Мединець Н. Г.

Національний авіаційний університет (Україна)

ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ, ЇЇ ПЕРСПЕКТИВИ

 

Економічний розвиток України в сучасних умовах залежить від ефективного інвестування, при цьому особливу роль має іноземне інвестування, завдяки якому поєднується інтернаціональна і національна виробничо-торговельна діяльність з фінансовою сферою.

Проблеми надходження інвестицій в економіку України завжди знаходилось у центрі уваги тому, що інвестиції значною мірою впливають на процес економічного зростання в цілому та торкаються найглибших її основ.

Україна, в зв’язку з теперішньою ситуацією, потребує значних капіталовкладень. Активність інвестиційного процесу, особливо міжнародного, є одним із надійніших механізмів соціально-економічних перетворень.

Для залучення в Україну міжнародних інвестицій є такі позитивні фактори як вигідне географічне положення країни, курс національної валюти, різноманітний ринок, високо кваліфікаційна та відносно дешева робоча сила.

Але є і несприятливі умови для іноземних інвесторів, які стримують надходження міжнародних інвестицій такі, як незбалансованість економіки нашої держави, недостатньо гнучка податкова система, політична і економічна нестабільність. Тому є необхідність вдосконалення законодавства, яке має забезпечити гарантії захисту іноземних інвестицій нашою державою.

Не зважаючи на всі проблеми за даними «Державної  служби статистики обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну у вигляді акціонерного капіталу на 1 липня 2016 року склав $ 44,79 млрд, що на $ 2,28 млрд, або на 5,4 %, перевищує показник на початок року, повідомила Державна служба статистики» [3].

Загалом іноземні інвестиції спрямовуються своєю більшістю у розвинені сфери економічної діяльності країни.

«Обсяги освоєння капітальних інвестицій підприємств України у січні-червні 2016 року складають 119,8 млрд грн. Для залучення міжнародних інвестицій пріоритетними галузями економіки являються будівництво, промисловість, інформація та комунікація, оптова і роздрібна торгівля, лісове та рибне господарство, поштова та кур’єрська діяльність державне управління та оборона.

Водночас наша держава не стоїть осторонь світових процесів, вона достатньо інтегрована та має свій відголос на зовнішніх ринках і залишається привабливою для міжнародних інвесторів.

Для збільшення надходжень міжнародних інвестицій в Україну являється актуальним питання організаційної та правової бази для  підвищення    конкурентоспроможності економіки нашої держави та підвищення діяльності механізмів сприятливого інвестиційного клімату.

 У цьому напрямі вже створене правове поле де Законодавство України визначає гарантії діяльності для інвесторів, організаційні і економічні засади реалізації державно-приватного партнерства в нашій країні.

На території України інвестори зарубіжних країн у своїй діяльності знаходяться на рівних умовах з вітчизняними.

Метою пошуку кращого дієвого механізму економіки є залучення міжнародних інвестицій в Україну, підтримки більш пріоритетних інвестиційних проектів, збільшення кількості міжнародних інвестицій, покращення інвестиційного клімату в нашій країні, сприяння значно ефективній взаємодії іноземних інвесторів, забезпечення ефективної правової системи.» [2].

Проведення Урядом країни економічних та правових реформ значною мірою покращить міжнародний інвестиційний клімат, підвищить імідж України на світовому ринку.

Іноземні інвестиційні ресурси, які будуть залучені в нашу державу дадуть змогу запровадити у виробництво нові технології, збільшити кількість робочих місць, покращити загальний соціально-економічний розвиток України.

 

Список використаних джерел:

1. Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 29.06.2010, № 2367-VI.

2. Статистична інформація [Електронний ресурс]. – Режим доступу : kiev.ukrstat.gov.ua

3. Статистична інформація [Електронний ресурс]. – Режим доступу : interfax.com.ua