Євчук К. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЯК НЕОБХІДНА ПЕРЕДУМОВА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

 

В умовах підвищеної динаміки бізнес-середовища, яке має безпосередній вплив на підприємство, головним фактором виживання та подальшого успішного функціонування компанії є своєчасна її трансформація. Кожне підприємство прагне досягти сталого (стійкого,життєдайного) розвитку, під яким розуміють функціонування компанії без криз та банкрутств. За Л. А. Квятковською «сталий розвиток підприємства в поточному періоді слід розглядати як його здатність до здійснення економічної діяльності в кожен окремий момент часу в умовах невизначеності впливів зовнішнього середовища, які порушують нормальне функціонування і розвиток підприємства. Динамічний сталий розвиток підприємства характеризує вже сам процес розвитку підприємства, постійність і безперервність його змін в напрямку вдосконалення з метою переходу підприємства на якісно новий рівень діяльності. Відмінною особливістю динамічного сталого розвитку підприємства є те, що на кожному етапі розвитку відбувається «закріплення» якісних змін, поліпшень на основі циклічного відтворення постійної системи функцій підприємства, що складає зміст процесу його функціонування»[1, с.87].

Тобто, під сталим розвитком підприємства розуміють його  довготривалий успіх. Забезпечити такий успіх є можливим тільки завдяки  правильно обраній стратегічній орієнтації та професійному стратегічному управлінню. За З.Є. Шершньовою стратегічне управління визначається як «реалізація концепції, в якій поєднуються цільовий та інтегральний підходи до діяльності організації, що дає можливість встановлювати цілі розвитку, порівнювати їх з наявними можливостями (потенціалом) організації та приводити їх у відповідність шляхом розробки та реалізації системи стратегій» [2, с. 384].

Існує вислів «якщо ми не знаємо, куди йдемо, то дуже здивуємось, коли прийдемо не туди». Кожне підприємство обов’язково повинне ставити такі питання, як «що є головною місією?», «якою є наша довгострокова мета?». Тобто, вкрай важливо розуміти, для чого працює підприємство (що характеризує його місію) та якої мети воно прагне досягти. Слід враховувати, що місія повинна бути екологічною, тобто задовольняти не тільки амбіції підприємства, а, першочергово, нужди та попит споживачів. Це співпадає з концепцією сталого розвитку – працювати на благо населення, міста, країни. У цьому проявляється соціальна відповідальність керівного апарату та підприємства в цілому  Коли вище керівництво має чітке розуміння цього, то виникає обґрунтована стратегія управління підприємством, яка націлена на досягнення результатів.

Концепція стратегічного управління має свої характерні риси, які залежать від наявності та взаємодії таких чинників, як галузева належність підприємства, його розмір, тип виробництва,наявність науково-технічного потенціалу,рівня управління тощо. Стратегічне управління сприяє найефективнішому використанню талантів та здібностей працівників, розрізняє рівень кваліфікації персоналу. Можна сказати, що ефективність управління підприємством залежить від менеджерів, які розробляють стратегії підприємства та втілюють їх у життя. Головною метою вищого керівного апарату є виявлення таких працівників, які не тільки розробляють сильні та націлені на результат стратегії, а й вміють втілювати їх у життя. Тобто, недостатньо тільки вдало розробленої стратегії, вона повинна бути реалізована на практиці, що для третини сучасних підприємств є проблемою. Багато українських підприємств взагалі не розглядають розробку стратегії як доцільний ефективний інструмент для подальшого функціонування та розвитку. Це може бути пов’язано з низьким професійним рівнем керівного апарату організації. Між тим,в сучасних умовах нестабільного зовнішнього середовища, ризику виникнення криз та підвищення конкуренції на ринку, вкрай важливо втілювати у життя практичний інструментарій стратегічного управління як закордонних організацій, так і вітчизняних підприємств.

Одним з успішних прикладів вдалого стратегічного управління є АТ «ВО «КОНТІ». Дане підприємство має чітко сформульовану місію, як то «довготривалий розвиток зі створенням унікальних, якісних, корисних продуктів». Ця місія відповідає концепції сталого розвитку, до якого прагне підприємство шляхом ретельно розробленої стратегії та професійного стратегічного управління за допомогою висококваліфікованого персоналу.

Реалізація стратегії АТ «ВО «КОНТІ» полягає у наступному:

1.                Урахування сучасного економічного становища: впровадження стратегії максимального забезпечення потреб споживачів на внутрішньому ринку, прогнозування обсягу реалізації продукції при коливанні ціни, визначення частки ринку, спираючись на аналіз еластичності попиту та беручи до уваги конкурентів «Житомирські ласощі» та «Бісквіт Шоколад».

2.                Удосконалення якості продукції: підприємство прагне до виробництва доброякісної, екологічно чистої продукції, що не зашкодить здоров’ю споживача. У зв’язку з цим на постійній основі розробляються та тестуються нові рецептури кондитерських виробів.

3.                Цінова політика підприємства: ціни на продукцію на галузевому ринку у підприємства менші, аніж у конкурентних кондитерських виробників і у середньому по галузі, що робить продукцію доступною для різних прошарків населення.

4.                Благочинна діяльність: святкові подарунки школам, дитячим садкам, дитячим будинкам та школам-інтернатам. Це робить імідж підприємству, підвищує довіру споживачів.

5.                Вивільнення матеріальних ресурсів на розробку нових власних торгових марок та вдосконалення якості продукції вже існуючих торгових марок.

 Усі заходи, впроваджені підприємством АТ «ВО «КОНТІ» відповідають концепції сталого розвитку, місії компанії. Успішність компанії, її налагоджене функціонування вказує на те, що вона є стратегічно орієнтованою та використовує стратегічне управління як інструмент досягнення поставленої мети.

Отже, на теперішній час не викликає сумнівів твердження, що парадигма стратегічного управління, яка розроблена та втілена у життя висококваліфікованими спеціалістами, спроможна забезпечити підприємствам не тільки виживання у сучасних нестабільних умовах, а й комерційний успіх, сталий розвиток та досягнення головної мети підприємства – максимізації прибутків.

 

Список використаних джерел:

1.       Квятковська Л. А.  Реалізація принципів концепції сталого розвитку в діяльності підприємства  / Л. А. Квятковська // Вісник соціально-економічних досліджень. – 2013. – Вип. 1. – С. 85–89.

2.       Шершньова З. Є. Стратегічне управління : навч. посіб. / З. Є. Шершньова, С. В. Оборська. – К. : КНЕУ, 1999. – 384 с.

3.       Кузьміна О. С. Аналіз підходів до трактування поняття «сталий розвиток підприємства» [Електронний ресурс] / О. С. Кузьміна // Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. – 2015. – № 5(1). – С. 1321. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchnu_ekon_2015_5(1)__4. 

4.       Гринько Т. В. Подходы к потребности предприятия во внедрении инноваций / Т. В. Гринько, О. П. Крупський // Economics, management, law: innovation strategy: Collection of scientific articles (2016, Zhengzhou, China).Zhengzhou : Henan Science and Technology Press. – P. 109115.