Левкович О. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ВЛАСТИВОСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИГНАЛІВ В ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМАХ

 

Дискусійною є сама сутність інформаційного сигналу. Зміст дискусії полягає перш за все в інтерпретації поняття сигналу. Як правило, під сигналом розуміють будь-який процес, параметри якого змінюються у відповідності із змістом цього процесу. Таким чином, сутність сигналу полягає у повній відповідності процесу і змін параметрів процесу. Також під сигналом розуміють сукупність кодів, знаків, що генерується певною системою (сукупністю систем при їх  взаємодії). Джерелом сигналу є присутність певної динаміки системи. Також під інформаційним сигналом розуміють здатність системи таким чином змінювати свої параметри, що  інша система розуміє сутність змін [1-3]. Інакше кажучи, сигнал існує тільки за умови існування передавача сигналу та його акцептора.

Виходячи із наведеного розуміння сутності сигналу, він повинен мати властивості: стаціонарності, динамічності та тригерності. Під динамічністю розуміємо виникнення сигналу під час зміни системи. Стаціонарність сигналу полягає у повній його відповідності стану системи. Тригерність виникає тоді, коли існує приймач сигналу. Існує також і нестаціонарність інформаційних сигналів, яка виникає у тих випадках, коли параметри системи змінюються випадковим чи переважно випадковим чином. Таким чином, сама сутність поняття інформаційного сигналу розкривається в межах поняття системи, має складний комплексний характер та тісно пов’язана із функціонуванням системи. Для інформаційних сигналі, які генерують і які приймають економічні системи, при збереженні розуміння сутності інформаційних сигналів, інтерпретація їх властивостей значно ускладнюється.

Специфіка інформаційних сигналів в економіці полягає у:

– відсутності повної відповідності змісту економічних процесів та параметрів цих процесів. Внаслідок того, що економічні процеси є наслідком комплексу закономірних та стохастичних явищ (причому випадкова складова є досить значущою), виокремити стохастичну змінювану частку процесу є досить складним завданням. Зазначене особливо стосується ринкових взаємодій з огляду на практичну повну стохастичність взаємодій на ринку. Таким чином, інформаційні сигнали для економічних систем в цілому поєднують властивості стаціонарності та не стаціонарності. Інформаційні сигнали на ринку акцій переважно є нестаціонарними;

− для будь-якої економічної системи властивою є певна різноспрямованість тенденцій розвитку окремих елементів, що призводить до її поступового перетворення, внаслідок чого стан системи є неповторюваним. Ринок акцій, як особливо багатокомпонентна та у великій мірі стохастична система піддається значним трансформаціям за короткі проміжки часу. Сигнал, які генерує сам ринок, та реакція ринку на інформаційні сигнали також є неповторюваними. Властивість динамічності породжує, таким чином, властивість неповторюваності інформаційного сигналу. ВІ свою чергу, неповторюваність інформаційного сигналу посилює його нестаціонарність;

− взаємодії у економічних системах мають змінний характер, оскільки переважна більшість економічних систем є відкритими (отже, існує зворотність причинно-наслідкових зв’язків) та складно організованими (отже, існує гетерархія у структурній організації систем). Ринок акцій є більш ієрархічним, ніж гетерархічним з огляду на специфіку його структурної організації. Однак при досить строгій ієрархії зв’язків між рівнями організації ринку акцій, на кожному окремому сегменті, рівні організації взаємодії є практично стохастичними, що також обумовлює більшу нестаціонарність інформаційних сигналів. Це також стосується і акцепції сигналу. Суб’єкти ринку по-різному сприймають, інтерпретують та реагують на зміст інформаційного сигналу, що визначає, крім того, не повторюваність реакції ринку на однакові інформаційні сигнали навіть якщо стани системи будуть якомога близькими якісно;

– економічна система, що породжує інформаційний сигнал, може бути (і найчастіше є) тригером сама для себе. Справді, більшість економічних систем є відкритими, вони породжують інформаційні сигнали, які приймаються іншими економічними системами. У силу того, що для відкритих систем властивими є не тільки прямі, а й зворотні впливи, то економічна система приймає ті ж інформаційні сигнали, що й породжує, а також додаткові інформаційні сигнали. У зв’язку із зазначеним, властивість тригерності інформаційного сигналу для економічних систем набуває ширшого значення. Для ринку акцій це є тим більш відповідним. Ринок акцій реагує не тільки на прямі інформаційні сигнали від інших економічних систем, а й на власні інформаційні сигнали. Причому різні його сегменти мають різну реакцію, що породжує додаткові взаємодії та додаткові сигнали.

Таким чином, властивості інформаційних сигналів для економічних систем є більш широкими, ніж для інших типів систем: єдність стаціонарності та не стаціонарності, динамічність, не повторюваність, тригерність. Для ринку акцій при збереженні загального переліку властивостей інформаційних сигналів, суттєво змінюється їх якість.

 

Список використаних джерел:

1.         Стиглиц Дж. Е. Информация и смена парадигмы в экономической науке : Нобелевская лекция 8 декабря 2001 года / Дж. Е. Стиглиц // Мировая экономическая мысль. Сквозь призму веков : в 5 т. / Сопред. научно-ред. совета Г. Г. Фетисов, А. Г. Худокормов. – Т. 5 : в 2 кн. – Всемирное признание : лекции нобелевских лауреатов / отв. ред. Г. Г. Фетисов. – М. : Мысль, 2005. – Кн. 2. – С. 535–629.

2.         Riley J. Competitive signaling / J. Riley // Journal of Economic Theory. – 1975. – Vol. 10, № 2. – P. 174–186.

3.         Spence M. Market Signaling: Informational Transfer in Hiring and Related Processes / M. Spence. – Cambridge, MA : Harvard University Press, 1974.