К. е. н. Стоєв В. Л., Федорова А. С.

Запорізька державна інженерна академія (Україна)

ВПЛИВ МІЖНАРОДНОЇ МІГРАЦІЇ НА ІННОВАЦІЙНІЙ РОЗВИТОК ЄВРОПИ

 

Інноваційний розвиток перебуває під впливом багатьох факторів серед яких основними є такі як наявність вільних інвестиційних ресурсів, ставки рефінансування та кредитні ставки, фази технологічного розвитку в конкретній державі або регіоні, очікування економічного розвитку тощо. Також серед основних факторів, які впливають на економічний розвиток, слід визначити кількість, якість, вартість та динаміку змін робочої сили, на що впливає загальний склад населення та демографічні зміни тощо.

На сучасному етапі істотний вплив на динаміку змін робочої силу мають міграційні процеси. В Європі на сучасному етапі можна відзначити такі демографічні тенденції, як зменшення кількості місцевого населення та значний приплив мігрантів. В результаті саме міграційного сальдо визначає динаміку населення та зміни стану робочої сили в країні. За країнами зростання населення внаслідок міграції спостерігається в багатьох країнах Європи, серед яких: Німеччина, Греція, Словенія, Італія, Австрія, Чехія, Польща та інші.

Загальний потік біженців з Лівії та Сирії  до цих країн в окремі з останніх років перевищує сотні тисяч осіб. При чому багато біженців з країн південніше Сахари втікають у Європу від голоду і тому готові працювати за найменшу зарплатню. Підсумовуючи останні тенденції, єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос, Канцлер ФРН Ангела Меркель та інші впливові європейські політики визначили проблему біженців як основну загрозу сучасної Європи.

Але окрім соціальних проблем приплив величезної кількості дешевої робочої сили деформує європейський ринок праці, перенасичуючи його дешевою робочою силою та збільшуючи соціальне навантаження на бюджети європейських країн. Таким чином створюються передумови для погіршення інноваційного клімату через сповільнення інвестицій підприємств в інноваційний розвиток, що в свою чергу створює умови для поступового відставання рівня інноваційного розвитку європейських підприємств у порівнянні з підприємствами таких країн, як США, Канада, Японія, Австралія.

 

Список використаних джерел:

1. ЄС очікує зростання кількості мігрантів з Африки – ЗМІ [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.eurointegration.com.ua/news/2017/02/2/ 7061064

 2. Власюк О. С. Економічні чинники розбудови європейського безпекового простору в умовах воєнної агресії проти України / О. С. Власюк // Стратегічні пріоритети. – К., 2015. – № 2. – С. 5–14.

3. Країни Європи та Африки хочуть краще протидіяти нелегальній міграції [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dw.com/uk/країни-європи-та-африки-хочуть-краще-протидіяти-нелегальній-міграції/a-38036823