К. е. н. Красняк О. П.

Вінницький національний аграрний університет (Україна)

ПРОГНОЗУВАННЯ ВЗАЄМОВІДНОСИН БУРЯКОЦУКРОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Бурякоцукрова промисловість України виробляє цукор як для безпосереднього споживання населення, так і для промислової переробки. Удосконалення взаємовідносин між виробниками цукросировини може сприяти більш ефективній роботі галузі в цілому так і бути джерелом додаткових доходів. «Ефективність функціонування даної системи визначається багатьма факторами, що поєднують в собі технологічні особливості виробництва та фінансування» [1].

До загального «економічного інтересу, участі в одержанні високого кінцевого результату об’єктивно спрямовуються зусилля кожної господарської системи, що зумовлюється правомірним розподілом очікуваних наслідків. Тільки спільна, чітко скоординована на кінцевий результат робота різних за функціональними видами діяльності підприємств і організацій може забезпечити високу економічну ефективність виробництва кінцевого продукту» [2].

Ефективність виробництва цукрових буряків і цукру у Вінницькій області значною мірою залежить від раціональної організації сировинної зони цукрового заводу та рівня спеціалізації сільськогосподарських підприємств, які розміщені в цій зоні. При цьому, організація виробництва цукрових буряків в межах зони має забезпечити сировиною виробничі потужності заводу протягом виробничого циклу. Це дасть можливість зблизити сировинні зони  до переробних підприємств для підвищення ефективності бурякоцукрового підкомплексу області.

На сьогодні сучасний розвиток взаємовідносин в бурякоцукровому підкомплексі Вінницької області характеризується низкою кризових явищ, наслідками яких є збитковість  виробників цукру та цукрових буряків. В зв’язку з цим необхідними є розробки прийомів щодо визначення майбутніх очікуваних результатів діяльності підприємств бурякоцукрового підкомплексу. Такими прийомами є методи та моделі прогнозних оцінок, які в цілому відображують два підходи:

Перший – це створення моделей на основі факторів, що мають функціональні зв’язки і характеризуються чіткими рівняннями. В такому випадку прогнозні значення отримують як розрахункові планові показники.

Другий – це створення моделей на основі дослідження впливу факторів, що мають імовірнісну природу або залежать від факторів ризику. В такому випадку використовуваними є економетричні методи, що включають основні фактори, які, з одного боку, будуть відображати діяльність виробників цукрових буряків, а з іншого діяльність виробників цукру.

Отже, на нашу думку, для бурякоцукрових підприємств Вінницької області модель прогнозування взаємовідносин має бути комплексною системою оцінювання з конкретною кількістю вхідних факторів та вихідними критеріями-оцінками.  Критерієм ефективності блоку оцінки діяльності цукрових заводів визначено обсяг виробництва цукру. Критерієм блоку оцінки ефективності вирощування цукрових буряків обрано рентабельність. Фактором взаємозв’язку між даними блоками оцінки є урожайність, що ототожнюється з величиною можливого збору необхідної кількості цукрових буряків при конкретному рівні прибутковості для сільського господарства області та можливістю отримати сировину для задоволення виробничих потужностей цукрових заводів.

 

Список використаних джерел:

1. Електронний ресурс. – Режим доступу : http://sophus.at.ua/publ/2014_12_16_lutsk/sekcija_4_2014_12_16/klasternij_analiz_integracijnikh_zv_jazkiv_v_burjakocukrovomu_pidkompleksi_vinnickoji_oblasti/77-1-0-1170

2. Шпичак О. О. Методи регулювання ринку цукру в Україні / О. О. Шпичак // Вісн. аграр. науки. – 2002. – № 8. – С. 76–77.

3. Бутко Н. В. Особливості розвитку інтегрованого сектору цукробурякового під комплексу / Н. В. Бутко // Вісник Черкаського університету. – 2015. – № 24 (357). – С. 54–60.