Рижа Ю. О., к. н. д. у. Ізюмська В. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

 

Якщо зробити оцінку основного змісту та результатів бюджетної політики України на початку ХХІ ст. можна побачити, перш за все, суперечливість і відсутність комплексності фінансових перетворень в державі, а з цього можна зробити висновки, що процес створення нової фінансової системи в нашій країні ще не завершився. На початку ХХІ ст. відбулися різкі зміни у внутрішніх та зовнішніх умовах соціально-економічного розвитку України. «Центром бюджетної політики є питання зміцнення бюджетної дисципліни, передусім збільшення надходження податків, регулярна виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери, що позитивно впливає на весь ланцюжок платежів у народному господарстві» [1, с. 23]. Стратегічними задачами  бюджетної політики України на найближчі років буде забезпечення збалансованості бюджету, грамотне управління державним боргом і бюджетним дефіцитом, стабілізація фінансового стану країни.

Незадовільний стан виконання бюджету в останні роки  відображає складний фінансовий стан держави. Як свідчать дані таблиці 1, ВВП як джерело формування фінансових ресурсів, продовжував знижуватися у реальному вимірі, хоча номінально мав певну тенденцію до зростання, що негативно впливало на виконання доходів і видатків бюджету, які не були виконані в 2013-2014 роках. Але в наступному періоді процес виконання державного бюджету по доходах і видатках покращився. В 2016 році планові показники доходів і видатків бюджету були, навіть, перевиконані. На початок 2017 року державний борг України досягнув1 929,76 млрд грн або 70,97 млрд дол США, і перевищив 80 % ВВП, що є небезпечним показником стану державних фінансів. Реальні доходи населення постійно знижуються, що в свою чергу, не дає можливостей для подальшого економічного росту в країні.

 

Таблиця 1. Динаміка виконання Державного бюджету України в 2015-2016 рр.

Показник

2015

2016

План, млрд грн

Факт

План, млрд грн

Факт

Сума, млрд грн

до плану, %

Сума, млрд грн

до плану, %

ВВП номінальний

 

 

1979,5

 

 

 

 

2 358,0

 

 

Державний бюджет:

доходи

видатки

дефіцит

 

 

531,5

599,6

76,0

 

 

534,7

576,9

45,2

 

 

103,4

96,2

59,5

 

 

595,2

667,8

83,7

 

 

616,3

684,7

70,1

 

 

103,5

102,5

83,8

Джерело: Показники виконання бюджету України [2].

 

Співробітництво України з Європейським Союзом у галузі управління державними фінансами спрямоване на вдосконалення бюджетної політики, формування надійних систем внутрішнього контролю та зовнішнього аудиту, що базуються на міжнародних стандартах. Сторони обмінюються  інформацією та практичним досвідом щодо розвитку системи середньострокового бюджетного прогнозування/планування; удосконалення програмно-цільових підходів у бюджетному процесі та аналізу ефективності й результативності виконання бюджетних програм; планування та виконання бюджету й стану державного боргу; використання сучасних практик у галузі зовнішнього контролю та аудиту державних фінансів.

«Останніми роками державна фінансова політика у країнах ЄС спрямовувалася переважно на реалізацію програм фіскальної консолідації, які передбачають забезпечення стійкого стану державних фінансів шляхом обмеження фіскальних дисбалансів (передусім дефіциту сектору загального державного управління та державного боргу). Такі програми охоплюють досить широкий спектр заходів щодо реформування фіскальної сфери: від внесення суттєвих змін до складу інституційної системи фіскального регулювання до зміцнення механізмів координації фіскальної політики на міждержавному рівні в межах ЄС» [3].

Завдяки успішній реалізації програм фіскальної консолідації дефіцит сектору загального державного управління в межах ЄС-28 скоротився до 3,3 % ВВП у 2013 р. (2010 р. – 6,5 %), а серед країн – учасниць Єврозони – до 3 % ВВП (2010 р. – 6,2 %) [4]. Значно зменшилася кількість держав, у яких дефіцит бюджету загального уряду перевищує межі, встановлені Маастрихтським договором, – 3 % ВВП (у 2010 р. – 23 країни, у 2013 р. – 10 країн).

Такі програми реалізуються шляхом внесення змін до ключових напрямів фіскальної політики: політики видатків, формування доходів та фінансування сектору державного управління. У сфері державних витрат було взято курс на оптимізацію їх обсягів та раціоналізацію структури, а також підвищення ефективності витрачання державних ресурсів. Запроваджуються заходи, спрямовані на збільшення дохідної частини сектору державного управління за умов недопущення посилення тиску на розвиток підприємницької діяльності в реальному секторі економіки.

 

Список використаних джерел:

1. Буряченко А. Є. Функціональна децентралізація та вдосконалення системи бюджетних відносин / А. Є. Буряченко // Фінанси України. 2014. № 2. С. 1929.

2. Показники виконання бюджету України ; Офіційний веб-сайт Міністерства фінансів України [Електронний ресурс]. Режим доступу : http://www.minfin.gov.ua

3. Проект Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони [Електронний ресурс]. Режим доступу : http://www.kmu.gov.ua/docs/Agreement/AA_Body_text.pdf

4. Eurostat Newsrelease [Електронний ресурс]. – 2014. № 64. Режим доступу : http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-2304201