Валуйський І. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

Бюджетне регулювання як компонент механізму реалізації бюджетної політики України

 

Публічні фінанси України мають значну специфіку функціонування, обумовлену накопиченням зовнішніх та внутрішніх загроз. Агресивність та нестабільність зовнішнього економічного середовища зменшує дієвість інструментів механізму реалізації бюджетної політики України. В свою чергу, дієва реалізація бюджетної політики є необхідним «атрибутом» стабільності національної економіки.

Метою бюджетної політики України є покращення соціальних та економічних результатів забезпечення рівня життя населення, зменшення рівня безробіття, створення сприятливих умов для розвитку підприємництва та ланок національної економіки тощо. У зв’язку з цим, механізм реалізації даної політики набуває особливої значущості, в тому числі зростає вагомість комплектації набору інструментів, які будуть використовуватись у процесі реалізації бюджетної політики.

Механізм реалізації бюджетної політики розподіляється на дві взаємозалежні компоненти: механізм управління та механізм регулювання бюджетних процесів. До інструментів механізму реалізації бюджетної політики належать: державні інвестиції і кредити, державні позички, міжбюджетні трансферти, податки і їх ставки тощо. Проте, враховуючи відмінності цілепокладання приватного сектора економіки, держави та населення, а також необхідність збалансування і задоволення їх потреб, особливого значення набуває бюджетне регулювання.

Зміст бюджетного регулювання визначає його назва, сутність полягає у досягненні балансу між окремими бюджетними процесами. На сьогодні не існує єдиної думки щодо формулювання поняття «бюджетне регулювання», не визначено зміст даного поняття у бюджетному законодавстві України.

А. Є. Буряченко, досліджуючи проблеми бюджетного регулювання, розглядає його як «засіб перерозподілу фінансових ресурсів між державним та місцевими бюджетами з метою фінансового вирівнювання» [1, с. 23]. Український вчений В. Г. Дем’янишин відмічає, що «бюджетне регулювання – це метод здійснення державою функцій управління соціально-економічними процесами при використанні бюджетних відносин» [2, с. 233]. В. Д. Макогон розглядає бюджетне регулювання як «комплексний процес обґрунтованого та об’єктивного впливу на параметри бюджету з метою забезпечення соціально-економічного розвитку суспільства» [3, с. 27]. К.В. Павлюк зазначає, що «бюджетне регулювання – це система взаємопов’язаних методів, способів, правових форм формування, розподілу та перерозподілу бюджетних ресурсів для збалансування інтересів суспільства і громадян у процесі економічного та соціального розвитку» [4, с. 342]. Ю. Д. Радіонов розглядає бюджетне регулювання як «сукупність заходів, за допомогою яких держава через бюджетну систему розподіляє та перерозподіляє частину ВВП для збалансування й вирівнювання бюджетів нижчого рівня, а також регулює соціально-економічні процеси з метою необхідних перетворень на благо суспільства» [5, с. 85].

Тобто існують суттєві розбіжності у визначенні змісту, мети та засобів здійснення бюджетного регулювання.

Різні підходи до сутності, змісту, а також мети бюджетного регулювання породжують невизначеність при здійсненні бюджетного регулювання. Як наслідок, можна отримати розбалансованість бюджетів різних рівнів та невиконання поставлених завдань.

Будь-яке регулювання означає втручання регулятора тією чи іншою мірою в діяльність економічних агентів. Бюджетне регулювання не є виключенням. Проте, таке втручання держави не повинно проводитися з метою тотального контролю за діяльністю бізнесу, а лише як взірець для досягнення певних економічних результатів.

За сучасних нестабільних умов функціонування бюджетної системи бюджетне регулювання як інструмент механізму реалізації бюджетної політики набуває особливого значення. За його допомогою вирішуються не лише питання щодо ефективного функціонування публічних фінансів, але й широкий спектр соціальних питання.

 

Список використаних джерел:

1. Буряченко А. Є. Короткострокові позички як інструмент оперативного бюджетного регулювання / А. Є. Буряченко // Фінанси України. – 2010. – № 3. – С. 22–29.

2. Дем’янишин В. Г. Теоретична концептуалізація і практична реалізація бюджетної доктрини України : монографія / В. Г. Дем’янишин. – Тернопіль : ТНЕУ, 2008. – 496 с.

3. Макогон В. Д. Бюджетне регулювання у системі соціально-економічного розвитку країни / В. Д. Макогон // Вісник ДДФА. Економічні науки. – 2014. – № 1. – С. 26–31.

4. Павлюк К. В. Бюджет і бюджетний процес в умовах транзитивної економіки : монографія / К. В. Павлюк. – К. : НДФІ, 2006. – 584 с.

5. Радіонов Ю. Д. Бюджетне регулювання економічного розвитку / Ю. Д. Радіонов // Наукові праці НДФІ. – 2016. – № 1 (74). – С. 83–94.