчизняної «тіньової» економіки й утворення міцних фінансово-промислових кланів, що проникають у вищі ешелони уряду, в результаті маємо такі наслідки: придушення розвитку планового становлення в державі підприємницької діяльності і, в основному, малого бізнесу. Другий – це репресивний підхід, який передбачає: посилення й розширення  роботи доцільних підрозділів податкової поліції, служби безпеки України та Міністерства фінансів, а також покращення взаємодії між підрозділами.

В. Предборський запропонував створити орган, що мав би високий ранг в структурі державної влади і забезпечував завдання керівництва, шляхом державно-адміністративного реформування Ради внутрішньої безпеки, посадовими особами якої були б президент, прем'єр-міністр, державний секретар, голова СБУ, політичні партії і громадські об'єднання, засоби масової інформації, судові органи і аналітичні центри, які були б повноправними партнерами в безпосередньому проведенні реформ та виконувати місію громадського контролю за станом розвитку ефективної держави [1].

Бачення активізації процесу антитінізації економіки А. Фрадінській викладає наступним чином: вдосконалення діючої системи взаємовідносин між країною та її населенням щодо формування централізованих фондів грошових коштів та сплати податків, шляхом внесення поправок та змін до чинної системи оподаткування [2]. Оскільки основною причиною беззаконної – аморальною економіки є низька морально-етична культура господарювання, то подолання тіньової економіки треба починати з відродження духовно-моральної культури життєдіяльності суспільства, соціальної відповідальності, яка була притаманна ще нашим предкам трипільців, влади святого Князя Володимира та його народу.

 

Список використаних джерел:

1.  Предборський В. А. Детінізація економіки : моногр. / В. А. Предборський. – К. : Жондор, 2005. – 614 с.

2.  Фрадинський О. А. Фінансові домінанти тіньової економіки : дис. ... канд. екон. наук : 08.04.01 / О. А. Фрадинський. – 2006. – 188 с.