Уразко Н. В.

Дніпропетровський національний університет Імені Олеся Гончара (Україна)

ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА РИНКУ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

 

Розвиток ринку страхування, а саме медичного є важливим, особливо його стан фінансової безпеки. Взагалі страхування впливає на стабільність країни та на економічний і соціальний сектор і належить до таких чинників, що допомагають визначити стан фінансової безпеки. Безпека ринку страхування полягає у забезпеченні страхових організацій певним запасом фінансових ресурсів, котрий міг би дати їм змогу в разі необхідності компенсувати зазначені у договорах страхування збитки, які отримали їх клієнти та забезпечити стабільний розвиток.

Без фінансової безпеки майже неможливо досягти стабільного і ефективного функціонування страхової медицини в Україні. На безпеку медичного страхування впливають безліч чинників, які несуть в собі різний ступінь загрози. Вони можуть бути як внутрішніми, так і зовнішніми та мати різний характер прояву. Щоб визначити загрози, котрі можуть впливати на страховий ринок, перш за все слід визначити стан його розвитку, фінансову результативність, а також ефективність функціонування медичного страхування на страховому ринку [4].

Розвиток страхової медицини, а саме змога запровадити обов’язкове медичне страхування, може призвести до значного збільшення грошових коштів, котрі надаються одній особі на рік в потребі медичної допомоги. Темпи демографічної кризи, котра спостерігається на сьогоднішній день, сягають великих значень та мають велику загрозу для національної безпеки України. Існує безліч чинників, які спонукають та обумовлюють потребу у медичному забезпеченні громадян, але за умов недостатнього забезпечення фінансовими ресурсами сфери охорони здоров’я, зменшуються шанси населення на отримання якісної медичної допомоги. Тому обов’язкова страхова медицина відіграє важливу роль як для людей, так і для економіки країни.

         На функціонування медичного страхування впливають багато причин, перш за все це визначається за допомогою фінансової результативності, стану розвитку та ефективності функціонування. Для виявлення рівня фінансової безпеки на даному етапі, розраховують індикатори. Основними індикаторами є: показник щільності страхування; показник проникнення страхування; рівень страхових премій та виплат; частка премій, котрі належать перестраховикам нерезидентам [1].

Щоб дізнатися стан фінансової безпеки медичного страхового ринку, слід

проаналізувати декілька показників – проникнення медичного страхування та щільність медичного страхування, які наведено в табл. 1.

 

Таблиця 1. Показники проникнення та щільності медичного страхування

Показники

2013

2014

2015

ВВП (млн грн)

1 410 609

1 365 123

1 430 290

Страхові премії (млн грн)

1 487 500

1 625 400

1 929 200

Чисельність населення (млн)

45 553 047

45 426 249

43 001 209

Проникнення медичного страхування, %

1,05

1,19

1,35

Щільність медичного страхування, %

30,62

27,95

22,29

 

         Слід зазначити, що проникнення медичного страхування розраховується як відношення страхових премій до ВВП, порогові значення якого, мають коливатися в межах 8-12 %. Отримані дані говорять про недостатнє проникнення медичного страхування, хоч показник проникнення збільшився на 2015 рік і становив 1,35 %, ріст показника зумовлений збільшенням обсягів ВВП. Отже, за цим індикатором рівень фінансової безпеки медичного страхування України є незадовільним.

         Щодо показника щільності медичного страхування, то він розраховується як відношення чисельності населення до страхових премій, порогове значення якого має становити не менше 140. З аналізованих даних, видно, що показник має тенденцію до зменшення та має відхилення від нормативного значення. Це означає, що на даному етапі стан страхової медицини не відповідає сучасним тенденціям розвитку, так у країнах ЄС, даний індикатор в сотні разів більший ніж в Україні.

Таким чином, безпека медичного ринку страхування, хоча і підвищується, але все ж є явно недостатнім. Аналіз показників, які важливі для виявлення стану безпеки ринку страхування довів, що стан фінансової безпеки медичного страхування сягає низьких значень, тобто є незадовільним, нестабільним і має низький рівень функціонування на ринку страхування. Медичний ринок страхування на даному етапі свого розвитку не в змозі сформувати дієву систему захисту свого функціонування і своїх клієнтів від зовнішніх та внутрішніх загроз.

Таким чином, з позицій різних підходів фінансова безпека є досить важливою для ефективного функціонування економіки в країну, чималу роль в безпеці відіграє страхування, а з розвитком медичного страхування відбудеться підвищення рівня розвитку економіки. Це сприятиме певному рівню фінансової незалежності, також стабільності фінансової системи країни при впливі на неї внутрішніх та зовнішніх факторів, які в свою чергу несуть загрозу.

 

Список використаних джерел:

1.      Радіонов Ю. Д. Фінансова безпека України / Ю. Д. Радіонов // Економіка та держава. – 2015. – № 11. – С. 55–59.

2.      Статистичні дані страхового ринку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://forinsurer.com/stat

3.      Статистика населення України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://database.ukrcensus.gov.ua/MULT/Dialog/statfile_c.asp

4.      Шлемко В. Т. Економічна безпека України: сутність і напрямки забезпечення : моногр. / В. Т. Шлемко, І. Ф. Бінько. – К. : НІСД, 1997. – 144 с.