Литвин В. М., к. е. н. Хуторський П. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВА

 

Одним з найбільш універсальних методів підвищення рентабельності підприємства, а також набуття ним якісних конкурентних переваг, є підвищення ефективності використання його оборотних засобів. Необхідність пошуку цих переваг на підприємствах України була обумовлена насамперед переходом від планової до ринкової економіки, та процесами адаптації до загальноприйнятих умов господарювання, й інтеграції в світову ринкову систему.  Ці процеси принесли з собою ряд як позитивних, так і негативних наслідків, а саме: зниження соціальної відповідальності, покращення маркетингу та підвищення рентабельності  підприємств.

Пошуком шляхів підвищення ефективності використання оборотних засобів постійно займаються найбільші підприємства і корпорації світу. Загалом ці шляхи зводяться до того, що: оборотні засоби потрібно або скоротити або прискорити кількість їх обертів у процесі виробництва. Кількість обертів оборотних засобів залежна від низки факторів: попит на продукцію на ринку, техніко-технологічні вимоги до процесу виробництва, масштаби виробництва. А от частка загальних витрат на оборотні засоби може достатньо суттєво зменшитись унаслідок скорочення запасів підприємства, та витрат на їхнє утримання і транспортування.

 Одним з найкращих відкриттів даного напрямку є розроблена наприкінці 50-х років 20 століття логістична концепція «Якраз вчасно» (Just in Time). Політика даної системи вимагає доставки матеріалів, товарів та послуг саме тоді, коли вони є необхідними для роботи чи процесу. Широкого застосування система набула в межах компанії «Тойота», яка першою взялася перенавчати робітників, постачальників та працівників збуту до роботи в межах даної концепції. «Основна ідея полягає в тому, що: якщо виробничий розклад задано, то можна так організувати рух матеріальних ресурсів, що всі матеріали, складові та напівфабрикати будуть надходити в необхідній кількості, в потрібне місце і точно до призначеного терміну для виробництва, складання або збуту виробленої продукції. При цьому страхові запаси, що є частиною оборотних засобів підприємства, які заморожують грошові кошти фірми, не потрібні, а це і є прикладом підвищення їх використання» [1].

Для впровадження системи потрібне виконання низки умов:

-       замовленням споживачів мають відповідати не запаси, а виробнича потужність;

-       в умовах мінімальних запасів необхідна безперервна раціоналізація організації і управління виробництвом, щоб своєчасно ліквідувати помилки;

-       зміна мислення персоналу всієї фірми і чітке розуміння, що чим менше запасів, тим краще.

Дана система достатньо сильно поширилась у світі, та застосовується у багатьох економічно розвинених країнах (США, Канада, Західна Європа).

Нажаль дотепер система не набула широкого застосування на просторах України, через низку технічних, економічних та ментальних проблем.  Наслідками низького рівня доходів робітників, їх низької освіченості є низький рівень відповідальності, та мала ефективність робочого класу. А інфраструктура в Україні, зокрема стан автомобільних доріг є суттєвою перешкодою на шляху побудови оптимальної, конкретної та відповідальної логістичної системи. Разом з цим, значно заважає низький рівень розвитку ринкових відносин, та низький рівень відповідальності за невиконання домовленостей. Тому система впроваджена на малій частці середніх та малих підприємств, де завдяки чіткій співпраці між підрозділами компанії, можливо працювати за філософією «Якраз вчасно».

Однак, на сьогодні застосування даної системи в Україні обмежена господарською направленістю держави. Так, як значну частку ВВП країни складає сільське господарство, в якому використання системи «Якраз вчасно» обмежено факторами що не підконтрольні людині, ми не можемо значно підвищити ефективність використання оборотних засобів. Хоча відомі перші успіхи прогресивних господарств, яким вдалося отримати 2 урожаї нарік, цей факт не можна віднести до економічно-технологічних, а скоріше до природних факторів господарювання.

Компанії, що застосували даний метод на практиці отримали певні позитивні результати: скорочення запасів незавершеного виробництва на 40 %; запаси готової продукції знизилися на 30 %; тривалість виробничого циклу зменшилася на 40 %; підвищено гнучкість виробництва, час реалізації продукції скоротився приблизно в 2 рази.

Висновками є те, що для підвищення ефективності окремих підприємств, та господарства всієї країни, слід переналагодити виробництва за найкращими світовими системами, що призведе до підвищення ефективності використання оборотних засобів підприємства.

 

Список використаних джерел:

1.      Ільченко В. О. Особливості використання нормованих оборотних засобів / В. О. Ільченко // Економічний вісник. – 2014. – № 8. – С. 66.

2.      Макаровська Т. П. Економіка підприємства / Т. П. Макаровська.  – 1998. – № 4. – С. 126–131.

3.      Кліяненко Б. Т. Економічна ефективність використання оборотних засобів сільськогосподарських підприємств в сучасних умовах господарювання : моногр. / Б. Т. Кліяненко, П. О. Хуторськой. – Луганськ : «Елтон-2», 2011. – 136 с.