Левченко Ю. Є., Курінна І. Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВА ТА СПОСОБИ ЙОГО ПІДВИЩЕННЯ

 

Прибуток є основним стимулом діяльності підприємців і гарантією прогресу соціально-економічної системи. Він характеризує активність діяльності фірми, підприємства.

Головним завданням функціонування та існування підприємства є одержання прибутку. Підприємці й працівники мають прикласти багато зусиль для того, щоб забезпечити приріст капіталу, який потрібний для майбутнього функціонування і розвитку підприємства, а також забезпечення всіх необхідних чинників.

Підсумком діяльності підприємств є їхня прибутковість, яка визначається абсолютними й відносними показниками. У новітній економічній теорії є безліч припущень щодо змісту прибутку. Приріст грошей у класичному міркуванні – це відмінність між отриманими грішми організації від продажу товарів та послуг і витратами на виробництво (собівартістю).

Утворення й формування ринкової економіки залежить від доцільного та економічно-розумного підходу підприємств нашої країни до цілеспрямування своєї діяльності, розробки стратегії фінансової сфери, оцінки та аналізу отриманих підсумків. Прибуток є визначальним чинником для розвитку підприємства, оскільки через фінансування можна поліпшити матеріально – технічні основи. Це є своєрідна гарантія для всіх форм інвестування. Уся активність та ініціатива підприємства спрямована на забезпечення приросту прибутку, зосереджена на його стабілізації та впевненому утримані протягом тривалого часу. В контексті ефективного керування формуванням прибутку, розподілимо його на кілька видів : валовий, маржинальний, операційний та чистий.

В процесі аналізу та оцінки рівня прибутковості слід зважати на те, які зовнішні та внутрішні фактори впливають на формування прибутку і його розмір.

До зовнішніх відносяться: визначання цін державою, податкове навантаження, договір кредиту, ставки кредитування. Внутрішніми чинниками вважають політику цін, обсяги продукції, витрати обігу, кількість робітників ефективність роботи обладнання й праці робітників.

Для отримання максимального прибутку потрібно враховувати також важливі чинники:

- організаційні (покращення структури виробництва),

- технічні (перевірка та переоснащення застарілого обладнання, покращення продукту виробництва),

- економічні заохочення (покращення умов, удосконалена оплата праці).

Щоб зміни були більш ефективними та помітними з точки зору позитивного результату, треба дотримуватися вище перелічених факторів послідовно, щоб максимізувати користь в ході отримання доходу.

Для збільшення прибутку, підприємцю весь час потрібно шукати невикористані можливості, ресурси та націлювати їх на виробництво для збільшення максимальної корисності, також треба стимулювати працівників до продуктивної діяльності. Ресурси викриваються на шляху планування, вироблення та продажу продуктів чи послуг . Виявлення ресурсів, підвищення прибутковості ґрунтується на розробці методів для їх зібрання. Визначають три етапи мобілізації ресурсів [1]:

1. Етап аналізу – знаходження й суб’єктивна оцінка ресурсам.

2. Організаційний етап – експлуатація та об’єднання різних заходів (соціальних, економічних, технічних) для знаходження потрібних ресурсів.

3. Функціональний етап – виконання запланованої роботи та детальний контроль над виконанням.

Ресурси будуть збільшені при таких факторах:

1. Підвищенні кількості виготовленої продукції та вдала їх реалізація.

2. При найбільшої продуктивності за обмеженою кількістю ресурсів.

3.  Удосконалення обладнання та зниження витрат виробництва.

4. При покращенні якості продукції.

Підприємці,  будучи частиною економічного світу, як ніхто розуміють, що прибуток є важливою складовою бізнесу. Саме прибуток формує розвиток підприємства, масштабність, оцінює витрати та майбутні економічні можливості. Міцним фундаментом у зростання ефективності функціонування виробництва являється добре організоване управління, яке вміло поєднує професійні навики діловодства (здатність вдало обирати персонал, вміло домовлятися з партнерами, толерантність й компетентність) та напрямки виробничої діяльності [2].

Однак лише з раціональним використання прибутку буде формуватися та розвиватися підприємство, лише правильне використання дає можливість рухатись далі. Для підвищення прибутковості потрібно враховувати рівень рентабельності. Треба також охоплювати проблематику прибутковості стосовно навколишніх сфер виробництва − сфери обслуговування, розподілу і вкладання в капіталізацію виробництва.

Щоб вирішити проблему треба проводити аналіз, синтез, оцінку щодо виробництва, проводити вище перелічені відновлювальні етапи покращення працездатності приладів та робітників, стежити за збільшенням прибутку, виявляти додаткові ресурси та об'єднувати різні шляхи збільшення розвитку прибутковості.

 

Список використаних джерел:

1.    Фінінсова аналітика: Шляхи збільшення прибутку на підприємстві [Електронний ресурс]. – 2016. – Режим доступу : www.finalearn.com

2.    Гринчуцький  В. І. Економіка підприємства : навч. посіб. / В. І. Гринчуцький. − К. : Т-во «Знання», КОО, 2007. – 471 с.

3.    Шляга О. В. Шляхи підвищення ефективності роботи підприємства / О. В. Шляга, М. В. Гальцев. −  К. : Кондор, 2012. – 352 с.