Голей Ю. М., Кащіна К. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

АСПЕКТИ НАУКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА РАКЕТО-КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

 

  Існування науково-технологічних підприємств у будь-якій галузі для країни є свідченням ефективного управління економікою і державою, використання потенціалу суспільства та країни в цілому. Це стає основою для їх подальшого та стабільного розвитку.

Така галузь України, як ракето-космічна, має неабиякий як науково-технологічний, так і економічний потенціали. Проте,попит на космічному ринку товарів(або послуг) в Україні, як і в країнах СНД, є мінімальний. Як свідчать дані різних відомств і підприємств у космічній галузі, науково-технологічний розвиток даної сфери відбувається у меншій мірі завдяки фінансуванню та інвестиціям з боку держави, проте у більшій мірі  завдяки зовнішньому попиту [3]. Відповідно підприємства ракето-космічної галузі в Україні працюють і надають свою продукцію і послуги на міжнародний космічний ринок, а тому актуальним є науково-технологічний розвиток даних підприємств в Україні, враховуючи як процеси глобалізації, так і прагнення країни до інтеграції в ЄС, задля досягнення конкурентоспроможності на міжнародному ринку та отримання економічного ефекту від цього.

Для науково-технологічного розвитку підприємств космічної сфери, їхнього успішного функціонування просто необхідним є фінансування різноманітних дослідних робіт, впровадження сучасних технологій у виробництво космічної продукції, залучення інвестицій у проекти, стимулювання розробників і науковців задля збереження та розвитку їхнього інтелектуального капіталу.

Нині наша держава трохи призупинила кризу у космічній галузі, що була після розпаду Радянського Союзу,  та намагається реалізувати деякі науково-технічні проекти. Наприклад, згідно з даними НАН України за останні роки було профінансовано такі ракето-космічні проекти, як:

-       розробка апаратно-програмного комплексу для визначення елементів конструкцій ракетно-космічної техніки  та параметрів міцності композиційних матеріалів;

-       «розрахунково-методичне забезпечення наземного стендового відпрацювання рідинно-реактивної системи керування рухом III ступеня ракети космічного призначення «Циклон-4» [1];

-      «вибір проектних параметрів аеродинамічної системи відведення з орбіти розгінних ступенів ракет-носіїв та розробка конструктивної схеми» [1].

Призупинення кризи також відбулося завдяки створенню Національного космічного агентства України (НКАУ) і завдяки спільним досягненням підприємств даної галузі із різними вищими навчальними закладами України, що поєднали свої практичні вміння із методичною базою і досвідом науково-технологічних досліджень. Наприклад, Дніпропетровський національній університет ім. О. Гончара співпрацює із школою «Noosphere Ingineering», представництва якої є в сімнадцятьох країнах світу. Ідея даної співпраці полягає у тому, що топ-менеджери цієї компанії діляться зі студентами університетів своїм практичним досвідом, набутими знаннями, а викладацький та професорський склад вузів – науковими, емпіричними, теоретичними рішеннями. Таке поєднання теорії і практики спонукає створювати і реалізовувати інноваційні ідеї [3].

Особливе значення в науково-технологічному розвитку ракето-космічної сфери України займає Державне підприємство КБ «Південне», що являє собою одне із найвідоміших та визнаних у світі науково-конструкторських підприємств з розробки ракето-космічної техніки. 

В теперішній час ДП КБ «Південне» продовжує свій розвиток, намагаючись якнайкраще задовольнити потреби сучасного космічного ринку. Активно розвивається і міжнародне співробітництво. Державне підприємство КБ «Південне» бере участь в міжнародних комерційних космічних проектах «Морський старт» і «Наземний старт»; в роботі над спільним українсько-бразильським проектом «Циклон-4», в розробці ракети-носія середнього класу «Антарес» для доставки різноманітних вантажів на Міжнародну космічну станцію. За останні три роки дане підприємство принесло в бюджет і цільові фонди держави понад 900 млн грн [2].

В усьому світі за час свого існування космічна галузь не одноразово довела свою важливість, цінність для держави. На сьогоднішній день ця галузь пов’язана із міжнародною торгівлею та конкуренцією, політикою, співпрацею між країнами та налагодженням міжнародних зв’язків, глобальними ринками, що може сприяти поліпшенню економіки держави. Так, на прикладі успішної комерційної та наукової діяльності підприємства ДП КБ «Південне», що сприяє збільшенню потенціалу країни і зміцненню авторитету України та підвищенню конкурентоспроможності на міжнародній арені,можна оцінити значення науково-технологічного розвитку ракето-космічної галузі  для держави як в економічному, так і в політичному, науковому, соціальному та екологічних аспектах.

 

Список використаних джерел:

1.      Науково-технічні (інноваційні) проекти  НАН України [Електронний ресурс]. –  Режим доступу : http://www.nas.gov.ua/UA/Pages/default.aspx

2.      «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля» [Електронний ресурс]. –  Режим доступу :  http://www.yuzhnoye.com

3.      «Noosphere Engineering School» [Електронний ресурс]. –  Режим доступу : http://noosphereengineering.com/about