Паращенко К. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА ТА ІМІДЖ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ

 

У ці часи дедалі більше перед нами постає поняття корпоративної культури. Корпоративна культура вже встигла стати невід’ємною частиною життя організацій, фірм та компаній різних форм власності та галузей діяльності. Нещодавно це було лише новомодне словосполучення для більшості підприємств. Сьогодні ж термін «корпоративна культура» набула набагато більшого значення як для компаній та їх співробітників, так і для споживачів. За останніми дослідження у цьому питанні видно, що продуктивність та результативність компанії, насамперед, пов’язують саме з корпоративною культурою.

«Корпоративна культура» – сукупність поведінок, символів, ритуалів та міфів, які відповідають цінностям підприємства та його керівника, які розділяє та приймає колектив, та передаються кожному членові в якості життєвого досвіду [2, с. 250]. Кожен робітник – окремий індивід зі своїми поглядами. Саме організаційна культура створює єдину команду, де кожен її учасник пронизаний з верху до низу традиціями, звичаями, пріоритетами та цілями; чітко усвідомлює своє місце, завдання, функції та значущість у досягненні спільної мети. Відповідно до цього завдання керівник має сформувати соціально-психологічні умови для створення єдності, взаємодії та партнерства в колективі.

Організаційна культура має однакове зовнішнє оформлення: корпоративна символіка, стиль, звичаї компанії. Проте є фактори, що впливають на формування та функціонування певного стилю культури на підприємстві: культура певного народу, принципи та звичаї керівника, зміст місії підприємства, його будова та масштаби, співробітники та зовнішнє середовище.

Корпоративна культура пов’язана також з нематеріальними складовими, що впливають на неї та на діяльність підприємства. Одним з таких факторів є імідж, що відіграє ключову роль у її успішному розвитку та процвітанні.

Імідж корпорації виступає як медаль, одна сторона якої – внутрішній образ компанії, інша – зовнішній, що призначений для партнерів, конкурентів, споживачів. Поняття іміджу організації можна роздивлятися як систему образів (уявлень) та оцінок, що існує у свідомості людей, об’єктом якої вона є; сприяє лояльності (прихильності, симпатії) клієнтів до фірми. Основна мета – зовнішній образ організації, тому що від цього залежить її успіх у конкурентному середовищі.

У час економічної та політичної нестабільності саме він (імідж) може рухати підприємство далі, розвивати його, надихати на створення нової продукції, впровадження інновацій. Тому що завдяки ньому створюється образ фірми у свідомості споживачів під впливом різних контактів з компанією: спілкування зі співробітниками (якого стилю комунікації дотримується працівник, як він виглядає, який в нього настрій), безпосереднє придбання товарів та послуг. За обслуговування клієнтів, образ та мислення робітників як раз відповідає створювана на підприємстві організаційна культура.

 Імідж має такі властивості: невідчутність (нематеріальність – не можемо його побачити або доторкнутися до нього), нездатність бути постійним (один і той же рівень не може зберігатися на довгий період часу в одних і тих самих споживачів), неможливість оцінки ступеню лояльності клієнтів до початку продажу товарів або надання послуг. Тобто імідж у більшості своїй залежить від психоемоційного стану, сприйняття користувача в час споживання кінцевого результату виробництва фірми. Отже, перед підприємствами сучасного світу постає дуже важливі задачі:

1) створити прийнятну корпоративну культуру з такими цінностями, за якими чітко прямували та яких дотримувались співробітники; зробити умови, які цьому б сприяли;

2) сформувати позитивний імідж компанії, який, у свою чергу, вивів би фірму на вищий щабель у конкурентній боротьбі, якщо він необхідний;

3) розробити методи та стратегію боротьби за лояльність клієнтів, що створило б коло постійних споживачів (прихильників). Наслідком цього може очікуватися підвищення ефективності, рентабельності та прибутковості підприємства.

Отже, корпоративна культура та імідж підприємства являють собою тандем, що виводить фірму на новий рівень, підвищує показники організації, що впливають на кінцеву мету діяльності підприємства. Факторами конкурентоспроможності корпорацій, вважають, ціну, якість, рівень обслуговування та імідж. Останнє є найбільш непередбачуваним моментом у функціонуванні, роботі компанії, тому що це крихке явище: достатньо хоча б один раз спробувати неякісний товар чи послугу або зіштовхнутися з некоректною поведінкою співробітника фірми, як миттєво репутація підприємства падає в очах споживача. Тому необхідно приділяти цим чинниками достатньо уваги та належним чином їх виправляти або модифікувати.

 

Список використаних джерел:

1. Грішнова О. А. Корпоративна культура та стратегія підприємства: взаємозв’язок та взаємообумовленість / О. А. Грішнова, О. М. Голяка // Формування ринкової економіки : зб. наук. пр. – К. : КНЕУ, 2007. – Т. 2, Ч. І. – С. 186.

2. Шейн Э. Х. Организационная культура и лидерство / Э. Х. Шейн ; пер. с англ. под ред. В. А. Спивака. ‒ СПб. : Питер, 2002. ‒ 336 с.

3. Grynko T. V. Organizational cultureand a factoring the competitiveness of tourism and hotel enterprises / T. V. Grynko, O. P. Krupskyi, I. V. Timar // National Economic Reform: experience of Poland and prospects for Ukraine : сollective monograph. – Poland : IzdevniecibaBaltijaPublishing”, 2016. – Vol. 3. – P. 252–270.

4. Michon C. La dynamisation sociale / C. Michon, P. Stern. – P. : Ed. D’organisation, 1985.