К. т. н. Куценко В. Й., Корчевна А. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ВПЛИВ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НА ІМІДЖ СУЧАСНОГО ПІДПРИЄМСТВА

 

Як відомо, будь-яка діяльність індивіда обумовлена конкретними мотивами, які спонукають людину до певних дій задля задоволення потреб оточуючих. Спираючись на це можна сказати, що поведінку сучасного підприємства відносно суспільства визначають і регулюють його цінності та місія. На сьогоднішній день досягнення високих фінансових результатів не є превалюючою умовою успіху фірми. Все більшого значення набуває прояв моральних якостей у поведінці підприємця, адже це говорить про його порядність і надійність як і ділового партнера. Тому актуальним є питання впливу соціальної відповідальності на імідж підприємства.

Дана тема висвітлювалась у працях багатьох авторів, серед яких Ю. М. Бурлакова, Л. М. Бухаріна, Л. Є. Довгань, А. Є. Гессен, О. І. Костенко та ін.

У сучасних умовах життєдіяльності людства виникають нові критерії оцінки діяльності бізнес-організацій, серед яких на першому місці стоїть ставлення фірми до науки, мистецтва, екологічних проблем і т. д. Соціальна відповідальність компаній стає суттєвим важелем у процесі формування певного ставлення споживачів до продукції та послуг сучасних підприємств, а отже, формує їх імідж [3].

У цивілізованому бізнес-середовищі досягнення належного довгострокового успіху не може бути гарантовано лише економічними показниками, оскільки це соціокультурне середовище, де моральні цінності виступають орієнтирами поведінки. У сучасній підприємницькій діяльності акцент робиться на здатності та готовності бізнесменів бути відповідальними перед суспільством, тобто піклуватися про екологію, охорону здоров’я громадян, не порушувати прав споживачів, громадських прав, адже кожна організація під час здійснення своєї діяльності у тій чи іншій мірі використовує матеріальні, фінансові та трудові ресурси держави. Тому кожен підприємець повинен усвідомлювати свою відповідальність перед суспільством і спрямовувати частину своїх доходів та докладати зусиль на його благо і вдосконалення. Важливу роль відіграє також етика ділового співробітництва, яка проявляється у дотриманні правил і норм партнерських відносин, мирного співіснування з конкурентами, у турботі про репутацію фірми, її діяльності та продукції у діловому й громадському середовищі.

Соціальна відповідальність у поведінці сучасних підприємців сприяє стабільному функціонуванню організацій, а також їх здатності впливати на стан і динаміку розвитку суспільства. Доцільним буде сформувати основні позитивні риси соціальної відповідальності у підприємницькій діяльності, які формують позитивний імідж компаній. Отже, соціальна відповідальність підприємств має такі переваги:

        забезпечує довгострокові перспективи сталого (животворного) розвитку суспільства та економічної безпеки суб’єктів господарювання;

        створює можливості впливу на позитивні зміни суспільства;

        допомагає розв'язувати соціальні проблеми, в тому числі й працівників організації;

        покращує морально-етичні норми в організації;

          забезпечує встановлення доброзичливих відносин між підприємцями та членами суспільства тощо [5].

На основі всього вищесказаного доводиться безперечність думки про вплив соціальної відповідальності на імідж компанії. Тому, для формування позитивного іміджу підприємств можна виділити наступні заходи, які необхідно впроваджувати у діяльність соціальної організацій:

        здійснювати моніторинг очікувань та життєнеобхідних потреб, перш за все, місцевих споживачів, національного суспільства та стейкхолдерів компанії;

        своєчасно та добровільно реагувати на соціальні проблеми суспільства;

        покращувати якість соціально-корисної продукції, забезпечувати її реалізацію за доступними масовому споживачу цінами; розширювати спектр послуг; використовувати новітні технології;

        покращувати якість трудового життя працівників та підвищувати добробут населення шляхом впровадження програм корпоративної соціальної відповідальності;

        доводити інформацію про діяльність підприємства до аудиторії усіма каналами маркетингових комунікацій;

        вдосконалювати відносини між персоналом [1].

Отже, на сьогоднішній день критерієм оцінки успішності підприємства, який має вплив на рейтинговий показник іміджу виступає соціальна відповідальність. Така діяльність має обов`язковий характер для організацій і пов’язана з бажанням компанії внести певний вклад у розвиток суспільства. Соціальна відповідальність може проявлятися і у вигляді певних дій філантропічного характеру, які не приносять компанії матеріальної вигоди, але формують позитивний імідж в очах суспільства, що й забезпечує її успішне функціонування.

 

Список використаних джерел:

1.  Булгакова Ю. М. Використання потенціалу корпоративної соціальної відповідальності в процесі формування іміджу підприємства / Ю. М. Булгакова // Науковий вісник Ужгородського університету. – 2011. – № 33. – С. 39–44.

2.  Бухаріна Л. М. Використання соціальної відповідальності бізнесу для створення позитивного іміджу підприємства / Л. М. Бухаріна, А. В. Сучков // Економiка i органiзацiя управлiння. – 2014. – №1. – С. 48–53.

3.  Довгань Л. Є. Економічні аспекти корпоративної соціальної відповідальності в умовах макроекономічної кризи / Л. Є. Довгань, І. П. Малик // Економічний вісник НТУУ «КПІ». [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www. nbuv.gov.ua/portal/Soc_

4.  Гессен А. Є. Формування іміджу корпорацій через корпоративну соціальну відповідальність: зарубіжний досвід / А. Є. Гессен // Вісник Дніпропетровського університету. – 2011. – №3 (10/2). – С. 7–12.

5.  Гринько Т. В. Імідж підприємств сфери послуг: сутність поняття та особливості формування / Т. В. Гринько, І. В. Тімар // Зб. наук. праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. Вип. 38. – Черкаси : ЧДТУ, 2014. – Ч. І. – С. 127–133.