Гвініашвілі Т. З., Бєляєв І. С.

Дніпропетровський націоналֺьний універсиֺтет імені Олеся Гончара (Україна)

ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ

 

Сьогодні міжнародний готельний бізнес – невід’ємна частина світової економіки. Готельний бізнес відноситься до галузей економіки, що характеризується найбільшою динамікою розвитку. Загальний показник ролі туризму в світовій економіці складає 5% світового ВВП, крім того туризм забезпечує приблизно 8% робочих місць по всьому світу. За загальним рівнем прибутку туризм займає четверте місце після нафтопереробної індустрії, автомобілебудуванням та хімічною промисловістю [1, с. 74].

Щорічно здійснюється приблизно чотири мільярди внутрішніх поїздок, а в 2012 році кількість міжнародних туристів вперше сягнула значення в 1 мільярд чоловік. Туризм є одним з п’яти основних джерел експортних доходів для більш ніж 150 країн по всьому світу, зокрема для 60 з них туризм займає першу щаблину. Сучасні форми управління, такі як франчайзинг, управління за контрактом або комбінування, зумовили зниження витрат підприємствами готельного господарства при виході на ринок, сприяли більш раціональному підходу до використання ресурсів та прибутку, а також допомогли реалізувати ефективну цінову політику.

Використання передових технологій є основним інструментом при формуванні ефективної системи управління готельним комплексом. Розвиток інформаційних технологій є дуже важливим для готельної індустрії, оскільки він дає змогу знизити витрати, збільшити ефективність роботи та полегшити доступ споживачів до всесвітньої готельної інформаційної бази. Зокрема, Інтернет-маркетинг займає важливе місце в структурі побудови стратегії розвитку готельного підприємства. Так майже всі готелі на сьогоднішній день мають власний веб-сайт або сторінку в популярних соціальних мережах, тим самим розповсюджуючи інформацію про готель та запрошуючи нових потенційних гостей. Ефективний готельний менеджмент має включати в себе однаковий облік економічних, екологічних та функціональних аспектів, а також капіталовкладень, витрат виробництва та якості процесів поряд з комфортом, здоров'ям і задоволенням потреб.

Необхідність переходу на інноваційний шлях розвитку туристичної галузі обумовлено низькими темпами розвитку туризму і відповідно невисокими показниками розвитку туристичної галузі в міжнародному порівнянні. Серед причин виникнення зазначеної ситуації можна виділити: нестабільність бюджетної та податкової політики; відсутність досконалої нормативно-правової бази в сфері туризму; невідповідність високої ціни і низького рівня якості послуг, що надаються; слабкий розвиток туристської інфраструктури; недостатня увага з боку держави до створення позитивного іміджу національного туристичного продукту та підвищення його конкурентоспроможності на внутрішньому і світовому ринку і т. д. [2].

Безумовно, сфера туризму є стратегічно важливою і пріоритетною, яка дає великі можливості для розвитку інноваційної діяльності в зазначеній сфері. Адже інновації є фактором підвищення конкурентоспроможності в усіх галузях господарювання, в тому числі і в туризмі. Інновації є інструментом втілення і застосування досягнень наукової думки. З цієї точки зору туризм є виключно широким полем для інноваційної діяльності, так як є складною міжгалузевою соціально-економічною системою. Туризм не тільки створює новий продукт або послугу, він так само використовує інновації, впроваджені в інших сферах господарювання. Наприклад, розробки в сфері інформаційних технологій широко використовуються готельними підприємствами, туристичними агентствами, транспортними компаніями. Створення туристичного продукту, обслуговування туристів, бронювання авіа- і залізничних квитків – всі ці процеси перейшли на якісно новий рівень з впровадженням останніх розробок в сфері інформаційних технологій [3].

До основних факторів, що впливає на інноваційний розвиток туризму, відносяться [4, с. 183]:

-     рівень науково-технічного розвитку, економічна і політична стабільність, наявність актуальної законодавчої бази і інші умови навколишнього середовища;

-     наявність необхідного обсягу природних, фінансових та інших ресурсів;

-     рівень розвитку туристичної інфраструктури;

-     кон'юнктура туристичного ринку, а також ступінь і вид конкуренції;

-     забезпеченість висококваліфікованими кадрами у всіх сферах туристичної діяльності.

Таким чином, в Україні спостерігається стрімкий розвиток готельного бізнесу, про що свідчить відкриття нових готельних об'єктів, і інтерес іноземних інвесторів. Лідерами готельного бізнесу нашої країни є Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро та, до недавнього часу, Донецьк. Крім того, активно розвивається індустрія гостинності в менших містах, а також в курортних регіонах. Крім того, розвиток сфери туризму вимагає модернізації через впровадження інновацій, як в процеси виробництва туристських послуг і продуктів, так і в процес управління на всіх рівнях економічної системи. Для успішного переходу на інноваційний шлях розвитку необхідно враховувати виявлені особливості інноваційної діяльності в сфері туризму.

 

Список використаних джерел:

1.      Самойленко А. О. Роль туризму в світовій економіці / А. О. Самойленко // Інвестиції: практика та досвід. – 2013. – № 20. – С. 72–76.

2.      Тімар І. В. Вплив іміджу підприємства сфери готельних послуг на формування його конкурентних переваг / І. В. Тімар // Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Економіка. – 2015. – Вип. 9 (3). – С. 145–149.

3.      Тихомирова И. И. Инновационная деятельность в сфере туризма: сущность и специфика [Электронный ресурс] / И. И. Тихомирова, А. А. Андреева // Интернет-журнал «Науковедение». – 2015. – Т. 7. – №2. – Режим доступу : http://naukovedenie.ru

4.      Мирюшкина Ю. В. Вопросы управления инновациями в индустрии туризма / Ю. В. Мирюшкина // Проблемы современной экономики (Новосибирск). – 2014. – №18. – С. 181–185.