К. е. н. Солодухін С. В., Шайтанова Є. С.

Запорізька державна  інженерна академія (Україна)

АГЕНТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ІНВЕСТУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИМИ СУБ’ЄКТАМИ

 

В різних областях своєї діяльності, люди діють під впливом стереотипів мислення, ілюзій сприйняття, упереджених думок, помилкового аналізу інформації та інших суб’єктивних поведінкових факторів, які в сукупності роблять сильний вплив на процес прийняття рішень з інвестування.

Проведені емпіричні спостереження економічних агентів і тестування моделей, пропоновані класичною теорією, показали [1, с. 232], що використовувані в практиці теорії та моделі управління економікою в ряді випадків не дозволяють будувати коректні прогнози на реальних ринках. Однією з причин недостатньої прогностичної сили моделей стала слабка увага класичної теорії до поведінкового аспекту прийняття рішень економічними  об’єктами. При цьому ступінь нераціональності поведінки гравців на ринку істотна і постійно зростає з розширенням їх доступу до торгів, поширенням Інтернету, збільшенням масштабів і взаємозв’язку ринків. Отже, не враховуючи поведінкові аспекти, існуючі моделі не дають можливості розробляти ефективні економічні стратегії. Західна економічна наука вирішує це питання, використовуючи концептуальні положення теорії поведінкової економіки, а в сучасній вітчизняній економічній літературі питання аналізу та обліку поведінкових факторів ще не знайшли достатнього відображення. Саме цьому проблема моделювання прийняття рішень з інвестування є актуальною проблемою сучасної економіки.

Аспекти колективної поведінки агентів досліджені в роботах Х. Лебенстайна, Л. Фестингера, І. Джаніса, М. Грановеттера, нобелівських лауреатів Г. Саймона, Д. Акерлофа, Д. Стігліца, Т. Шеллінга [2], що вивчають інформаційний та психологічний вплив на прийняття рішень з інвестування економічними агентами.

Основними завданнями даного дослідження є пошук і застосування ефективних моделей прийняття інвестиційних рішень з урахуванням поведінкових особливостей економічних агентів.

Механізми реалізації поставлених завдань включають сукупність засобів, методів і ресурсів, що забезпечують виконання агентної моделі прийняття рішень з інвестування на підприємстві.

Численні спостереження фінансових ринків довели існуючу в ряді випадків невідповідність передумов про раціональність інвесторів і інформаційну ефективність ринків реальним умовам. У зв'язку з цим першим кроком побудови нової моделі стало виявлення, систематизація та відбір ключових особливостей динаміки реальних ринків капіталу. Для цього автором було проведено аналіз ряду емпіричних досліджень, присвячених специфіці прийняття рішень інвесторами в умовах невизначеності і так званим ринковим «аномаліям», накопиченим до теперішнього часу. На підставі аналізу існуючих теоретичних розробок і власного професійного досвіду автор вибрав і систематизував ті особливості поведінки, які найбільш масштабно і перманентно проявляють себе на практиці і, як наслідок, повинні враховуватися в моделі прийняття інвестиційних рішень.

Торгівля на фондовому ринку, заснована на «шумі», протиставляється торгівлі, заснованої на достовірній інформації. Якщо учасники ринку використовують неперевірені дані і чутки, поради «експертів», які насправді такими не є, значить вони – «шумові трейдери». Вони здійснюють торгові угоди, приймаючи «шум» за інформацію, не маючи справжньої інформації або просто тому, що, за висловом Ф. Блека, «їм подобається торгувати». Їх поведінка є нераціональною. Саме наявність на ринку елемента «шумової торгівлі» обумовлює можливість існування ринку і здійснення торгових угод. Якби ринкові ціни були результатом адекватної інформації, на ринку неможливо було б отримати додатковий прибуток, торгівля втратила б сенс [3, р. 529 – 543; 4, р. 23 – 58].

Для моделювання прийняття інвестиційних рішень з певного активу та вплив поведінкових факторів на ринкову динаміку у середовищі Any Logic розроблено агентну модель, яка забезпечує загальний фон для створення реалістичних моделей соціальної взаємодії, що означає можливість її використання, як моделі фінансової динаміки цін в результаті колективного вирішення сукупності агентів.

За результатами моделювання встановлено, що модельна динаміка ринкових показників суттєво залежить від параметрів моделі і функцій, що визначають поведінку агента. Таким чином, розробка агентних моделей виступає перспективним напрямком досліджень процесів прийняття інвестиційних рішень, застосування імітаційних економіко-математичних моделей дозволяє забезпечити своєчасну діагностику формування «спекулятивних бульбашок», як основу механізму підвищення життєздатності фінансової системи країни.

 

Список використаних джерел:

1.    Ващенко Т. В. Поведенческие финансы новое направление финансового менеджмента. История возникновения и развития. / Т. В. Ващенко, Е. В. Лисицына // Финансовый менеджмент. – 2006. – № 1. – 232 с.

2.    Твид Л. Психология финансов / Л. Твид. – К. : Психология финансов, 2009. – Вып. 21. 358 с.

3.    Black F. Noise / F. Black // The journal of fi nance. – 1986. – Vol. 41.

4.    De Long, Bradford J., Shleifer A., Summers L. Noise trader risk in fi nancial markets / De Long, J. Bradford, A. Shleifer, L. Summers // Advances in behavioral fi nance. New York: Russell Sage Foundation, 1993.