К. т. н. Куценко В. Й., Корчевна А. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

У сучасних умовах глобалізації та невпинного розвитку НТП спостерігаються такі ж швидкі темпи занепаду моральних цінностей суспільства. Перегони за кращими умовами існування призводять до меркантильних та корисних цілей господарської діяльності і, як наслідок, до знецінення моральних якостей у всіх сферах життя людини. На передній план виходять матеріальні блага без врахування методів їхнього досягнення. Все це формує неабияку актуальність питання соціальної відповідальності під час здійснення підприємницької діяльності.

Важливість питання соціалізації бізнесу знайшла своє відображення у працях багатьох сучасних авторів, серед яких Ю. Є. Благов, А. А. Кравченко, В. П. Мазуренко, Л. П. Марчук, Т. Є. Моісеєнко, А. О. Харламова та ін. Концепція соціальної відповідальності не є новим поняттям. Історія її становлення та розвитку припадає на завершальний етап 70-х рр. ХХ ст. З початку ХХІ ст. наукова література активно висвітлює поняття про соціальну відповідальність. Вчені визначають її, як багаторівневу концепцію, яка припускає існування таких тотожних тем, як «концепція зацікавлених сторін», «корпоративна соціальна діяльність», «етика бізнесу» [1].

На сьогоднішній день питання впровадження соціальної відповідальності у корпоративну культуру має певний рівень розвитку, але він не є достатнім, що веде до зростання відсотку тіньової економіки, банкрутств, поширення безробіття, гальмування економіки на глобальному рівні. Людством повинна бути усвідомлена думка про те, що високий рівень розвитку та успішності функціонування суспільства в цілому має більший ефект, ніж досягнення кожного індивіда окремо. Тоді соціальна відповідальність може також розглядатися як засіб досягнення комерційного успіху. За таких умов підприємства будуть зацікавлені у підвищенні якості своєї продукції й дотриманні інтересів споживачів; зменшаться масштаби проблеми зайнятості, буде забезпечена соціальна безпека та надійність джерел поповнення фінансових ресурсів, збережеться навколишнє середовище, яке є необхідним джерелом для відтворення та розвитку людської спільноти.

Соціальна діяльність підприємницьких структур дозволяє суттєво змінити формат самих соціально-трудових відносин,  соціальних і психологічних методів управління на підприємствах, дотримання морально-етичних норм поведінки в трудових колективах, піклування керівництва про задоволення соціальних потреб робітників, їх сімей, поліпшення умов їх існування – все це сприяє гармонізації суспільних відносин на основі розв’язання нагальних соціальних проблем [5].

Соціальна відповідальність повинна бути прирівняна до інтересів індивідуального характеру для підвищення зацікавленості підприємців у розширенні морально-етичного кругозору під час реалізації своєї діяльності, оскільки у свідомості сучасної людини переважають меркантильні пріоритети. За таких умов дана концепція перетвориться на форму поєднання приватних і суспільних інтересів, що сприятиме прогресу суспільства в цілому. Трансформація цінностей людства є достатньо складним і повільним процесом, але не безнадійним. Підтвердженням можливості впровадження моралі у сучасний бізнес є обернений процес, який привів до сучасної ситуації, адже для економіки та господарської діяльності наших пращурів сучасні цінності були не характерними.

Соціальна відповідальність дозволяє компанії створити стійкий позитивний імідж і все частіше враховується при укладанні договорів, отриманні кредитів, страхуванні, при взаємодії з органами влади. Гарна репутація та відповідальність ведення бізнесу дозволяє зберегти клієнтську базу, підвищити темпи та час росту компанії і її прибутковість. Лояльність клієнтів заслуговується завдяки високому рівню іміджу компанії та її продукції у споживачів. За рахунок високої якості роботи і надання послуг, відкритості інформації та її прозорості і доступності, виконання вимог у сфері соціальної відповідальності полегшується процес залучення інвестицій до діяльності національних виробників. Соціальна відповідальність також відіграє важливу роль у розвитку і збереженні інтелектуального капіталу. Все це веде за собою відповідний економічний результат – підвищення репутації, покращення фінансового стану, ріст продажів, підвищення продуктивності праці і конкурентоспроможності бізнесу [6].

Отже, соціальна відповідальність відіграє значущу роль не тільки на рівні морального розвитку кожного індивіда, а й на суспільному рівні, оскільки сучасні глобалізаційні процеси, стирання кордонів та змішаність культур обумовлюють тісну взаємодію в рамках всього людства. Кожна людина повинна сприймати себе як частину чогось більшого та намагатися забезпечити сталий розвиток суспільства в цілому. Підвищення моральних цінностей і соціальної відповідальності людства дасть поштовх зростанню рівня життя, розквіту світової економіки та злагодженості функціонування механізму світового господарства. В аспекті підприємницької діяльності повинні також відбутися відповідні трансформаційні зміни, адже на сьогоднішній день від сфери бізнесу залежить багато інших ланок життєдіяльності людства. Прозорість економічної діяльності компаній, присутність моралі в процесі ведення бізнесу та усвідомлення відповідальності перед іншими дозволить нівелювати такі глобальні проблеми як безробіття, бідність, виснаження природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища та ін. і забезпечити сталий розвиток людства.

 

Список використаних джерел:

1.                  Благов Ю. Е. Генезис концепции корпоративной социальной ответственности / Ю. Е. Благов // Вестник Санкт-Петербургского университета. Общий и стратегический менеджмент. – 2006. – № 2. – С. 3–24.

2.                  Волосковець Н. Ю. Корпоративна соціальна відповідальність підприємств як основа інноваційного розвитку сучасної економіки / Н. Ю. Волосковець // Наукові праці КНТУ. Економічні науки. – 2010. – № 17.

3.                  Кравченко А. А. Феномен «соціальної відповідальності» в еволюції суспільних трансформацій / А. А. Кравченко // Гуманітарний вісник ЗДІА. –  2012. –  № 51. – С. 217–223.

4.                  Мазуренко В. П. Сучасна концепція корпоративної соціальної відповідальності у міжнародному бізнесі / В. П. Мазуренко // Електронне наукове фахове видання Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету «Ефективна економіка». – 2012. – №6.

5.                  Марчук Л. П. Соціальна відповідальність як визначальна стратегія розвитку сучасного бізнесу / Л. П. Марчук // Науковий вісник МДУ імені В. О. Сухомлинського. – 2014. – №5.2 (101). – С. 51–56.

6.                  Моісеєнко Т. Є. Корпоративна соціальна відповідальність в забезпеченні конкурентоспроможності підприємства / Т. Є. Моісеєнко // Електронне наукове фахове видання Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету «Ефективна економіка». – 2012. – №3.

7.                  Харламова А. А. Корпоративна соціальна відповідальність необхідний чинник формування корпоративної стратегії / А. А. Харламова // Електронне наукове фахове видання Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету «Ефективна економіка». – 2012. – №9.