Кушнір А. І.

Національний університет водного господарства та природокористування (Україна)

ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ ВАНТАЖНИХ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

З метою створення підґрунтя економічного зростання  в країні автотранспортна галузь, що є складовою виробничої інфраструктури,  поєднує  основні ланки різних рівнів управління і таким чином впливає на соціально-економічний прогрес суспільства в цілому. У зв’язку з цим особливої актуальності набувають проблеми, пов’язані з підвищенням ефективності використання основних фондів (ОФ) вантажного автомобільного транспорту.

Економічними проблемами підвищення ефективності використання основних фондів займалися такі вітчизняні і зарубіжні вчені, як Д. Г. Збарський, І. О. Мазуркевич, О. М. Сечіна, С. С. Слава-Продан, В. А. Ткаченко, А. В. Череп та інші.

Метою роботи є визначення методики розрахунку показників ефективності використання ОФ вантажних автотранспортних підприємств (далі АТП).

Серед показників оцінки ефективності використання основних фондів центральне місце займає фондовіддача. Вартісний показник фондовіддачі має ряд важливих переваг: він найбільш простий і наочний, може обчислюватись як по окремих цехах, дільницях, так і в цілому по АТП. На вартісний показник фондовіддачі основних фондів вантажних АТП значний вплив має величина середньої дохідної ставки, яка визначається рівнем тарифів і умовами перевезення вантажів, а також величина цін на продукцію допоміжних виробництв, що реалізується автотранспортним підприємством іншим організаціям і підприємствам. Таким чином, зміна рівнів тарифів на вантажні перевезення і відпускних цін на продукцію при тих самих об’ємних показниках продукції викликає відповідну зміну вартісного показника фондовіддачі ОФ, що є його недоліком, внаслідок чого аналіз величини вартісного показника фондовіддачі повинен проводитись лише у порівняльних тарифах і цінах.

Ряд науковців [2] твердять, що показником, який «найбільш повно виражає критерій економічної ефективності використання основних  фондів вантажних АТП – рентабельність основних фондів. Головна перевага, що дозволяє вважати рентабельність ОФ синтетичним показником ефективності їх використання, полягає у тому, що він відображає як кількісний, так і якісний бік використання основних фондів».

Деякі економісти вважають (О. Вашків, А. Череп), що в основі обчислення основного оціночного показника діяльності транспорту визначальними характеристиками можуть бути часова кількісна і просторова. Це обумовлюється тим, що обсяги і якість транспортних послуг визначаються такими 3-ма параметрами як кількість тонн перевезених вантажів, відстань перевезень та витрати часу на транспортування. Його можна виразити у вигляді такої формули:

де P – вантажообіг, скоректований на коефіцієнт виконання норм часу;

m – кількість тонн перевезених вантажів; 

L – відстань перевезення, км;

tн, tф – затрати часу на перевезення вантажів та вантажно-розвантажувальні роботи відповідно за нормами і фактично.

Для оцінки економічної ефективності ОФ можна розрахувати показники повної фондовіддачі (f) і граничної фондовіддачі (Df) [3, с. 213].  Гранична фондовіддача дозволяє виявити тенденції зміни у використанні засобів праці, які у подальшому приведуть до зміни величини повної фондовіддачі, розкриваючи при цьому внутрішній характер її формування. Відношення граничної фондовіддачі до повної фондовіддачі показує, як змінилась ефективність використання ОФ у даному періоді порівняно з базовим внаслідок виробничої діяльності автотранспортного підприємства.

Для характеристики екстенсивного завантаження рухомого складу застосовують коефіцієнт використання автомобіле-тонно-днів перебування у господарстві, що обчислюється як відношення автомобіле-тонно-днів в роботі до автомобіле-тонно-днів перебування у господарстві. Перевага цього коефіцієнта  полягає у тому, що методика його обчислення враховує не тільки тривалість використання рухомого складу, але і його вантажопідіймальність. Недоліком коефіцієнта є те, що він не враховує режиму роботи вантажних АТП. Важливим показником інтенсивності завантаження вантажних автомобілів є коефіцієнт використання пробігу, який відображає рівень раціоналізації транспортних зв’язків і рівень продуктивності рухомого складу – найбільш активної частини  ОФ вантажного автомобільного транспорту.  Обчислюється як відношення пробігу з вантажем до загального пробігу в  кілометрах.

Отже, всі ці показники певною мірою збагачують методику розрахунку ефективності використання ОФ, хоча кожен з них несе відповідне економічне навантаження. В кожному з цих показників по-своєму відображається обсяг роботи, виконаної транспортом. Разом з тим, всім цим показникам притаманні певні недоліки, тому варто здійснювати подальші дослідження щодо ефективності використання основних фондів АТП.

 

Список використаних джерел:

1.                      Мазуркевич І. О. Особливості формування складу та структури основних засобів на прикладі підприємств автомобільного транспорту / І. О. Мазуркевич // Формування ринкових відносин в Україні. – 2008. – № 1. – С. 93–97.

2.                      Слава-Продан С. С. Оцінювання ефективності основних засобів промислових та автотранспортних підприємств [Електронний ресурс] / С. С. Слава-Продан, С. Ф. Гече // Науковий вісник Ужгородського університету. – 2011. – С. 119–123. – Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/natural/Nvuu/Ekon/2011_33_sv4/SOURCE/26.pdf

3.                      Череп А. В. Ефективність використання основних фондів підприємства / А. В. Череп, А. А. Клименко // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2009. – № 6. – С. 212–215.