Кисленко А. Г., Павлов Р. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ВПЛИВ НЕСТАБІЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ НА ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ АВТОТРАНСПОРТНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ

 

Страхування ризиків у сфері автотранспортних відносин пов'язане з глибокими соціальними та економічними змінами, що відбуваються у сучасному суспільстві в зв'язку з глобальною автомобілізацією, розширенням парку автомобілів і інтенсивності дорожнього руху, а також величезними матеріальними збитками власників автотранспортних засобів в результаті дорожньо-транспортних пригод (ДТП) [2, c. 183].

На сьогоднішній день автотранспортне страхування та перестрахування в нашій країні розвивається у достатньо складній економічній ситуації. Тож дослідження проблем діяльності автотранспортного страхування та виявлення перспектив його розвитку набуває особливої актуальності [1].

 

Рис. 1. Динаміка валових страхових премій з автострахування у гривні та доларах США за 20122015 роки

 

Проаналізувавши рис.1 можемо сказати, що валові страхові премії у національній валюті у 2015 році збільшилися на 1 620 млн грн. Якщо аналізувати динаміку валових страхових премій у доларах США, то складається інша ситуація. Валові страхові премії у 2015 році зменшилися на 422 млн грн порівняно з 2012 роком. Валові страхові платежі мають тенденцію до зниження. Дана тенденція пояснюється тим, що національна валюта знецінюється швидше, чим зростання валових премій [1].

На рис. 2 графічно зображено рівень страхових виплат з автострахування на кінець 20122015 років. Бачимо, що найбільший рівень страхових виплат з автострахування був у 2014 році: КАСКО – 49,5 %, ОСЦПВ – 38,7 %, «Зелена карта» – 33,1 %. Рівень валових страхових виплат зі страхування наземного транспорту (КАСКО) станом на 31.12.2015 становив 47,1 % (станом на 31.12.2014 – 49,5). При ОСЦПВ – 36,4 % (станом на 31.12.2014 – 38,7 %). Найбільший рівень страхових виплат за всі проаналізовані роки був при страхуванні наземного транспорту (КАСКО) та найменший рівень був при страхування «Зеленої карти» [3]. 

 

Рис. 2. Рівень страхових виплат за 20122015 роки, %

 

На рис. 3 графічно зображені суми нарахованих страхових платежів та суми здійснених відшкодувань з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за внутрішніми договорами (далі – ОСЦСВ) виражених у доларах США [3].

З рис. 3 бачимо, що динаміка платежів і відшкодувань за ОСЦПВ з 2013 року має тенденцію до зниження, це зниження почалося приблизно тоді, коли почалася фінансова криза в країні.

 

Рис. 3. Основні показники здійснення ОСЦПВ, млн дол. США

 

Отже, робимо висновок, що оцінка стану ринку автотранспортного страхування виявила низку проблем, які стримують розвиток цього сегмента фінансового ринку, а саме до них належать: погіршення загального стану платоспроможності страховиків, відсутність якісної статистичної інформації в страховому секторі, недосконалість законодавчого регулювання зменшення попиту на послуги автострахування з боку потенційних страхувальників, недосконалість законодавчого регулювання та низький рівень послуг, що надаються окремими страховиками та наявність випадків шахраювання [2, с. 185].

 

Список використаних джерел:

1. Моторне (транспортне) страхове бюро України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.mtsbu.ua/ua/about_us/general

2. Могильна Н. В. Проблеми та перспективи розвитку автострахування в Україні / Н. В. Могильна // Економічний аналіз. – 2013. – № 11. – С. 183–185.

3. Підсумки діяльності страхових компаній за 2015 рік [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://forinsurer.com/files/file00565.pdf