Швайковський С. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПРОБЛЕМИ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

 

В Україні туризм не так добре розвинений, як у інших країнах світу, але він став невід’ємною частиною світового туристичного бізнесу завдяки широкому потенціалу для розвитку, адже наша країна має багато культурних, природних, соціальних та рекреаційних ресурсів, які приваблюють іноземців. Сьогодні туристична індустрія динамічно розвивається. На неї припадає 5 % світового ВВП, 6 % від загального обсягу експорту [3].

Головна проблема розвитку туристичної сфери послуг в Україні лежить у площині інституційного середовища. Інституційне середовище – це політичні, фінансові, соціально-правові правила та організації, які впливають на суб’єктів економіки та на суспільство в цілому. Відносно туристичної галузі його вплив можна визначити системою регулювання процесу надання туристичних послуг та впливу на сприйняття потенційними споживачами цих послуг їхньої якості та потреби у них.

Отже, низький рівень конкурентоспроможності України у сфері туризму можна пояснити, передусім, недосконалістю інституційного середовища, основними компонентами якого є транспортна, готельна, харчова, інформаційна і соціальна інфраструктура. Зокрема, основні проблеми сьогодення у цьому напрямі можуть бути зведені до наступного:

1) неефективне використання туристичного потенціалу (природно-рекреаційних, історико-культурних і соціально-економічних ресурсів);

2) низький рівень співробітництва з лідерами галузі туризму;

3) нерозвиненість економіки, що стримує можливості розвитку практично усіх сфер діяльності, суміжних з туристичним бізнесом.

Сучасне становище України в сфері туризму можна оцінити, як незадовільне. Пояснюється це тим, що інфраструктура галузі потребує реконструкції, рівень сервісу не відповідає міжнародним стандартам, наявні екологічні та соціальні проблеми, індустрії розваг майже немає. Готельно-ресторанний бізнес, який є суміжним з туристичною сферою, в України на даний момент перебуває у скрутному становищі, а це дуже велика помилка, адже перш за все коли людина обирає куди поїхати на відпочинок, вона звертає увагу на місце проживання та харчування. Для задоволення культурних потреб іноземних громадян та національних туристів потрібно більше виявляти толерантності до гостей нашої країни. Дуже негативно на розвиток туризму в Україні за останні три роки вплинула напружена політична ситуація. Після окупації Криму було втрачено приблизно 30 % туристично-рекреаційного потенціалу, оскільки більшість людей надає перевагу у відпочинку біля моря, а тепер потрібно знаходити альтернативу за кордоном або відмовитися від такого відпочинку взагалі.

Але не зважаючи на економічну та політичну нестабільність, наша країна має дуже багато шляхів вирішення цієї проблеми. Дуже важливою ланкою розвитку міжнародного туризму є розвиток міжнародних зв’язків. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України створило Управління туризму та курортів,яке, в свою чергу, готує пропозиції щодо підвищення ефективності державної політики у сфері туризму. Основними компонентами цієї стратегії є:

1)розроблення програм розвитку сфери туризму;

2)забезпечення діяльності громадської організації – Національної туристичної організації, що сприятиме популяризації України як туристичної держави;

3) створення бази даних про всі туристичні та рекреаційні ресурси України, що дасть змогу зміцнити інформаційну компоненту потенціалу туристичної індустрії, а також сприятиме підвищенню ефективності системи планування у сфері туризму.

Враховуючи наявність сильних сторін, навіть без належного їх задіяння, Україна може скласти конкуренцію іншим державам у сфері туризму завдяки:

– зручному географічному розташуванню;

– можливості одночасного розвитку різних видів туризму внаслідок територіальної «спеціалізації» (наприклад, промислового – у великих промислово-спеціалізованих містах, оздоровчого – поблизу джерел природної мінеральної води тощо).

Наша країна має дуже великий потенціал у сфері міжнародного туризму. Але влада недооцінює можливості та позитивні сторони цієї галузі. Україні потрібно приділяти більше уваги до культурних пам’яток, рекреаційної галузі, індустрії розваг, що у свою чергу привабить дуже багато туристів. Якщо наша країна стане більш популярною у світі, то це призведе до стимулювання іноземних інвестицій, які, у свою чергу, піднімуть економіку та інституціональне середовище зовсім на інший рівень. Почнуть будуватися заводи, відкриватися підприємства, а це нові робочі місця. Нові робочі місця це збільшення ВВП, покращення рівня життя, збільшення середньої заробітної плати не адміністративним, а природним шляхом, зниження рівня безробіття в Україні. Розвиток сфери міжнародного туризму має дуже багато позитивних наслідків для нашої країни.

 

Список використаних джерел:

1. Богуш Д. Міжнародний імідж України: проблеми і перспективи [Електронний ресурс] / Д. Богуш // Всеукраїнська Експертна Мережа. – Режим доступу : http://www.experts.in.ua/inform/news/detail.php?ID=81606

2. Івашова Н. В. Розвиток туризму в Україні: проблеми та перспективи [Електронний ресурс] / Н. В. Івашова, О. А. Лозова. – Режим доступу : http://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream/123456789/32662/1/Ivashova_tourism%20infrastructure.pdf

3. Лозова О. А. Аналіз сучасних тенденцій розвитку міжнародного туризму [Електронний ресурс] / О. А. Лозова. – Режим доступу : http://khntusg.com.ua/files/sbornik/vestnik_125/29.pdf

4. Писаревський І. М. Туризм як національний пріоритет : моногр. / І. М. Писаревський. – Х. : ХНАМГ, 2010. – 284 с.

5.  Grynko T. V. Organizational cultureand a factor in the competitiveness of tourism and hotel enterprises / T. V. Grynko, O. P. Krupskyi, I. V. Timar // National Economic Reform: experience of Polandand prospects for Ukraine : monograph. – Vol. 3. – Poland : ”IzdevniecibaBaltija Publishing”, 2016. – P. 252-270.