К. е. н. Водолазська О. А., Кузіна Л. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ В УПРАВЛІННІ БЮДЖЕТНИМ ДЕФІЦИТОМ

 

На сьогодні стан української економіки характеризується дефіцитом фінансових ресурсів, а також перевищенням темпів росту видатків над доходами Державного бюджету. Хронічний бюджетний дефіцит вимагає від держави залучати кредитні ресурси, нарощувати державний борг, здійснювати платежі з його обслуговування. Ефективне управління бюджетним дефіцитом прямо впливає на всіх суб’єктів економіки. Особливо його відчувають соціально незахищені групи населення та бюджетні установи. Саме тому питання управління бюджетним дефіцитом є досить важливим.

У сучасних умовах кожний етап управління дефіцитом бюджету має проблемні моменти. Це неефективне та недобросовісне використання коштів бюджету, застарілі механізми при планування бюджету, недосконала організація бюджетного процесу, відсутність дієвої мотивації щодо збалансування дефіциту бюджету та багато інших. Ці проблеми потребують негайного вирішення та поліпшення системи управління дефіцитністю державних фінансових ресурсів. Особливу увагу слід звернути на необхідність введення інновацій в дані процеси: запозичення іноземного досвіду, який буде пристосований до вітчизняних економічних умов.

В умовах співпраці України та Європейського Союзу поєднання іноземних методів управління бюджетними процесами є досить реальним. Більше 70 % коштів держави становить бюджетне фінансування. Тому без впровадження новітніх, а головне перевірених та ефективних методів управління дефіцитом бюджету можливість співпраці з країнами ЄС та соціально-економічного зростання України значно зменшується. В Україні впроваджено численні державні цільові програми, які профінансовані міжнародними організаціями. Вони спрямовані на удосконалення та оновлення системи управління державними фінансами, у тому числі – бюджетного менеджменту. Є необхідними зміни у середньостроковому бюджетному плануванні та прогнозуванні, покращенні системи контролю за використанням бюджетних коштів, попередження шахрайства та корупції в бюджетній сфері.

Річ у тім, що існуючі проекти і програми реалізуються з використанням традиційних бюрократичних процедур. Які ж конкретні, а головне інноваційні та дієві заходи можна запропонувати для цього? Звернімося до наших європейських сусідів. У Великобританії використовується так зване «золоте правило», відповідно до якого у державі здійснюються запозичення на інвестиційні цілі (бюджетний дефіцит є активним), а не на фінансування поточних видатків (бюджетний дефіцит є пасивним), яке застосовується в українській практиці. Уряди Чехії та Португалії здійснювали економію бюджетних коштів за рахунок зменшення адміністративних витрат, зокрема витрат на утримання центральних апаратів міністерств. Розглянувши дані заходи з точки зору інноваційності, ми не можемо назвати їх абсолютно новими, які ніколи раніше не були відомі та не використовувались. Проте в реаліях нашої країни застосування «золотого правила» чи зменшення видатків на утримання адміністративного апарату держави можливо стали б дієвими інструментами задля зменшення бюджетного дефіциту [1]. Звичайно, за умови мотивування учасників бюджетного процесу та добросовісного виконання ними поставлених цілей.

Варто зазначити, що раніше використовувані методи для збалансування Державного бюджету були спрямовані здебільшого або на зменшення видатків, або на збільшення доходів за рахунок нарощування основної їх складової – податків. Другий метод є ефективним, наприклад, в американській економіці. Як показує досвід, США скоротили податкові пільги для великих платників податків, а для заможних громадян податки були збільшені. У той час, коли населення з низькими доходами відчуло зменшення податкового тягаря [1].

В Україні основними платниками податків є фізичні особи: купуючи будь-який товар, отримуючи заробітну плату, незалежно від нашої волі ми змушені віддавати державі досить вагому частку своїх грошових доходів. А ось юридичні особи, особливо великі платників податків усіляко вихиляються від їх сплати. Як наслідок – бюджет не наповнений, видатки перевищують доходи, населення вимушене виживати.

У такій ситуації варто звернути увагу на способи наповнення Державного бюджету, знайти шляхи збільшення майбутніх державних доходів, а не скорочення існуючих видатків. Для цього слід перейняти досвід у дійсно розвинених, заможних країн, таких як Об’єднані Арабські Емірати, Сінгапур та ін.. Ведення економіки цих країн має певні особливості, які пов’язані з податковою системою. В Об’єднаних Арабських Еміратах повністю відсутній податок на прибуток, дивіденди, додану вартість, всілякі збори, коли компанія зареєстрована відповідно до поставлених країною умов. Ця країна є своєрідним фінансовим раєм для відкриття та ведення бізнесової справи. Спрощена податкова система є зрозумілою та прозорою, не зіпсованою різними протизаконними діями. Внаслідок цього в країну залучаються інвестиційні вкладення, які стимулюють постійне економічне зростання і добробут населення [2].

Тож, можливо введення інноваційної податкової системи (1-2 обов’язкових податків замість багатьох існуючих) в Україні буде сприяти збалансуванню Державного бюджету, підвищенню рівня дохідності та стандартів життя населення. Звичайно така ідея викликає багато критики, багато питань залишаються незрозумілими в механізмі їх реалізації, виходячи з сьогоденних умов. Проте не варто забувати той факт, що лише бажання до розвитку, відповідальне ставлення кожної людини є запорукою успіху в побудові перспективної економіки України.

 

Список використаних джерел:

1. Македонська Н. В. Зарубіжний досвід управління бюджетним дефіцитом / Н. В. Македонська // Глобальні та національні проблеми економіки. – 2015. – № 3. – С. 732–735.

2. Оподаткування в ОАЕ [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://mercury.kiev.ua/opodatkuvannja-v-oae